Manastirea Rogozu

Manastirea Rogozu Mareste imaginea.

Manastirea Roguzu este una dintre manastirile ortodoxe din judetul Vrancea. Aflata in localitatea Slobozia Bradului, vatra monahala din Rogozu dateaza inca din anul 1647. De pe drumul european ce leaga intre ele localitatile Focsani si Ramnicu Sarat, la o distanta de 32 de kilometri de Focsani si 10 kilometri de Ramnicu Sarat, se coteste spre localitatea Slobozia Bradului, cale de inca vreo sase kilometri, prin satul Liesti.

Manastirea Rogozu - scurt istoric

Pe locul actualei manastiri, in anul 1647, voievodul Matei Basarab a ctitorit un schit, cu o bisericuta din lemn. Acest lucru este dovedit de o piatra incrustata cu acest an, piatra care se mai pastreaza si astazi, deasupra intrarii in biserica. Dupa unele surse, schitul a purtat initial numele "Poiana Rusului", nume care se trage de la calugarii rusi care au vietuit aici, la inceputurile sale.

In anul 1760, schitul apare mentionat in documentele vremii ca fiind reconstruit, tot din lemn, de catre parintele Manea. Obstea era de maici. In anul 1812, dupa un incendiu devastator, care distruge biserica din lemn, Constatin Robescu inalta o biserica noua, din zid, inchinata Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. De-a lungul vremii, aceasta a trecut prin mai multe lucrari de consolidare si imbunatatire.

Manastirea Rogozu

Mai inainte de a ajunge la clopotnita manastirii, pe partea stanga, se afla muzeul monahal, amenajat intr-o casa cu ceardac si stalpi de lemn sculptati, zidita in vechiul stil romanesc. In muzeu sunt pastrate, cu grija, mai multe icoane si obiecte bisericesti vechi. Chiliile monahale sunt construite circular, in jurul bisericii mari. In partea dreapta a clopotnitei de zid, inspre rasarit, se afla staretia, chiliile noi si paraclisul inchinat Nasterii Maicii Domnului.

Zidita in forma de nava, biserica este impartita traditional, in Altar, naos si pronaos. Turla bisericii, inaltata deasupra pronaosului, are forma octogonala, fiind inaltata pe o baza patrata si acoperita cu tabla. Pe patru dintre cele opt laturi, pe directia punctelor cardinale, turla are cate o fereastra dreptunghiulara. In exterior, in partea superioara, biserica este decorata cu firide, in care sunt pictati cei doisprezece Apostoli.

Intrarea in biserica se face printr-un pidvor mic, adaugat bisericii cu prilejul lucrarilor de reparatie efectuate in anul 1958. Usa cea mare, lucrata in lemn masiv, se crede ca a apartinut vechii biserici de lemn. La randul ei, podeaua bisericii este tot din lemn masiv. Biserica a fost pictata in anul 1867, de catre zugravul Ghita Stoenescu, unul dintre ucenicii lui Gheorghe Tattarascu. Aceasta se mai pastreaza astazi doar in Sfantul Altar. In restul bisericii, pictura a fost refacuta in anul 1958, de catre Adolf Cantini.

Manastirea Rogozu

In anul 1960, cand Manastirea Rogozu numara peste o suta de maici, locasul este inchis de catre autoritatile comuniste. Abia dupa anul 1990, manastirea va fi redeschisa cultului si slujirii monahale. Astazi, in obstea Manastirii Rogozu se nevoiesc in jur de cincisprezece maici.

Pe langa Manastirea Rogozu, pe raza comunei Slobozia Bradului, mai gasim Biserica Sfantul Nicolae, un monument istoric datand din anul 1808. Printre ctitorii acestei biserici sunt pomeniti boierul Asanache Robescu si vistiernicul Iordache Niculescu. Pictura acesteia a fost realizata, initial, in ulei, dupa obiceiul vremii. Biserica a cunoscut mai multe restaurari, executate in anul 1901, de catre C.Sutzu, iar in anul 1953, de catre pictorul Adolf Cantini. In urma cutremurului din anul 1977, biserica a necesitat serioase lucrari de consolidare.

Teodor Danalache

 Manastirea Rogozu

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 4266

Voteaza:

Manastirea Rogozu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE