Manastirea Oasa

Manastirea Oasa Mareste imaginea.

Manastirea Oasa

Manastirea Oasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Sugag, judetul Alba. Aflata la o distanta de 70 de kilometri mai spre sud de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani, la poalele Muntilor Sureanu, Manastirea Oasa este o oaza de liniste, incojurata de paduri, cu vai si lacuri. Cel mai apropiat sat se afla la o distanta de peste patruzeci de kilometri de manastire.

Biserica centrala a Manastirii Oasa este inchinata Adormirii Maicii Domnului, hram praznuit in ziua de 15 august, si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, hram praznuit in ziua de 27 iulie.

Sfantul Pantelimon este sarbatorit din anul 303, anul mortii sale, pe data de 27 iulie. S-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. Tatal sau Evstorghie era pagan, iar mama sa era crestina. A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor si, pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, el este numit "doctor fara de arginti".

Manastirea Oasa - scurt istoric

In anul 1943, scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acest loc o bisericuta din lemn. Mai apoi, in anul 1983, prin purtarea de grija a episcopului Emilian Bardas, din Alba Iulia, a preotului Faur si a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserica a fost reparata si imbunatatita, dupa care a fost adusa in acest loc.

 Manastirea Oasa - Sfantul Pantelimon

Biserica de lemn din Manastirea Oasa a fost stramutata in acest loc de pe raul Sebes, judetul Alba, odata cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai tarziu, bisericuta a fost reparata si de preotul Petru Sora, din localitatea Sugag.

In anul 1990, bisericuta a fost resfintita, iar in jurul ei s-a randuit o manastire de maicute. Pentru inceput, obstea a fost pusa sub indrumarea duhovniceasca a maicii starete Iustiniana Macarie. Obstea numara, pe atunci, in jur de douazeci de suflete. Cu ajutorul celor de la Hidrotehnica, maicile au reusit sa ridice mai multe corpuri de chilii, in jurul bisericutei: corpul de chilii, zidit in stil brancovenesc, cu etaj; staretia; trapeza si clopotnita.

 Manastirea Oasa - Sfantul Pantelimon

Iernile grele si accesul anevoios in acest loc au facut ca maicile sa intampine dificultati greu de biruit. Astfel, prin anul 1998, maicile au parasit manastirea. Mai apoi, in ziua de 1 iunie 2000, in acest loc pustiu si greu accesibil s-a asezat o obste de calugari.

Manastirea este vietuita in intregime de straluciti calugari intelectuali, trecuti mai intai prin scoala insingurarii monahale de la Schitul Posaga, iar mai apoi initiati in tainele Filocaliei, de catre duhovnicul lor de la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, parintele Teofil Paraian.

 Manastirea Oasa - Sfantul Pantelimon

Fiecare vietuitor este dator sa-si urmeze inzestrarea sa proprie (cantare, scriere,pictura sau alt mestesug), precum si de a citi zilnic din Filocalie si din Sfintii Parinti. Parintele staret Iustin a terminat Facultatea de Electrotehnica, din Timisoara, parintele Pantelimon a absolvit Scoala de Arte Frumoase, parintele Serafim este medic, parintele Nectarie este teolog, parintele Moise este scriitor si editor, iar parintele Sava a terminat Conservatorul, in America.

Biserica din Manastirea Oasa este din lemn, fiind zidita pe o fundatie de piatra, in forma de cruce. Biserica are o singura turla, fiind acoperita cu sindrila. Biserica de lemn a Manastirii Oasa a fost pictata, in fresca, intre anii 1985-1986, de catre pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Teodor Danalache

Manastirea Oasa - Sfantul Pantelimon

Manastirea Oasa - Sfantul Pantelimon

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 136421

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (7)

 • Iovanov DeianPostat la 2013-07-10 08:41

  Foarte util articolul Doamne ajuta !

 • Mihai GogoneaPostat la 2012-12-11 14:18

  Doamne ajuta tuturor, Pentru a merge la Manastirea Oasa si sa va cazati acolo trebuie sa sunati in prealabil la numarul de telefon 0258738000. Cel mai probabil va va raspunde robotul, dar lasati un mesaj iar fratele randuit sa raspunda la telefon va va contacta si veti putea stabili cu dumnealui ceea ce va intereseaza, si va poate pune in legatura si cu cineva care merge spre Oasa in ziua in care doriti sa mergeti (in cazul in care stie pe cineva care urmeaza sa mearga in acea zi la Oasa). Dealtfel se mai poate ajunge cu ocazia, sau ceva autobus/microbus din Sebes pana in Sugag, iar de acolo doar cu ocazia (fie cu masinile mari ce transporta lemne fie cu turisti care merg spre Sureanu). Doamne ajuta, Merita sa ajungeti si sa stati cateva zile si veti simti ceva minunat in Sfanta Manastire Oasa.

 • Alina OlaruPostat la 2012-11-22 11:18

  Buna ziua! poate cineva sa ma ajute cu informatii legate de cazare la manastire> daca este un numar de telefon, sau adresa email pentru contact? Va Multumesc!

 • Beldescu CristinaPostat la 2012-02-16 11:21

  Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca manastirea poate caza doritori si daca Da va rog sa-mi dati datele pentru a o face cu multumiri, Cristina

 • carina ienaselPostat la 2011-11-15 12:57

  V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea da un nr de telefon sau o adresa de mail de la Manastirea Oasa...

 • VASILE OLARI Postat la 2010-11-09 08:38

  PENTRU HORHOCEA IONELA Acces: DN 67C Sebes-Sugag-Tau-Bistra (44 km), apoi inca 23 km pana la manastire. Variante accesibile doar vara: DN 7A Petrosani-Obarsia Lotrului (34 km), DN 67C, Oasa, sau DN 7A Brezoi-Voineasa-Obarsia Lotrului (86 km), DN 67C, Oasa

 • aaa bbbPostat la 2010-08-07 08:18

  cum pot ajunge si eu din Sebes sau Petrosani la Manastirea Oasa?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE