Schitul Bran

Schitul Bran Mareste imaginea.

"Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai."

Schitul Bran este un schit ortodox inaltat peste zgomotele lumii, pe o culme muntoasa, la marginea cerului, in luna aprilie a anului 2006. La acest schit se ajunge pornind pe drumul ce pleaca din localitatea Simon, afla pe culoarul Rucar-Bran. Locul este strajuit de minunate creste muntoase: Masivul Piatra Craiului, Masivul Bucegi, Masivul Postavaru si Magura Codlei.

Locul a fost ales, atat pentru odihna si linistea ce domneste aici, cat si pentru amintirea tuturor martirilor care si-au dat viata in luptele ce au avut loc pe Culoarul Rucar-Bran, in cadrul Primului Razboi Mondial. Intru cinstirea jertfei, in curtea manastirii a fost inaltata o troita frumos sculptata in lemn. Schitul se afla sub indrumarea Arhiepiscopiei Sibiului.

Schitul Bran - scurt istoric

Biserica schitului poarta drept hram "Soborul Sfintilor Apostoli", praznuit la data de 30 iunie. Paraclisul schitului, care inca nu este terminat va purta drept hram "Duminica Sfintelor Mironosite".

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

Slujbele si rugaciunile se inalta lin catre cer. Zilnic, maicile si parintele din Schitul Bran se roaga pentru pacea lumii si mantuirea drept-credinciosilor crestini. Slujbele se savarsesc zilnic, incepand cu orele 19.00, respectiv 04:30, iar in duminici si sarbatori, de la orele 19.00, respectiv 09.00. Randuiala locului a statornicit ca Taina Sfintei Spovedanii si Sfanta Impartanie a soborului sa fie cel putin saptamanale, iar in incinta asezamantului sa fie oprit consumul de carne. Nevointele sunt trepte nesfarsite spre dobandirea vietii celei ingeresti.

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

In pronaosul bisericii schitului sunt asezate, spre inchinare, intr-o raclita de lemn, particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Sfintit Mucenic Teodosie de la Brazi si ale Sfintilor Cuviosi Mucenici din Muntele Sinai.

In afara indeletnicirilor obisnuite traiului monahicesc, obstea Schitului Bran este angrenata totodata in activitati culturale (traduceri si diortosiri ale unor scrieri teologice sau duhovnicesti; participari la simpozioane, conferinte si emisiuni radio-TV), precum si in felurite actiuni caritative (mai ales in colaborare cu Fundatia Vasiliada a Patriarhiei Romane si cu Spitalul de Neurologie Bran).

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

De asemenea, ansamblul monastic, aflat in curs de constructie, include spatii destinate amenajarii unor ateliere de iconografie si sculptura in lemn, dotarile necesare fiind deja achizitionate.

Biblioteca schitului - careia i se va rezerva un intreg salon in incinta viitorului corp de chilii, insumeaza la ora actuala 2.000 de volume (teologie, filosofie, istorie, memorialistic, literatura romana si universala).

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

Schitul Bran Schitul Bran - Sfintele Moaste

Schitul Bran - Rugamintea pelerinului

Un grup de pelerini ai acestor locuri au luat decizia de a contacta firme si persoane fizice care, prin contributia proprie in bani si/sau materiale de constructii sa ajute la finalizarea acestui asezamant. V-am fi recunoscatori daca ati putea ajuta si dumnevoastra la aceasta actiune caritabila.

Care este ajutorul concret de care e nevoie?

Materiale de constructii (vata minerala, ciment, placi de rigips, var lavabil); instalatiile termice; instalatiile electrice; instalatiile sanitare; mobilierul modest pentru noua chilii, pentru bucatarie si sala de mese; orice suma de bani, oricat de mica.

Conturile bancare ale Schitului Bran

RO09BRDE080SV29838890800 (in RON)
RO15BRDE080SV68284720800 (in EURO)
RO11BRDE080SV68284800800 (in USD)

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

Schitul Bran - localizare si date de contact

Din soseaua nationala Brasov-Pitesti, la iesirea din statiunea turistica Bran, intersectie stanga spre satul Simon (drum asfaltat), apoi intersectie stanga pe Valea Tisei si continuare pe drum forestier pana pe culmea Dealului Balaban. Schitul Bran este situat la 6 kilometri de Soseaua Nationala si la 7 kilometri de Castelul Bran.

Adresa: Schitul Bran, localitatea Simon - Bran, nr 280B, cod 507020, judetul Brasov

E-mail: schitulbran@gmail.com
Telefon: 0724.828.095
Maica Stareta Taisia

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

Schitul Bran - Sfintii Apostoli

11 Iunie 2012

Vizualizari: 16172

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (3)

  • Victor DemetrianPostat la 2015-11-04 21:48

    Din pacate, toate ”informatiile” oferite de catre Dl. Mihai Ilie falsifica in mod flagrant realitatea. Astfel, Dl. Nicolae nu a ctitorit nicidecum manastirea in ansamblul ei, ci a participat temporar la un efort colectiv de inaltare doar a bisericii principale. Ea s-a realizat fara proiect de arhitectura coerent, fara avizele si autorizatiile legale, fara aprobarea initiala a Arhiepiscopiei Sibiului, fara diriginte de santier, fara o echipa de lucru competenta, intr-o maniera totalmente ilicita si improvizata. A rezultat o biserica nu doar inacceptabila estetic, ci punand efectiv in pericol viata slujitorilor si vizitatorilor. Situatia ei la toate capitolele s-a dovedit atat de dramatica, incat obstea monahala, ulterior instalata, a fost nevoita sa parcurga trei ani si jumatate de osteneli asidue pentru refacerea completa a locasului: structura de rezistanta, finisaje interioare si exterioare, instalatii, acoperis, sapa, pardoseli, usi, ferestre, catapeteasma, strane, mobilier auxiliar, cerdac, crucile turlelor, paratrasnet etc., etc. Practic, nu a ramas absolut nimic din marele fiasco al anilor 2002-2005. In paralel cu aceasta veritabila rectitorire, obstea monahala si sprijinitorii ei au ctitorit cladirea chiliilor, paraclisul, anexele gospodaresti. Toate aceste lucruri sunt de notorietate si pot fi confirmate de Mitropolia Ardealului, de Manastirea Bran, de Guvernul Romaniei, de Secretariatul de Stat pentru Culte, de Consiliul Judetean Brasov, de Primaria Bran, de Politia Bran si de multe alte institutii si persoane implicate cu adevarat in ctitorirea manastirii. Cu extrema eleganta, se decisese unanim ca supremul serviciu adus imaginii D-lor Nicolae si Batraneanu era discretia totala asupra incoerentei lor implicari de dinaintea infiintarii oficiale a manastirii. Iar aceasta este doar expunerea foarte pe scurt si foarte politicoasa a intregii istorii... Slava lui Dumnezeu ca toate s-au putut construi si reconstrui meticulos de-a lungul anilor 2006-2015, intr-o maniera care odihneste deopotriva inimile si privirile tuturor pelerinilor Manastirii Bran.

  • Mihai IliePostat la 2015-06-17 08:54

    aceasta manastire a fost ctitorita incepand cu anul 2002 pana in 2004 de dl. Nicolae Eugen din Bucuresti, in urma decesului tatalui sau survenit in 2000. Ideea i-a venit, intrucat tatalui sau ii placea mult pajistea pe care a fost construita manastirea. Totodata el a aflat ca acea pajiste era de fapt vatra satului Simon in vechime. Fiind om de afaceri la momentul reapectiv, Nicolae Eugen a ctitorit-o din forte proprii, ulterior fiind ajutat si de bunul lui prieten Mihai Batraneanu, un cunoscut om de afaceri. Ajutorul dat de Mitropolitul Ardealului Laurentiu Streza, care stie intreaga poveste, a fost fundamental, astfel, acesta a consemnat, cu ocazia sfintirii in Cartea Sfanta a Manastirii numele lui Nicolae Eugena si al lui Mihai Batraneanu alaturi de el. Tel Nicolae Eugen 0726700800. Asa se ne ajute Dumnezeu.

  • marinela victoriaPostat la 2012-09-13 20:31

    am fii recunoscatori daca ne-ati spune si cine a construit aceasta manastire minunata.va multumim

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE