
"Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai."
Schitul Bran este un schit ortodox inaltat peste zgomotele lumii, pe o culme muntoasa, la marginea cerului, in luna aprilie a anului 2006. La acest schit se ajunge pornind pe drumul ce pleaca din localitatea Simon, afla pe culoarul Rucar-Bran. Locul este strajuit de minunate creste muntoase: Masivul Piatra Craiului, Masivul Bucegi, Masivul Postavaru si Magura Codlei.
Locul a fost ales, atat pentru odihna si linistea ce domneste aici, cat si pentru amintirea tuturor martirilor care si-au dat viata in luptele ce au avut loc pe Culoarul Rucar-Bran, in cadrul Primului Razboi Mondial. Intru cinstirea jertfei, in curtea manastirii a fost inaltata o troita frumos sculptata in lemn. Schitul se afla sub indrumarea Arhiepiscopiei Sibiului.
Schitul Bran - scurt istoric
Biserica schitului poarta drept hram "Soborul Sfintilor Apostoli", praznuit la data de 30 iunie. Paraclisul schitului, care inca nu este terminat va purta drept hram "Duminica Sfintelor Mironosite".
Slujbele si rugaciunile se inalta lin catre cer. Zilnic, maicile si parintele din Schitul Bran se roaga pentru pacea lumii si mantuirea drept-credinciosilor crestini. Slujbele se savarsesc zilnic, incepand cu orele 19.00, respectiv 04:30, iar in duminici si sarbatori, de la orele 19.00, respectiv 09.00. Randuiala locului a statornicit ca Taina Sfintei Spovedanii si Sfanta Impartanie a soborului sa fie cel putin saptamanale, iar in incinta asezamantului sa fie oprit consumul de carne. Nevointele sunt trepte nesfarsite spre dobandirea vietii celei ingeresti.
In pronaosul bisericii schitului sunt asezate, spre inchinare, intr-o raclita de lemn, particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Sfintit Mucenic Teodosie de la Brazi si ale Sfintilor Cuviosi Mucenici din Muntele Sinai.
In afara indeletnicirilor obisnuite traiului monahicesc, obstea Schitului Bran este angrenata totodata in activitati culturale (traduceri si diortosiri ale unor scrieri teologice sau duhovnicesti; participari la simpozioane, conferinte si emisiuni radio-TV), precum si in felurite actiuni caritative (mai ales in colaborare cu Fundatia Vasiliada a Patriarhiei Romane si cu Spitalul de Neurologie Bran).
De asemenea, ansamblul monastic, aflat in curs de constructie, include spatii destinate amenajarii unor ateliere de iconografie si sculptura in lemn, dotarile necesare fiind deja achizitionate.
Biblioteca schitului - careia i se va rezerva un intreg salon in incinta viitorului corp de chilii, insumeaza la ora actuala 2.000 de volume (teologie, filosofie, istorie, memorialistic, literatura romana si universala).
Schitul Bran - Rugamintea pelerinului
Un grup de pelerini ai acestor locuri au luat decizia de a contacta firme si persoane fizice care, prin contributia proprie in bani si/sau materiale de constructii sa ajute la finalizarea acestui asezamant. V-am fi recunoscatori daca ati putea ajuta si dumnevoastra la aceasta actiune caritabila.
Care este ajutorul concret de care e nevoie?
Materiale de constructii (vata minerala, ciment, placi de rigips, var lavabil); instalatiile termice; instalatiile electrice; instalatiile sanitare; mobilierul modest pentru noua chilii, pentru bucatarie si sala de mese; orice suma de bani, oricat de mica.
Conturile bancare ale Schitului Bran
RO09BRDE080SV29838890800 (in RON)
RO15BRDE080SV68284720800 (in EURO)
RO11BRDE080SV68284800800 (in USD)
Schitul Bran - localizare si date de contact
Din soseaua nationala Brasov-Pitesti, la iesirea din statiunea turistica Bran, intersectie stanga spre satul Simon (drum asfaltat), apoi intersectie stanga pe Valea Tisei si continuare pe drum forestier pana pe culmea Dealului Balaban. Schitul Bran este situat la 6 kilometri de Soseaua Nationala si la 7 kilometri de Castelul Bran.
Adresa: Schitul Bran, localitatea Simon - Bran, nr 280B, cod 507020, judetul Brasov
E-mail: schitulbran@gmail.com
Telefon: 0724.828.095
Maica Stareta Taisia
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.