Manastirea Sacuieni

Manastirea Sacuieni Mareste imaginea.


Manastirea Sacuieni

Biserica Nasterea Domnului

Biserica Nasterea Domnului este o biserica ortodoxa din Sacuieni, comuna Gura Ocnitei. Aceasta comuna, unitate administrativa a judetului Dambovita, se afla situata in estul judetului, pe soseaua judeteana ce se ramifica spre est de Drumul National 72, care face legatura intre orasele Targoviste si Moreni, la o distanta de 12 kilometri de municipiul Targoviste.

Biserica Nasterea Domnului - Manastirea Sacuieni

Numele locului - Gura Ocnitei - isi are originea in cuvantul "ocna", care inseamna "cariera de sare", aici in sensul de loc de unde se exploata sarea dar si petrolul din cele mai vechi timpuri. Satele comunei sunt pomenite in documentele istorice dupa cum urmeaza: Gura Ocnitei, la anul 1724; satul Adanca, la anul 1790; satul Sacuieni - Sacueni, la anul 1573, cu toate ca la anul 1549 este mentionat in documente, facand comert cu Brasovul.

In comuna exista o serie de vestigii istorice precum asezarile dacice idenitificate, tezaure monetare descoperite si recuperate de muzee. In anul 1810, la Adanca exista o biserica veche de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, datata din secolele XVII-XVIII, precum si o cruce de la anul 1650.

Biserica Nasterea Domnului - Manastirea Sacuieni

Cat priveste localitatea Sacuieni, putem spune ca aceasta pastreaza o veche biserica: o biserica veche, de zid, cu hramul Nasterea Domnului Hristos. Aceasta, ctitorita de catre Neagoe Sacuianu, mare postelnic, a fost zidita in anul 1654.

Manastirea Sacuieni - scurt istoric

Din ansamblul monahal de la Sacuieni, nu ni s-a mai pastrat decat biserica. Acest lacas de cult a fost ridicat de marele postelnic Neagoe Sacuianu, fost mare dregator in scaunul domnesc de la Targoviste, intre anii 1654-1657. Neagoe, alaturi de ceilalti ctitori, sunt pictati in fresca, pe pe peretele vestic al bisericii.

Biserica Nasterea Domnului - Manastirea Sacuieni

In clipa zidirii bisericii, aceasta a avut decat o singura turla, si aceasta de zid, care s-a daramat in anul 1721, ca urmare a unui cutremur. Bisericii i s-a refacut atunci turla, de asta data din lemn, iar in anul 1876 aceasta a fost tencuita.

O mare bucurie a fost scoaterea la lumina a picturii originale de pe peretii interiori ai bisericii din Sacuieni. Restaurarea acesteia a inceput de indata, iar rezultatele ei sunt multumitoare; biserica, declarata monument istoric, a fost incadrata intr-un amplu proces de restaurare.

Biserica Nasterea Domnului - Manastirea Sacuieni

Documente legate de acest sfant locas de rugaciune nu prea exista. In dosarele de la Arhivele Statului s-au gasit doar doua documente cu referire directa la Manastirea Sacuieni: unul este datat la 25 august 1624, iar cel de-al doilea este datat la 11 ianuarie 1631. Cel din urma vorbeste despre "baltile Manastirii Sacuieni" si despre alte proprietati ale acesteia.

Arhitectura bisericii din Sacuieni este caracteristica epocii domnitorului Matei Basarab, fiind inspirata de stilul si proiectul Bisericii Sfintii Imparati, din orasul Targoviste, care a fost zidita mai inaintea acesteia, la anul 1650.

Biserica Nasterea Domnului - Manastirea Sacuieni

Planul bisericii din Sacuieni este dreptunghiular, cu absida decrosata, cu contraforturi, fatade decorate cu un brau median, registrul inferior cu arcade geminate si registrul superior modificat. De asemenea, locasul mai prezinta boltiri si turle de data recenta. O arhitectura deosebita se observa la abside laterale ale pronaosului si la contraforturile de pe colturi, langa abside.

Pictura murala interioara, in fresca, este de o deosebita valoare, fiind realizata in anul 1667, de catre zugravii Mihail Monahul si Ianache. Pictura din Sacuieni impresioneaza in primul rand prin monumentalitate, prin metoda organizarii compozitiilor si prin selectia culorilor. Printre scenele cele mai cunoscute, aici se mai afla si unele scene mai rare, precum: Deisis - Rugaciunea, in varianta regala, intalnita si la Biserica din Patrauti.

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 9000

Voteaza:

Manastirea Sacuieni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE