
Biserica Sfantul Nicolae este o biserica ortodoxa din localitatea Popesti Leordeni. Pe drumul ce se indreapta dinspre Bucuresti spre Oltenita, in partea sud-estica a capitalei, se inalta biserica parohiei Vintila Voda, construita in anul 1676, in cinstea Sfintei Treimi, de catre boierii Caridi.
"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"
Biserica Sfantul Nicolae - Vintila Voda
In anul 1873, satele Popesti Romani, Popesti Pavlicheni si Leordeni s-au unit in comuna Popesti-Leordeni. Cu toate acestea, localitatea Popesti apare pentru prima data in documente inca din anul 1532, cand se face pomenire de moartea lui Vlad Voda, inecat in apele Dambovitei.
In anul 1632, cand Sofica, fiica vornicului Stoica din Sintesti, s-a casatorit cu boierul Gheorghe Caridi, aceasta a primit in dar jumatate din satul Popesti, cealalta jumatate cumparand-o mai pe urma. Gheorghe Caridi, grec de neam, din regiunea Tricala, s-a refugiat in Tara Romaneasca din cauza conflictelor dintre greci si turci. Dupa casatoria amintita, Gheorghe Caridi ajunge mare logofat, vistier si clucer. Cumpara mai multe sate, insa prefera localitatea Popesti. Intr-un document din anul 1643, boierul este numit "Gheorghe, vistier Coridie, ot Popesti". El moare in data de 17 februarie 1655, fiind ucis de seimeni.
Dupa moartea lui Gheorghe Caridi, mosia din Popesti este mostenita de fiul sau, Hrizea, casatorit cu Maria, fiica vornicului Ivasco Baleanu, din Leordeni. In primavara anului 1680, cand boierii din Popesti si cei din Leordeni au format o alianta impotriva familiei Cantacuzino, vistierul Hrizea Caridi a fost omorat. Radu Popescu, fiul lui Hrizea, a fost cronicar. Nepoata lui Radu, anume Smaranda Popescu, a avut o fiica, numita tot Smaranda, care s-a casatorit cu Rosetti Costache.
Biserica din Popesti a fost construita de boierul Hrizea Caridi, in perioada in care familia sa avea o influenta mare pe langa curtea domneasca. Mai tarziu, iin anul 1894, boierul Alexandru Hagi Vasile si sotia lui, Alexandrina, au renovat biserica si au construit o casa parohiala. Dupa incetarea Primului Razboi Mondial, mosiile din aceasta zona vor fi destramate, in urma mai multor vanzari si improprietariri.
Biserica din Popesti, inchinata initial Sfintei Treimi, a fost terminata si sfintita in data de 26 septembrie 1676. Biserica este cunoscuta si sub denumirea de "Vintila Voda", lucru datorat unei confuzii: voievodul Vlad (1530-1532), care s-a inecat in apele Dambovitei, este confundat cu domnitorul Vlad Vintila, din Slatina (1532-1534).
Pisania de piatra a bisericii, scrisa cu litere mari, marturiseste urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, ziditu-s-a aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, intru cinstea si slava Sfintei Treimi, din osteneala robului lui Dumnezeu Hrizea vel vistier si a sotiei lui, Maria, care s-a inceput in zilele raposatului Ion Grigorie voievod si s-a savarsit acum, in zilele luminatului domn Ion Duca voievod. Am scris in septembrie, 25 ani, 1676, leat 7185."
Biserica a fost restaurata si pictata in anul 1889, pe cheltuiala Alexandrinei Hagi-Vasile, care detinea o proprietate in vecinatatea bisericii, a doctorului Ioan Nicolescu si a arendasului Demetriu Georgescu. Biserica a fost pictata in anul 1890, in ulei, de catre pictorul Ioanidis, din Bucuresti. In zidul gros de aproape un metru si jumatate al bisericii se ascunde o scara ce urca in turnul clopotnita. In urma ultimei restaurari, turla de pe naos nu a mai fost refacuta.
In anul 1980, biserica este supusa unei serii de reparatii si consolidari. Se pun trei randuri de centuri de beton in jurul bisericii, se pun stalpi de beton armat in partile unde biserica era grav avariata si se fac tencuieli in interior si exterior, podeaua interioara fiind pavata cu marmura. Apoi, in anul 1983, biserica este repictata, in ulei. La inceput, Biserica Vintila Voda a avut hramurile Sfanta Treime si Sfanta Alexandrina, insa astazi are hramul Sfantul Ierarh Nicolae.
Teodor Danalache
-
Biserica din Jilavele
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Alexeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Clinceni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Nasterea Maicii Domnului - Schitul Turbati
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Moara Domneasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.