Schitul Icoana Noua

Schitul Icoana Noua Mareste imaginea.

Schitul Icoana Noua este unul dintre schitului ce tin de Manastirea Neamt. Intre mareata si vechea manastire a Neamtului si Schitul Icoana Veche, veritabil loc sihastresc, se afla o pajiste numita "Valea Icoanei", folosita de monahi pentru pasunatul vitelor.

Schitul Icoana Veche a fost a fost refacut intre anii 1924-1925, de catre monahul Gudiil si pustnicul Iosif, insotiti de alti nevoitori, precum Pamvu, Veniamin si Galaction, ajutati si ei de localnicii nemteni. Pentru ca ajunsese intr-o stare avansata de degradare, in anul 1946, se da binecuvantarea pentru construirea unui nou lacas de inchinare, numit Icoana Noua.

Schitul Icoana Noua - scurt istoric

Dupa cum am spus deja, in anul 1946, cu binecuvantarea Patriarhului Nicodim, protosinghelul Vasian Iosub, numit apoi si egumen al schitului, a construit o noua cladire cu un paraclis, avand chilii si trapeza.

Schitul Icoana Noua - Neamt

Paraclisul a primit drept hram Schimbarea la Fata si Nasterea Maicii Domnului, fiind sfintit in data de 6 mai 1951, de catre episcopul Pavel Sarpe. Catapeteasma paraclisului este sculptata in lemn, avand icoane deosebite, pictate de renumitul pictor Procenco. Pictura in fresca ce imbraca peretii paraclisului a fost executata de zugravul Dumitru Gabor, in anul 1990.

Nu dupa multa vreme, egumenul Vasian a dorit sa zideasca aici o bisericuta de piatra, spre savarsirea sfintelor slujbe. Cu ajutorul si osteneala celorlalti parinti, egumenul schitului a incercat sa zideasca bisericuta, insa din cauza regimului comunist, lucrarea nu a luat fiinta.

Schitul Icoana Noua - Neamt

In anul 1972, la Schitul Icoana Noua s-a construit numai o clopotnita de piatra, cu trei turnuri, iar la etaj un mic paraclis avand drept hram pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Paraclisul din turn a fost zugravit in fresca de catre arhimandritul Bartolomeu Florea, in anul 1984.

Abia in anul 1991, egumenul schitului, protosinghelul Andrei Pascaru, a construit un nou corp de chilii, iar intre anii 1994-2001, biserica cea mare a schitului. Biserica cu hramul Schimbarea la Fata, ca si paraclisul cel dintai, a fost construita din caramida si placata cu piatra la exterior, iar intre 2000-2005 ea a fost impodobita cu pictura in fresca de catre pictorul Ciuhureanu Tudorel.

Schitul Icoana Noua - Neamt

In anul 2005, odata cu sarbatorirea hramului bisericii, aceasta a fost sfintita de catre mitropolitul de atunci, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel.

Dintre cei mai importanti calugari vietuitori la Schitul Icoana Noua, amintim pe: protosinghelul Iosif Craciun, schimonahul Gordie, staretul Vasian Iosub, protosinghelul Petru Pogonat si renumitul pictor Irineu Protcenco.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Schitul Icoana Noua - Neamt

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 7721

Voteaza:

Schitul Icoana Noua 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE