Sfantul Atanasie de la Aton

Sfantul Atanasie de la Aton Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret. Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie. Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei.

Trecerea sa la cele vesnice i-a fost descoperita de Dumnezeu. Inainte de a inspecta lucrarile de extindere a bisericii, Sfantul Atanasie si-a imbracat hainele de sarbatoare. In momentul in care urca pe schele, se prabuseste cupola bisericii atat peste Sfantul Atanasie, cat si peste ceilalti frati care lucrau la zidurile bisericii. Desi cupola a cazut peste el, trupul sau a ramas nevatamat, neavand decat o rana la picior. Din aceasta rana a curs atunci sange, care a fost luat de frati cu graba si cu care s-au facut multe vindecari. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Atanasie s-a infatisat de mai multe ori inaintea fratilor lui, uneori ca sa-i mangaie si sa-i intareasca, iar alteori ca sa-i certe.

Citeste si urmatoarele articole despre Sfantul Atanasie de la Aton:

Pestera Sfantului Atanasie Athonitul
Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte
Mormantul Sfantului Atanasie Athonitul - Marea Lavra

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Lampadie;
- Sfantului Mucenic Vasile si a celor impreuna cu dansul, 70 de mucenici;
- Sfintirii Bisericii Sfantului Mucenic Iulian;
- Sfantului Mucenic Ciprian.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

05 Iulie 2016

Vizualizari: 37905

Voteaza:

Sfantul Atanasie de la Aton 4.33 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • costel popescu Postat la 2016-07-05 09:06

    Mormântul Sfântului Atanasie Athonitul se află în Paraclisul Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia din partea de miazănoapte a katholikonului de la Marea Lavră. Alături de mormântul Sfântului Atanasie se află şi toiagul de metal cu care Sfântul a despicat stânca la porunca Maicii Domnului, acolo unde astăzi se află Aghiasma Cuviosului Atanasie.

  • simona turkPostat la 2015-07-05 13:59

    Domnul Dumnezeu sa mantuiasca si ale noastre suflete,Sfinte Atanasie de la Aton prin ale tale sfinte rugaciuni!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-07-05 15:53

    Renuntarea la hrana naturala si inlocuirea ei cu cea duhovniceasca a fost urmarita de Santul Atanasie ca o jertfa pana la sange. Aceasta este calea ascetilor: departarea de natural. Hranirea doar cu un simbol al celor de dincolo(Sfanta Anafora)a fost calea prin care a primit sfantul Har, invrednicindu-l de venirea la el a Sfintei Nascatoarei de Dumneazeu.Sa creasca si in noi entuziasmul de a urma dupa putere, exemplul vietii Sfantului Atanasie. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox