
Biserica Sfantul Nicolae - Clinceni
Biserica cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" a fost zidita in anul 1680, in timpul lui Serban Cantacuzino, de catre Ramadan Paleologu, pe actualul amplasament. Biserica se afla in Comuna Clinceni, situata, la randul ei, nu departe de Bucuresti - la aproximativ 15 kilometri sud-vest de acesta.
Biserica Sfantul Nicolae si Mitropolitul Partenie Clinceni
Documentele legate de aceasta biserica sunt foarte putine, se stie insa ca printre preotii ce au slujit aici s-a numarat si Mitropolitul Partenie Clinceni, care s-a nascut la data de 10 octombrie 1847, in aceasta localitate, primind din botez numele de Petru Stancu, tatal sau fiind preot in sat.
Acesta a facut studii la Seminarul Central din Bucuresti intre anii 1861-1868, la Facultatea de Litere din Bucuresti intre anii 1870-1872, si apoi la Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena intre 1873-1877, mai tarziu fiindu-i conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei universitati.
In anul 1868 el a fost hirotonit diacon. In anul 1877 s-a calugarit, fiind si hirotonit ieromonah, pentru ca apoi in anul 1878 sa fie hirotesit protosinghel si arhimandrit, slujind ca superior al capelei ortodoxe romane din Leipzig si al celei din Paris.
Pentru toata contributia sa a fost hirotonit arhiereu cu titlul de "Barladeanul" la data de 12 februarie 1886, iar mai apoi, la 10 decembrie 1886 a fost ales episcop al Dunarii de Jos,. La data de 8 februarie 1902 a fost numit mitropolit al Moldovei si Sucevei si instalat la 24 februarie 1902, retragandu-se din acest scaun mitropolitan la 31 decembrie 1908. Mitropolitul Partenie Clinceni a trecut la cele vesnice in data de 9 ianuarie 1910, in Bucuresti.
Cu siguranta acesta este cel mai de seama reprezentant al bisericii din parohia Clinceni. Inca se mai pastreaza o pictura ce infatiseaza familia preotului Stancu (tatal sau), in care apare si Mitropolitul Partenie Clinceni.
Biserica Sfantul Nicolae - arhitectura si podoabe
Langa biserica s-a inaltat un monument in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial. Intre anii 1974-1976 a fost refacut si i-a fost adaugata o placa comemorativa si cu eroii cazuti in cel de-al doilea razboi mondial.
In anul 1968 s-a refacut zidul de imprejmuire al bisericii si s-a mutat poarta dinspre partea de rasarit spre partea de miaza-zi. Ulterior aceasta a fost refacuta in anul 2006. In anul 1969 vechea clopotnita din lemn a fost daramata si s-a construit alta din fier care adaposteste si in prezent clopotele bisericii.
In urma cutremurului din 4 martie 1977 a fost afectata si structura bisericii, fapt ce a dus la restaurarea ei. Acest lucru a fost destul de anevoios intrucat biserica era declarata monument istoric, iar pentru renovarea ei trebuind o aprobare speciala de la departamentul monumentelor istorice.
Datorita unor interventii, la departamentul monumentelor istorice biserica a fost scoasa din randul monumentelor istorice, fiind pastrata numai catapeteasma ca monument istoric.
Astfel s-a primit aprobare de renovare a bisericii. Consolidarea ei fiind facuta de mesterul Alexandru Vlad, astfel: doua centuri, una la baza si una la cornisa - biserica fiind zidita in intregime din caramida fara stalpi de sustinere - cu optsprezece stalpi pe verticala, cu trei tiranti, unul de beton si doi de otel, legati de centura de sus de la cornisa.
Dupa consolidare, in anul 1982, a fost refacuta si pictura de catre pictorul Mircea Chelsoi, care de asemenea a pictat si noul pridvor al bisericii. Pictura s-a realizat in fresca, in timpul Patriarhului Iustin Moisescu, protoiereu fiind Parintele Marin Ungureanu, cu cheltuiala intregii parohii.
De asemenea, in anul 1983, a fost refacut acoperisul, fiind schimbata astereala, si acoperit cu tabla. In anul 2000 s-a construit in incinta bisericii o trapeza, un lumanarar exterior si un birou.
In anul 2002 a fost restaurata pictura bisericii si a fost pictata si trapeza. In urma terminarii lucrarilor de reparatii: "Ca urmare a raportului 678/2002 al Protoieriei Ilfov si potrivit inaltei rezolutii a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist de pe temei 12347/2002 s-a aprobat sfintirea bisericii parohiei Clinceni, Protoieria Ilfov, pe data de 6 decembrie 2002.
La oficierea slujbei religioase va participa Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. Pentru merite deosebite, Parintelui Gheorghe C. Gheorghe, i s-a acordat rangul de "Iconom Stravofor." - extras din instiintarea data de catre Protoierie.
In anul 2007 a fost inaltata si restaurata catapeteasma, lucrata in stil brancovenesc, ce dateaza de la anul 1694, din timpul lui Constantin Brancoveanu.
De asemenea, datorita purtarii de grija a Prea Cucernicului Parinte Paroh Gheorghe C. Gheorghe s-au adus si Moastele Sfantului Ierarh Nicolae de la biserica "Sfantul Gheorghe" din Bucuresti, spre a fi ocrotitor si rugator, al credinciosilor parohiei Clinceni.
-
Biserica din Jilavele
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Alexeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica din Joseni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.