Schitul Paltinis

Schitul Paltinis Mareste imaginea.


Schitul Paltinis

Statiune turistica permanenta Paltinis este situata la 32 de kilometri sud-vest de Sibiu, in judetul Sibiu. Aceasta este situata la altitudinea de 1.442 de metri, intr-o padure de conifere, in Muntii Cindrel. In anul 1902, statiunea Paltinis a fost legata de orasul Sibiu printr-o sosea care strabate un cadru natural de o frumusete deosebita.

Paltinisul - cea mai veche statiune turistica din Romania

Paltinisul este cea mai veche statiune din Romania si se afla la cea mai inalta altitudine din tara. Statiunea Paltinis a fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana, in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Printre multele case pe care le gazduieste statiunea, aceasta conserva cu bucurie si Casa Turistilor (1894), Casa Medicilor (1895), Sala Monaco (1898) si inca o Vila, toate declarate monumente istorice.

Schitul Paltinis

Un important obiectiv turistic din statiunea Paltinis il constituie Schitul Paltinis, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului al XX-lea, unde se afla si mormantul filozofului roman Constantin Noica.

Schitul Paltinis - micuta biserica aflata la poalele muntilor

Schitul Paltinis cu biserica acestuia - Biserica Schimbarea la Fata - este unul dintre cele mai cautate locuri din judetul Sibiu. Situata la intrarea in statiunea Paltinis, Biserica Schitului este situata la o altitudine de 1.350 de metri altitudine.

Schitul Paltinis

Schitul Paltinis este situat la poalele Muntilor Cindrel (Cibinului?), la o distanta de 500 de metri distanta de soseaua Paltinis-Sibiu. Din Sibiu se circula pe o sosea asfaltata care serpuieste printre dealuri si munti spre sud-vest 32 de kilometri pana in apropierea schitului.

Schitul Paltinis este o mica bisericuta ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan, in jurul anului 1930. Schitul este alcatuit dintr-o mica bisericuta din lemn, recent pictata, si o casa de odihna pentru salariatii Bisericii Ortodoxe.

 Schitul Paltinis          Schitul Paltinis

Schitul Paltinis apartine Arhiepiscopiei Sibiului si este ctitoria pururea pomenitului Mitropolit Doctor Nicolae Balan al Ardealului. Biserica a fost construita din lemn de brad, intre anii 1925 si 1927, cu ajutorul Ministerului Cultelor, Ministerului Sanatatii si al altor institutii.

 Schitul Paltinis          Schitul Paltinis

Schitul ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan are hramul Schimbarea la Fata a Domnului si beneficiaza de o catapeteasma realizata intre anii 1944 si 1945, de catre Constantin Vasile in stil neobizantin.

Schitul Paltinis

Bisericuta din Paltinis a fost ridicata de catre un grup de mesteri din Rasinari - localitate aflata in apropierea locului, nu departe de Sibiu. Executantul principal al acestei constructiei a fost mesterul Serban Cruciat din Rasinari, sub conducerea unui alt arhitect. Sfantul Altar si catapeteasma au fost executate de Societatea Autonoma Stil din Bucuresti.

Fresca ce imbraca interiorul micut al bisericii este opera lui Ovidiu Preotescu. Pictura iconostasului a fost realizata de pictorul Vasilescu in anul 1944.

Schitul Paltinis

Dintre obiectele de valoare pastrate in Biserica schitului Paltinis se numara icoana Sfintei Cuvioase Paraschiva, zugravita in jurul anului 1904, si o Psaltire din aceeasi perioada de inceput a secolului al XX-lea.

Clopotnita schitului este construita spre platoul mai ridicat din apropierea bisericii unde se inalta falnic si un grup de brazi. In turnul-clopotnita din brad sunt prezente doua clopote din bronz. Cele doua clopote de bronz aflate in clopotnita au fost turnate de fosta fabrica Schact-Kantz, in anul 1927.

Schitul Paltinis

Schitul Paltinis - construit din lemn - imita stilul vechilor biserici transilvanene. Biserica este acoperita cu sindrila ca si cladirile anexe din jur.

In luna august a anului 1975, in timpul Mitropolitului Nicolae Mladin, s-au inceput lucrarile de restaurare la biserica schitului, continuate, incepand cu anul 1982 sub indrumarea si supravegherea Mitropolitului Ardealului Doctor Antonie Plamadeala, din a carei incredintare au fost finantate lucrarile necesare. La restaurarea bisericii, dupa contributia fostului mitropolit, Antonie Plamadeala, a urmat, cu aceeasi ravna si I.P.S. Laurentiu Streza.

Schitul Paltinis - prezenta unei particele din Sfanta Cruce

Schitul Paltinis se bucura si de prezenta unor odoare de mare pret ce bucura pelerinii si credinciosii ce vin aici spre linistire si buna asezare. Odorul cel mai de pret al Schitului Paltinis este o bucata din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

 Schitul Paltinis          Schitul Paltinis

Bucatica din Sfanta Cruce a fost adusa de catre pelerini, in urma cu 1.000 de ani, la Catedrala Sfantului Gertrudis din Olanda si a facut parte din tezaurul de relicve al Bisericii Catolice. De ziua Sfantului Nicolae, in anul 2004, preotii olandezi au donat relicva Manastirii din Poiana Marului, de unde, dupa doi ani, mitropolitul Ardealului, I.P.S. Laurentiu Streza, a donat la randul sau bucata din Sfanta Cruce Schitului Paltinis.

Schitul Paltinis

Aceasta bucatica din Sfanta Cruce, donata Schitului Paltinis de catre I.P.S. Laurentiu Streza, este scoasa spre inchinare de fiecare data cu mare bucurie. Cu prilejul sarbatoririi hramului si a 80 de ani de la sfintirea lacasului, pentru a bucura si mai mult inimile credinciosilor si pentru binecuvantare, bucatica din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos a fost scoasa din Schitul Paltinis. Aceasta a fost scoasa afara, langa mormantul filosofului Constantin Noica, credinciosii venind in numar mare la inchinare.

Schitul Paltinis - locul de odihna al filosofului Constantin Noica

Langa Schitul Paltinis este inmormantat si filosoful roman Constantin Noica, care a trait intre anii 1909 si 1987. Ultimii ani de viata si i-a petrecut in acest loc linistit din inima naturii.

Schitul Paltinis

Pe langa mormantul filosofului, pelerinii pot vizita si „Casa memoriala Constantin Noica”, locul in care filozoful roman si-a trait ultimii ani de viata. Aceasta este unul dintre punctele de interes prim ale statiunii Paltinis.

Unul din cei care au avut sansa sa il cunoasca pe marele filosof este si actualul parinte al Schitului Paltinis - parintele Valeriu - caruia Noica i-a marturisit credinta in Dumnezeu, in anul 1987, inainte sa moara.

 Schitul Paltinis          Schitul Paltinis

Despre viata si opera lui Constantin Noica stau marturie si exponatele adunate in Casa Memoriala ce ii poarta numele, in care acesta si-a trait ultimii ani de viata, devenita un asezamant memorial apreciat de vizitatori.

Schitul Paltinis - programul slujbelor

La biserica din Paltinis au loc rugaciuni zilnice si in fiecare duminica se tine Sfanta Liturghie. Viata la Schitul Paltinis nu este nici acum foarte usoara, insa la inceput calugarii munceau in padure, cu care trase de boi, iar iarna, faceau plicuri pentru turistii statiunii.

Schitul Paltinis

Slujbele sunt anuntate prin cele doua toace, una din metal si alta de lemn.

09:00 - 10:30 - Utrenia si Acatistul
                     - Duminica si de sarbatori, in continuarea Utreniei se savarseste Sfanta Liturghie
18:00 - 19:30 - Vecernia

Schitul Paltinis

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 28136

Voteaza:

Schitul Paltinis 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE