Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Baneasa, este o biserica ortodoxa aflata pe strada Neagoe Voda, langa podul Baneasa, in partea de nord a orasului Bucuresti. Aflata sub ocrotirea Sfantului Ierarh Nicolae, praznuit in ziua de 6 decembrie, si a Sfintilor Trei Ierarhi, praznuiti in ziua de 30 ianuarie, aceasta biserica a fost inceputa inainte de anul 1792, de catre Ecaterina Vacarescu, si terminata de Enache Vacarescu.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi, ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa 

"Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti, pe invatatorii cei mari si infranatorii zazaniilor diavolesti, pe surpatorii eresurilor, pe stalpii cei neclintiti ai Bisericii, podoabele cele mai alese ale ierarhilor, cei intocmai cu apostolii si ai lumii invatatori, pe marele Vasile, cel cu dumnezeiasca minte, pe Grigorie, cel cu dulce glas, si pe Ioan, luminatorul a toata lumea, sa-i laudam credinciosii din toata inima si sa le cantam: Bucura-te, treime de arhierei mult-laudata!"

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa

Pisania acestei biserici marturiseste urmatoarele: "Aceasta biserica, intru care se praznuieste hramul Sfantului Ierarh Nicolae de la Mira Lichia, facatorul de minuni, si a Sfintilor Ierarhi si ai lumii mari dascali Vasile cel Mare, Grigorie Bogoslov si Ioan Zlataust, s-au zidit din temelie de dumneaei Jupaneasa Ecaterina Vacarescu, fiica dumnealui Donie Vacarescu - vistierul si, ramanand nesavarsita din pricina multora razmerite ce au razvratit in multe randuri tara noastra, apoi, in anul 1792, s-au savarsit de dumnealui Enache Vacarescu si de luminata sa sotie, Ecaterina, fiica lui Voievod Caragea, in zilele Prea Luminatului Domn Mihai Șutu, dupa ce cu toate cele necesare infrumusetand-o."

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa

Potrivit mai multor documente, aceasta biserica servea drept paraclis de rugaciune pentru familia Vacarestilor, in apropierea ei aflandu-se casele boieresti ale acestora. In anul 1864, odata cu improprietarirea taranilor, paraclisul devine biserica parohiala.

Locasul de rugaciune a fost reparat succesiv, in ani 1845 si 1888. Mai tarziu, intre anii 1932-1933, biserica a fost pictata prima data, in ulei, de pictorul N.I.Colnitiu, invelita cu olane si pardosita cu lespezi de beton. Tot acum, bisericii i s-a amenajat si cafasul. In toamna anului 1939, cand este amenajata soseaua Bucuresti-Ploiesti, bisericii i se construieste un zid protector, care se vede din sosea, precum si o scara cu lespezi de piatra.

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa 

Cutremurul din anul 1977, reparatiile ocazionale si vibratiile provocate de traficul intens de pe soseaua de la baza bisericii, au afectat sever structura de rezistenta a acesteia. Astfel, incepand cu anul 1982, preotul Carstoiu Virgil s-a ingrijit de efectuarea a numeroase lucrari de restaurare si imbunatatire, dupa cum urmeaza: inlocuirea acoperisului; consolidarea zidurilor cu centuri de beton, care traverseaza biserica si sustin acoperisul; organizarea curtii bisericii si pardosirea ei cu dale de beton; scoaterea betonului si a pamantului din biserica, pe o adancime de un metru, si inlocuirea lor cu piatra de rau, iar apoi pardosire cu marmura; refacerea picturii, in fresca, de catre pictorul Banica Dumitru; mobilier sculptat in lemn de stejar si vitralii realizate de Gruia Rotariu.

Biserica Sfantul Nicoale, din cartierul Baneasa, a fost resfintita in ziua de 26 mai 2002, slujba fiind savarsita de catre Preasfintitul Vincentiu Ploiesteanul. Ulterior acestei date, sonorizarea interioara si exterioara, incalzirea si dotarea cu alarma incheie seria de imbunatatiri ce i-au fost aduce sfintei biserici.

Parohia are un cimitir parohial foarte mic, inființat in anul 1864, asezat intre blocuri. In anul 1992, in mijlocul cimitirului, s-a construit o capela, care a fost sfințita in anul 1996. Capela este pictata, dotata cu mobilier nou, incalzire, lumina etc. Parohia mai are si o casa parohiala, cumparata in anul 1976, reparata si dotata cu cele necesare, intre anii 1983-2009.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa

Pe aceeaşi temă

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE