Manastirea Nicula

Manastirea Nicula Mareste imaginea.

Manastirea Nicula

Situata in apropierea orasului Gherla (judetul Cluj), manastirea ortodoxa de calugari Nicula este construita pe un platou inconjurat spre sud-vest de Dealul Manastirii, Dealul Carbunari, Podul Mic, Podul Mare si Poiana Luchi, la rasarit de dealurile Zapodia si Ghergheleul. Prima biserica se crede ca a fost construita in 1552. Acesta a ars impreuna cu tot satul in 1602, insa intre anii 1700-1712 pustnicul Nicolae construieste in locul vechii biserici o alta biserica, tot din lemn, inchinata Sfintei Treimi. In aceasta biserica a fost adusa si asezata icoana Maicii Domnului zugravita in 1681 de preotul roman Luca din Iclod. Datorita acestei icoane facatoare de minuni manastirea a devenit foarte cunoscuta in imprejurimi, in Muntenia, Moldova si chiar peste hotare.

Din cauza incendiului de la 24 aprilie 1973 care a afectat cea mai mare parte din biserica, a fost inlocuita in 1974 de arhimandritul Cleopa Nan cu alta tot din lemn, in forma de nava, cu turn ascutit, arhitectural semanand cu bisericile din Maramures. Interesul din ce in ce mai mare al credinciosilor si pelerinilor care cercetau sfanta manastire atrasi de "Icoana Maicii Domnului", face necesara construirea unei biserici mai incapatoare. Initiativa construirii noii biserici din zid o are profesorul de teologie la Gherla, Mihail Ivasco (1836-1878). Intre anii 1875 si 1879, biserica manastirii a fost ridicata iar in 1898 a fost tencuita si acoperita cu tabla. Sub administratia lui Ioan Ivascov, fratele ctitorului, au fost ridicate cele doua turnuri ale bisericii de catre zidarul Teodor Catana si fiul sau, lemnarii Ioan Muresan si Alexandru Rus impreuna cu tinichigiul Dumitru Nas, toti din Gherla.

Manastirea Nicula

Biserica mare, cu hramul " Sfantul Ioan Botezatorul", este construita din piatra, cu boltitura de caramida, in forma de nava, in stil neoromanic, dupa planul arhitectului italian Laurentiu Zottieh, avand 30,70 m lungime, 11,35 latime, cu naos si pronaos foarte incapator. Iconostasul aurit a fost sculptat de S. Kertstesiu din Tasnad. In mijlocul iconostasului este asezata Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni. Usa de intrare in biserica est din lemn de stejar cu o sculptura foarte frumoasa. A fost pusa dupa 1970, in timpul staretiei Arhimandritului Cleopa Nan.

Pictura a fost realizata de canonicul Mihail Serban din Gherla in 1883, autorul fiind pictor si compozitor muzical. Actuala pictura este realizata in tempera, stil bizantin, de catre pictorul focsanean, profesor Vasile Pascu, in anul 1961.

Cladirea chiliilor, zidita din 1913-1920, acoperita cu tabla de zinc, cuprinde si un paraclis cu hramul "Buna Vestire" pentru slujbele de iarna, pictat de monahi ai manastirii in stil Niculean. Are o trapeza impunatoare, ornamentata cu 60 de icoane pe sticla si sase chilii bine ingrijite, care sunt puse la dispozitia oaspetilor.

Manastirea Nicula

Noua casa monahala este o cladire impunatoare, cu o combinatie intre arhitectura brancoveneasca si cea locala, construita in estul manastirii, avand incaperile grupate in doua niveluri cu trei intrari. La parter se afla staretia, iar in fata intrarii principale se afla capela cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae". La etaj sunt chilii, o incapere arhieresca, una pentru biblioteca si un salon muzeu. Altarul de vara este construit la 12 km de biserica mare, din lemn de stejar sculptat, acoperit cu tabla zincata. A fost pictat de pictorul bucurestean Sandu Ignat in tehnica fresca, culori vii, stil bizantin.

Prin intermediul scolii de iconari de la manastirea Nicula a patruns in Transilvania tehnica picturii pe sticla, acest obicei avandu-si originea in Boemia, Austria si Sudul Germaniei, zone in care traditia manufacturilor de sticlarie s-a impletit cu religiozitatea populara. Atelierul de icoane pe sticla prin care manastirea Nicula duce mai departe prestigiul geniului artistic romanesc al picturii icoanelor pe sticla, face ca icoanele de aici sa fie apreciate si astazi in Germania, Franta, Austria, Italia, Elvetia.

Manastirea Nicula

Muzeul manastirii este inzestrat cu o bogata colectie de icoane pe sticla de la Nicula, Fagaras, Scheii Brasovului, Saliste, Valea Sebesului. Sunt si icoane pe lemn maramuresene, somesene si din alte parti, din secolele XVI-XVIII, ca Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate, din 1770. Dintre vechile carti bisericesti mentionam Cazania lui Varlaam de la 1643, cu diverse insemnari pe marginea paginilor din diferite localitati ale Transilvaniei; Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Antologhion de la 1773 etc.

Manastirea Nicula este renumita prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul care a lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1694. Anual, in ziua hramului ei, 15 august - "Adormirea Maicii Domnului", sute de mii de pelerini din toate colturile Romaniei vin la aceasta manastire sa se roage la icoana Sfintei Fecioare, care continua sa faca minuni si in zilele noastre.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Nicula

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 59793

Voteaza:

Manastirea Nicula 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • nica henorelPostat la 2013-07-14 18:38

    }n textul de mai sus ati afirmat :"Manastirea Nicula este renumita prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul care a lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1694." Pana la urma e 1699 sau...1694 ?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE