Sfantul Mucenic Conon din Isauria

Sfantul Mucenic Conon din Isauria Mareste imaginea.

Sfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat prealuminos, care, dupa ce l-a invatat sfanta credinta, l-a botezat in numele Preasfintei Treimi, l-a impartasit cu dumnezeiestile Taine si l-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci.

Dupa nunta, Sfantul Conon a luat o lumanare, a pus-o sub un vas si a intrebat-o pe sotia sa: „Ce e mai bun, lumina, sau intunericul?" Iar ea a raspuns: "Lumina." Din acel moment el a inceput sa-i vorbeasca despre Hristos si despre viata vesnica. Atat sotia, cat si parintii sai, au primit datorita lui, credinta in Hristos. Conon a trait o vreme cu sotia lui ca frate si sora. Dupa putin timp sotia si parintii lui au murit, iar el s-a retras complet din viata lumii, daruindu-se deplin vietii de rugaciune. A facut multe minuni, intorcand pe multi la Hristos. Atat de mare era puterea sa asupra duhurilor necurate, incat au ajuns chiar sa-i slujeasca. Pe unele duhuri le-a pus sa sape pamantul in gradini, sa smulga buruienele, spinii si palamidele; pe altele sa are tarinele si sa le semene, sa pazeasca roadele; sa pasca cireada dobitoacelor si s-o apere de fiare, sa taie si sa aduca lemne; sa faca tot lucrul casei ca niste robi.

In timpul unei prigoane este torturat si injunghiat peste tot cu cutite. Cei bolnavi se ungeau cu sangele lui si se faceau sanatosi. Dupa aceasta mucenicie Sfantul Conon a mai trait doi ani in cetatea Isauria.

Troparul Sfantului Conon

Mucenicul Tau, Doamne Conon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Conon, gradinarul
- Sfintei Mucenite Iraida;
- Sfantului Cuvios Marcu Ascetul;
- Sfantului Mucenic Evloghiu din Palestina;
- Sfantului Mucenic Evlampiu;
- Sfantului Mucenic Arhelau si a 152 de mucenici;
- Sfantului Mucenic Ioan Bulgarul.

Maine, 6 martie, facem pomenirea Sfintilor 42 de Mucenici din Amoreea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

08 Decembrie 2020

Vizualizari: 36569

Voteaza:

4.43 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (5)

  • Sergiu SuhareanuPostat la 2014-03-05 08:35

    Pentru dl Eugeniu Aceasta intrebare i-am adesat-o si eu Parintelui Mina Dobzeu[Parintele care l-a botezat pe Pr Nicolae Steinhardt in inchisoarea de la Jilava] si m i-a raspuns ca e acelasi lucru...MANTUIRE=MILUIRE!!!Doamne,ajuta si binecuvantari divine in postul Pastelui!

  • Ana-Maria AntonachePostat la 2013-03-06 20:48

    Buna seara si numai bine tuturor! Doresc sa vin in sprijinul dlui Eugeniu si sa incerc sa i explic ceea ce am inteles eu, in timp, ce inseamna a milui si ce inseamna a mantui. In rugaciunea inimii,spunem "Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste ne pe noi, pacatosii. Amin." A milui inseamna a se arăta milostiv față de cineva; a se îndura de cineva, deci eu, cu smerenie, cand ma rog si ii cer Lui Dumnezeu sa ma miluiasca pe mine si pe cei dragi mie, ii cer Induratului mila, in sensul de a ne darui sanatate, liniste, pace in suflete, sa ne fereasca de rele, adica sa mi daruiasca mie, pacatosului din nemasurata Sa Mila, Dragoste si Bunatate. Cand spunem "Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Zilei, Mantuieste, Indurate sufletele noastre! ne referim la altceva. A mantui inseamna a obtine iertarea pentru pacatele savarsite in acesta viata. Deci mila cerem noi, pacatosii pentru viata aceasta trecatoare, iar mantuire pentru sufletele noastre, pentru a ne ierta noua Milostivul orice savarsim in acesta viata cu cuvantul, gandul sau fapta. Cel putin asa am inteles eu. Daca gresesc cu ceva, rog pe altcineva mai luminat sa ne lumineze pe toti in aceasta privinta. Dumnezeu sa ne ajute pe toti si sa ne aiba in paza Sa. Doamne Ajuta!

  • eugeniu s -Postat la 2012-03-10 11:19

    Un articol care vine sa ne largeasca orizontul cunoasterii vietii sfintilor. CU smerenie intreb ca nu stiu, care e diferenta intre a milui si a mintui. Multumesc anticipat celiu care ma va lamuri . Doamne ajuta.

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-03-05 19:50

    Parintele Nicolae Steinhardt a intrebat un prieten apropiat ce lecturi sa faca pentru a se apropia de Lumina Domnului Iisus Hristos. Si i s-a raspuns: Vietile Sfintilor. Raspunsul i-a fost dat de un poet dar si un cunoscator a doua trei religii. Aceasta recomandare ma urmareste si pe mine de cand am am aflat-o. De fapt invocarea Sfintilor si ca incheiere la Sfanta Liturghie este un simbol care face sa deschida oceanul de mila al Domnului Iisus Hristos.Si sa ramanem in aceasta baie a curatirii pana la proxima Sfanta Liturghie. Si viata Santului Conon din Isauria are darul de a trezi focul ravnei in sufletul cititorului. De aceea si Sfantul Isaac Sirul asocia citirea Sfintei Scripturi, a Sfintilor Parinti ca fiind egala Rugaciunii si Privegherii. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

  • Constantin BernathPostat la 2011-03-05 09:04

    Un articol de exceptie. Va multumesc din toata inima pentru ca ne oferiti astfel de informatii, care au darul de a ne intari duhovniceste.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox