Robaia: topografie si toponimie

La nici 20 de km departare de Curtea de Arges, pe soseaua de legatura cu alt centru monastic si istoric important – Campulung Muscel, in comuna Musatesti, se deschide un drum lateral, care urmeaza cursul paraului Robaia. Urcand pe firul acestuia, cale de 6 km, ajungem la portile manastirii cu acelasi nume: Robaia.

Perimetrul asezamantului este inclus in aria nord-vestica a localitatii (Musatesti) si se intinde pe o suprafata de 114 ari (constructii si curti), avand in posesie 524 ari, teren cu destinatie agricola (fanete, pasuni, conform Registrului Agricol).

In privinta numelui, legenda spune ca, in timpul unei incursiuni de prada efectuata de tatari, locuitorii zonei s-au retras in codrii de pe valea paraului. Fiind prinsi si dusi in robie, in memoria lor, s-a ridicat ulterior un schit, cu nume amintind de nefericita situatie in care se aflau: robi. Iata, asadar, ca "Robaia" vine de la "rob".

Cat despre localitatea Musatesti, ea a fost data de Basarab I, Domnul Tarii Romanesti, guvernatorului tinutului Fagaras, Petru Musat, ca rasplata pentru ajutorul acordat in batalia de la Posada (1330).