Biserica Sfantul Nicolae - Branesti

Biserica Sfantul Nicolae - Branesti Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae, din satul Branesti, se crede ca dateaza cam din aceeasi perioada cu localitatea. Potrivit traditiei locului, prima biserica din acest loc s-a construit pe la sfarsitului secolului al XVIII-lea, pe locul vechiului cimitir al satului.

Prima atestare documentara a bisericii are loc in anul 1789, in documentul "Catagrafia Eparhiei Ungrovlahiei", din anul 1810, unde se spune ca in aceasta biserica a venit, spre a sluji, preotul "popa Ghinea sin Dobre Cosobean, 65 ani cu citire de mijlocu, neglobit, din neam ruman, fecior de mirean si s-au preotit de preotia sa mitropolit Cozma". In acelasi document mai este amintit si ctitorul bisericii de lemn, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, si anume: "Grigorasco".

Deoarece, in anul 1810, satul abia daca numara o suta de locuitori, biserica acestuia nu a putut fi una monumentala. Astfel, prima biserica, zidita din nuiele impletite, a fost refacuta din scandura. Bisericuta cea veche se afla la o distanta de cincizeci de metri inspre sud de actuala biserica, pe locul ei aflandu-se astazi o cruce veche.

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

La sfarsitul secolului al XVI-lea, mosia Branesti intra in proprietatea vornicului Cernica. In data de 4 august 1685, mosia este inchinata Mitropoliei din Bucuresti, de catre Cernica Stirbei, un nepot al vornicului Cernica. La randul ei, intre anii 1719-1750, Mitropolia cedeaza mosia Patriarhiei din Alexandria.

Mai apoi, in anul 1854, Manastirea Cernica, cu toate mosiile acesteia, ajunge din nou in stapanirea Mitropoliei din Bucuresti. Astfel, in data de 14 ianuarie 1854, mosia Branesti trece in proprietatea Manastirii Cernica. Cu aceasta ocazie, manastirea zideste un metoc pe locul actualei biserici din Branesti, metoc in care a functionat si prima scoala din sat.

Deoarece satul se dezvolta rapid, arhimandritul Diomid, staretul Manastirii Cernica, hotaraste ridicarea unei biserici noi, folosindu-se de venitul mosiei, precum si de sprijinul credinciosilor din sat. Astfel, intre anii 1858-1859, a fost inaltata actuala biserica, aceasta fiind o copie a Bisericii Sfantul Gheorghe, zidita de Sfantul Ierarh Calinic.

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

Pisania acesti biserici, datata in ziua de 9 iulie 1859, marturiseste urmatoarele: "Cu puterea si ajutorul Sfintei Treimi s-au zidit aceasta Sfanta Biserica, din temelie, intru cinstea si pomenirea Sf. Ierarh Nicolae de la Mira, spre vesnica pomenire a fericitilor ctitori, Grigore Bojoreanu si Maria, sotia sa, ca cel dintai au daruit Manastirii Cernica mosia numita Tartasesti, iar cel de-al doilea a patra parte din mosia Campina, care in urma s-au facut schimb de s-au dat-o Manastirea Cernica Sfintei Mitropolii si Sfanta Mitropolie au dat in loc pa aceasta mosie, numita Branesti, si s-au zidit cu toata osteneala si osardia Sf. Sale, Parintele Arh. K. Diomid, staretul Sf. Manastiri Cernica, si au luat savarsire in zilele bine credinciosului si iubitului Alexandru Ioan Cuza, Domnu Tarii Romanesti si al Moldovei, pastorind Biserica Prea Sf. Sa Nifon, Mitropolitul Ungro-Vlahiei. Anul 1859 iulie."

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

Pe placa de la proscomidiar, unde sunt numiti ctitorii, este scris urmatorul pomelnic: "Nifon Mitropolitul, Barbu Voevod, Elisabeta Doamna, Calinic Arhiepiscop cu sotia sa , Scarlat, Maria, Constantin, Alecu, Balasa, Diomid arhimandritul, tot soborul parintilor Antonie, Filotea monahia, Alexandru, Grigore, Constantin, Ion, Stanca, Sima ieromonah, Gherasie ieromonah, Stoica, Teodorit ieromonah, Ipolit monah, Onisifor monah, Evghenie ieromonah, Toma, Petre, Niculina, Stoean, Tanasa, Zlate, Anghelina, Dina, Ivana, Dobre, Velica, Slav, Dragana, Mina monah, Theodor arhimandrit, Silvestru ieromonah."

Biserica a fost construita din zid de caramida, gros de un metru, avand o suprafata totala de 260 de metri patrati si o singura turla mare, din nuiele impletite si acoperita cu tabla galvanizata. Abia in anul 1914 biserica a suferit prima reparatie, fiind repictata in ulei, in stilul neo-renascentist, de catre pictorii Serafimescu si Dogarascu. Pictura a fost restaurata, apoi, in anul 1950, de catre pictorii Constantin Calinescu si Gheorghe Vanatoru.

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

In fata bisericii se inalta clopotnita, cu cele doua clopote, construita din beton si caramida, in anul 1939. In anul 1924, in cinstea eroilor din localitate, cazuti in Primul Razboi Mondial, se ridica, in fata bisericii, un impresionant monument. Din cauza cutremurului din 1977, biserica a fost grav avariata, in anul 1979 pictura acesteia fiind restaurata, de catre pictorul Ioan Nichita.

In anul 1987 se construieste Cancelaria parohiala, iar clopotnita este tencuita in praf de piatra. Intre anii 2005-2006, in curtea bisericii din Branesti se ridica o cantina sociala si o cladire cu turla, pentru aprinderea lumanarilor. Cele doua cladiri au fost sfintite in data de 6 decembrie 2006, in urma Sfintei Liturghii, savarsite de Preafericitul Parinte Patriarh Teoctict si Preasfintitul Sebastian Ilfoveanul.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

Biserica Sfantul Nicolae din Branesti

Pe aceeaşi temă

23 Martie 2012

Vizualizari: 5085

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Branesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE