CANONUL CARTILOR SFINTEI SCRIPTURI - 2 Atanasie cel Mare

Dar fiindca despre eretici am pomenit ca despre morti, iar despre noi ca unii care avem spre mantuire dumnezeiestile Scripturi, si ma tem ca nu cumva, precum a scris Pavel corintenilor (II Cor. 11, 3), unii dintre cei curati, din simplitate si din curatenie, sa fie sedusi de viclenia oamenilor, si astfel sa inceapa a se folosi de carti straine, ce se zic apocrife, amagin-duse prin identitatea de numire a cartilor adevarate, - va rog sa aveti rabdare, daca va scriu si eu pomenind despre cele ce le cunoasteti, pentru nevoia si folosul Bisericii. Si voind a pomeni despre acestea, ma voi folosi spre intarirea indraznelii mele de pilda evanghelistului Luca, zicand si el De vreme ce unii s-au apucat sa alcatuiasca lorusi cele ce se zic apocrife si a le amesteca eu Scriptura de Dumnezeu insuflata, despre care ne-am incredintat deplin, precum au predanisit Parintilor cei ce din inceput le-au vazut si au fost slujitori ai Cuvantului, mi s-a parut si mie, indemnat fiind de adevaratii frati, si invatandu-ma dintru inceput care sa se socoteasca carti canonice si predanisite, si a fi carti dumnezeiesti, ca fiecare, de s-a amagit, sa osandeasca pe cei ce l-au amagit, iar de a ramas curat, sa se bucure, iarasi aducandu-si aminte. Deci toate cartile Vechiului Testament sunt la numar 22. Caci atatea s-au predanisit a fi, precum am auzit si literele la evrei, iar pe rand si dupa numire fiecare este astfel intai Facerea, apoi Iesirea, apoi Leviticul, si dupa aceea Numerii; si apoi A Doua Lege; iar dupa acestea este Isus a lui Navi, si Judecatorii; si dupa aceasta Rut; si iarasi apoi patru carti ale imparatilor; si dintre acestea cea dintai si a doua se numara intr-o carte; Iar a treia si a patra asemenea se numara intr-una; iar dupa acestea, intaia si a doua a Paralipomenelor, asemenea o carte se numara; apoi Ezdra intai si a doua, asemenea intr-una; iar dupa acestea Cartea Psalmilor, si apoi Pildele, apoi Eccle-siaslul si Cantarea Cantarilor; dupa acestea este si Iov; si apoi Proorocii, cei 12, intr-o carte se numara; apoi Isaia, Ieremia, si cu dansul Baruh, Plangerile si Lpistola, si cu dansii lezechiel si Daniel, Pana la acestea stau ale Testamentului Vechi.
Si pe ale celui Nou nu stam la indoiala a le spune; si acestea sunt urmatoarele patru Evanghelii, a lui Matei, a lui Marcu, a lul Luca si a lui Ioan; apoi, dupa acestea, Faptele Apostolilor si sapte epistole ale Apostolilor numite catolicesti; astfel, una a lui facob, doua ale lui Petru, apoi trei ale lui loan, si dupa acestea una a lui Iuda; dupa acestea sunt patrusprezece ale Apostolului Pavel, care pe rand sunt scrise astfel intai catre romani, apoi doua catre corinteni, si dupa acestea catre galateni, si apoi catre efeseni, apoi catre filipeni, si catre coloseni, si doua catre tesaloniceni si cea catre evrei; si apoi doua catre Timotei, iar catre Tit una si cea din urma catre Filimon una; si apoi Apocalipsa Iui Ioan. Acestea sunt izvoarele mantuirii, ca cel ce se inseteaza sa se sature de cuvintele dintrinsele, in acestea singure se binevesteste invatatura dreptei cinstiri; la acestea nimeni sa nu mai adauge, nici sa scoata ceva dintru acestea, si pentru acestea dojeneste Domnul pe saduchei, zicand Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lor (Mt. 22, 29); iar pe iudei ii sfatuia Cercetati Scripturile, ca acestea sunt care marturisesc despre Mine (In. 5, 39); dar pentru mai deplina exactitate este necesar sa adaug si aceea cum ca sunt si alte carti afara de acestea, dar care nu sunt in canon, randuite fiind insa de Parinti a se citi de catre cei ce se convertesc de curand si vor sa invete cuvantul dreptei cinstiri intelepciunea lui Solomon, intelepciunea lui Sirah si Estera, si Iudit, si Tobit, si invatatura ce se zice a Apostolilor, si Pastorul. Sa stiti insa, iubitilor, ca nici intre cele canonisite, si nici intre cele ce se citesc, nicaieri nu se aminteste de cele apocrife; ci acestea sunt nascociri 60, 85 ap.; 60 Laod.; 24 Cartag.
; Grig. Teologul si Amfilohie despre cartile Sfintei Scripturi ale ereticilor, care scriu ca le voiesc pe ele, si le acorda si Ie adauga lor vechime de ani, considerandu-le a fi vechi, ca sa aiba pretext a seduce prin aceasta pe cei nevinovati.

15 Mai 2009

Vizualizari: 1033

Voteaza:

CANONUL CARTILOR SFINTEI SCRIPTURI - 2 Atanasie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE