Biserica Tuturor Sfintilor - Schitul Comanca

Biserica Tuturor Sfintilor - Schitul Comanca Mareste imaginea.

Schitul Comanca este unul dintre vechile schituri din judetul Valcea. Aflat in comuna Olanesti, aproape de statiunea turistica Baile Olanesti, din vechiul schit s-a mai pastrat pana astazi decat biserica, impreuna cu pictura ei originala.

Biserica Tuturor Sfintilor. Schitul Comanca.

Biserica monahala a Schitului Comanca, ascunsa odinioara in desisul codrilor din partea de rasarit a satului Pietris, aproape de izvoarele minerale din Baile Olanesti, a fost ctitorita in anul 1736, la indemnul si pe cheltuiala vornicului Preda Bujoreanu si a preotului Teodor, din Olanesti. In acea vreme, episcop al Ramnicului era Preasfintitul Clement (1735-1749), care a inzestrat schitul cu odoarele de cult si cartile necesare slujbelor. Nu dupa multa vreme, cei doi ctitori ai schitului s-au calugarit, primul ajungand ieromonahul Pahomie, iar cel din urma, ieromonahul Teodosie.

Schitul Comanca - Biserica Tuturor Sfintilor

Biserica schitului a fost construita din bolovani de rau si caramida, pe tencuiala de var, in forma de corabie, fara turla, avand absida Altarului de forma pentagonala. Boltile bisericii sunt tesute din caramizi subtiri, iar catapeteasma este construita tot din zid. Sfanta Masa este dintr-o singura piatra, asezata pe un picior cilindric. Acoperisul bisericutei este din sindrila subtire, iar marginea acestuia acopera o cornisa zimtata. 

Biserica a fost zugravita de catre zugravii Partenie, Luca si diaconul Gherasim, din Olanesti. La intrarea in pronaos, zugravii au asezat pe perete legenda intemeierii schitului, unde batranul Preda ctitorul, care a ramas fara de fii, in urma ciumei, apare investmantat in straie taranesti, cu bratul ridicat in sus, indurerat, plecand din lume, iar mai jos, alte doua persoane, Costea si Ilinca, incearca sa-l opreasca din cale.

Pana nu demult, in jurul actualei bisericute se vedeau inca ruinele fostului Schit Comanca, metocul si casa de invatatura. Pana in perioada interbelica, aceasta din urma, era o scoala frecventata de catre gramatici incepatori de cantare, scriere si citire, de prin satele vecine. In partea de apus a incintei se afla o tarina intinsa, un iaz si o moara de apa.

Schitul Comanca - Biserica Tuturor Sfintilor

In timpul arhipastoririi Preasfintitului episcop Gherasim al Ramnicului, intre anii 1997-2007, prin stradania parintelui slujitor si a credinciosilor evlaviosi, s-a restaurat in intregime bisericuta fostului Schit Comanca: s-a curatat pictura, s-a randuit pardoseala, s-a innoit acoperisul, s-au asezat firele de curent electric, s-a construit o noua clopotnita, s-a ridicat o casa-praznicar, s-a sapat o fantana, s-a imprejmuit cu un nou gard. 

Resfintirea bisericutei s-a facut de catre Preasfintitului episcop Gherasim, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in data de 22 iunie 2008, in Duminica Tuturor Sfintilor, care este si hramul locasului de cult.

Schitul Comanca - Biserica Tuturor Sfintilor

In aceasta duminica sunt praznuiti toti sfintii, cei de care lumea nu era vrednica, care au ratacit prin pustii si prin munti, in pesteri si in crapaturile pamantului (Evrei 11, 36-38). In aceasta zi sunt praznuiti toti prietenii lui Dumnezeu, adica Sfintii Apostoli, mucenicii, sfintii ierarhi, cuviosii parinti, barbati si femei, si toti cei placuti lui Dumnezeu, din toate timpurile si din toate locurile.

In randul acestora au fost pescari, gradinari, vamesi, negustori, ciobani, cizmari, ostasi, imparati, mineri, fierari, bucatari, avocati, doctori sau filosofi, care, in mijlocul societatii si in cadrul vietii de familie, in munca lor de toate zilele, s-au ingrijit mai ales de sufletele lor, pastrand legatura cu Dumnezeu, prin rugaciune si viata cinstita, implinind poruncile lui Dumnezeu, si aspru si-au sfintit viata, inscriindu-se numele in cartea vietii, in Imparatia lui Dumnezeu. Cinstind pe Maica Domnului si pe sfinti, Il cinstim pe Stapanul lor, care este Dumnezeul parintilor nostri si Dumnezeul nostru al tuturor.

Teodor Danalache

 Schitul Comanca - Biserica Tuturor Sfintilor

Pe aceeaşi temă

14 Septembrie 2012

Vizualizari: 5996

Voteaza:

Biserica Tuturor Sfintilor - Schitul Comanca 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE