Complexul monastic Robaia

TURNUL - CLOPOTNITA

Construita in anul 1857, pe temeliile vechii clopotnite, actuala constructie etajata, pe sub bolta careia se intra in incinta manastirii, prezinta trei niveluri: la parter - un gang de intrare; la etajul I - o incapere; etajul al II-lea - "camera clopotelor".

Turnul - clopotnita a fost construit din piatra si caramida, pe un plan patrat, avand latura de 4,50 m.

Operatiunile de consolidare si restaurare efectuate in anul 2000 au implicat mai multe lucrari de specialitate, efectuate de catre firma S.C. Paul Construct S.R.L. Bolintin-Deal, condusa de maestrul Paul Banica. Acestea au implicat: inlocuirea planseelor de lemn prin plansee de beton, cu preocuparea de a se "pastra aspectul de planseu din lemn"; intarirea zidariei cu samburi de beton. Scara de lemn spre etaj, amplasata in gang, care afecta considerabil accesul in incinta, a fost inlocuita cu o scara exterioara inclusa intr-o constructie din zidarie adosata turnului. De asemenea sarpanta de lemn a fost integral refacuta si "acoperita cu tabla de arama din secolul al XlX-lea, de la Biserica Domneasca - Curtea de Arges", iar gangul s-a inchis cu "o superba poarta traditionala din lemn, decorata cu tinte si platbenzi metalice specifice epocii zidirii turnului".

Receptia turnului - clopotnita a fost efectuata de catre o comisie de specialisti formata din directorul general al O.N.M.I., Francisco Hainerich - presedinte, Marcel Mocanu - diriginte santier si: sing. Luminita Clepcea, ing. Ion Tardea, ing. Eugeniu Mazilu, arh. Eugenia Ivanescu, prof. Sevastian Tudor, arh. Mariana Dascalu, arh. Maria Multescu, arh. Alexandru Multescu, ing. Cornel Ionescu si maestrul Paul Banica - membri, comisia acordand, la data de 4 decembrie 2003, calificativul "foarte bine".

STARETIA VECHE

Construirea impunatoarei case a staretiei a reprezentat un moment de referinta in evolutia arhitecturii Manastirii Robaia. Materialele de constructie necesare (piatra si caramida) au fost procurate, in anul 1933, sub pastoria ieromonahului Andrei Pistruiaia, "la indemnul si sub supravegherea exarhului Episcopiei Argesului, Grigore Uritescu" - autorul de mai tarziu al unui documentat istoric al acestei manastiri.

Edificarea casei staretiei a fost definitivata in anul 1935 de catre arhimandritul Emilian Popescu, la carma Episcopiei Argesului aflandu-se ierarhul Nichita Duma, "care, ca episcop, s-a dovedit un bun gospodar, manifestand o grija deosebita pentru sfintele locasuri din eparhie".

Construita din caramida si piatra pe doua niveluri, casa staretiei are la etaj noua camere - unele dintre ele fiind destinate bibliotecii manastirii, cancelariei, chiliilor - iar la parter, spatiile existente au fost amenajate ca bucatarie, trapeza si camari.

AGHEASMATARUL

Destinat desfasurarii slujbelor in aer liber, agheasmatarul a fost construit in anul 1997.

Programul iconografic cuprinde, in succesiunea sa, de la est la vest scenele: "Izvorul Tamaduirii", Dreptul Judecator incadrat de Maica Domnului cu filactera: "Fiule, asculta rugaciunea Maicii Tale si a Botezatorului, iarta pe robii Tai care se roaga in acest sfant lacas" si de Sfantul Ioan Botezatorul cu rotulul: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatul lumii. Pocaiti-va!"

Pe cupola boltii octogonale, se reprezinta central: Sfantul Duh in chip de porumb, sub care sunt infatisati, intr-o friza circulara, Sf. Apostoli: Petru si Pavel, Matei, Ioan, Filip, Iacob, Andrei, Toma, Simon, Vartolomeu, Luca, Marcu. In registrul inferior, sunt pictati: Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, Sf. Ier. Sava Brancovici, Sf. Cuv. Visarion Sarai, Sf. M. Oprea Miclaus, Sf. Cuv. Mavra de la Neamt, Sf. Cuv. Teofana Basarab, Sf. M.M. Gheorghe, Sf. leroschim. Ioan lacob Hozevitui, Sf. Cuv. Sofronie de la Cioara, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov, Sf. Cuv. Ioan de la Prislop, Sf. M. Filoteia, Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, Sf. Cuv. Paraschiva, Sf. Ier. Ilie Iorest. Pisania pictata pe peretele exterior glasuieste astfel: "Cu ajutorul lui Dumnezeu Cel in Treime laudat de noi, creatura sa, ridicatu-s-a acest Sfint Aghiazmatar la Minastirea Robaia, prin staruinta Prea Sfintitului Calinic Argesanul, Episcopul /de Arges si Muscel, stareta harnica fiind monahia Petronia Dobrescu. Pomeneste, Doamne, pe toti osteni/torii donatori; la pictura contribuind substantial, David Pristavu, argesan din Oiesti, acum ghid fiind la Ierusalim. S-a sfintit de catre Prea Sfintitul Calinic la 14 septembrie 1997. /Constructia a fost executata de Sendroiu Gheorghe - Musatesti. Pictori: Ion Popa Ion - Valcea/si I. Birdici-Galesanu".

NOUA STARETIE

Noua staretie a fost ridicata in vederea suplimentarii chiliilor si a spatiilor necesare bunei desfasurari a activitatilor gospodaresti.

La parter se afla un beci spatios, etajul I este destinat trapezei si bucatariei; etajul II adaposteste atelierele de croitorie vesminte preotesti si broderie si atelierul de pictura, iar la etajul III se gasesc chiliile.

Constructia este orientata nord-sud, fiind zidita pe fundatii din beton, cu zidarie portanta la parter si la etajele, I, II si III, cu pereti de lemn la etajul IV. Planseele sunt realizate din beton armat si lemn; sarpanta este construita din lemn, iar invelitoarea din tabla de cupru.

CORPURILE DE CHILII

Obstea marindu-se, s-a simtit nevoia extinderii spatiului de locuit, astfel ca intre anii 1993-1994 a fost ridicata casa chiliilor, inspirata din arhitectura traditionala argeseana, din piatra si caramida, invelita cu sita.

Incadrand spre est si vest parterul turnului - clopotnita, noile chilii sunt construite din caramida si au plansee din beton, accesul fiind asigurat prin pridvoare prevazute cu stalpi de lemn ciopliti in motive traditionale, sprijinite pe un parapet de zidarie.

Chiliile sunt grupate doua cate doua, avand un vestibul si un grup sanitar, la vest fiind doar doua chilii, ce au in plus foisor si beci.

Finisarea chiliilor s-a facut tip fresca, in alb, in aceeasi maniera ca si turnul clopotnita si sunt acoperite cu tabla de arama.

TROITELE

Sunt amplasate in apropiere dau imaginea unei duhovnicesti sihastrii.

TROITA NOUA

Este construita din lemn, la circa 800 m de manastire si vesteste crestinilor apropierea sfantului locas.

Troita a fost ridicata, potrivit textului pisaniei incizate pe lemn: "Intru slava Sfintei Treimi, pentru Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, cu rugaciunile Sfantului Ierarh Nicolae si ale Marelui Mucenic Gheorghe".

Momentul sfintirii este mentionat in pisanie: "Sept. 1995. S-a ridicat aceasta Sfanta Troita cu osteneala preotului Eftimie Nicolae din Gales, ajutat de enoriasi: Ion, Filofteia Marinescu, Vasile, Xenia Cerboreanu, Marcel, Ileana, Marica, Nicoi Ileana, Maria, Gila, Gheorghe, Silvia Saru, Ileana I. Sima - Chivereanu si fiul Gheorghe, spre vesnica pomenire".

FANTANA DE LEAC

Pe valea Robaii, pe drumul forestier spre satul Gales, s-a reamenajat si infrumusetat un izvor recunoscut ca datator de tamaduiri, numit de aceea Fantana de Leac, la 28 aprilie 1995.

Un text incizat pe o placa de marmura aplicata pe fata principala a fantanii de zid, sub icoana pictata reprezentand imaginea Maicii Domnului cu Pruncul, consemneaza: «Aceasta Fantana este ridicata in zilele Prea Sf. Episcopu de Arges CALIST de d-nul Ion AI. Sterioiu din corn. Baiculesti, cu cheltuiala sa in anul 1914».

Pe o alta placa de marmura, cu ocazia reamenajarii izvorului, este daltuit urmatorul text: «Sfintitu-sa <sic!> aceasta Fantana cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop Calinic, in timpul staretei Petronia. S-au ostenit pentru aceasta robii lui Dumnezeu: Ion si Tudora Andrei, Paul si Ana Sorescu din Pitesti. Anul mantuirii 1995, zile 28 ale lui Prier».

TROITA - PARACLIS DE LA FANTANA DE LEAC

Asemanatoare unui agheasmatar, noua Troita - paraclis a fost construita in anul 1999. In pisania pictata deasupra intrarii se mentioneaza urmatoarele: "Ridicatu-s-a aceasta Sfanta Troita inchinata Maicii Domnului, cu hramul Izvorul Tamaduirii a Sf. Man. Robaia, prin indemnul, grija si binecuvantarea parinteasca a Prea Sfintitului Calinic, neobositul Episcop de Arges si Muscel, stareta fiind monahia Petronia Dobrescu.

Pomeneste, Doamne Dumnezeule, pe ctitorii acestei troite, Ionel si Marcela Stefan cu familia. S-a mai donat icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe de catre Ion si Sonia Ghica si familia Danescu intru pomenirea robului Gheorghe.

Sfintitu-s-a de catre P.S. Calinic la 30 septembrie 1999.

Pictori: George Sorin Nicolae si Marius Gologan."

TROITA DE LEMN

Construita in anul 1926 - aminteste, prin pisania sa, pe ctitori: "Aceasta Sf Troita s-a facut cu cheltuiala iubitorului de cele sfinte, Toma, Ion, Vasile cu sotia sa, Sultana si fii(i) lor: Gheorghe, Elisaveta, Ion, Ana, Maria, Constantin, intru pomenirea robilor lui Dumnezeu. Preotu staret Tudose monahu". O icoana pictata de preotul Virgiu Patruleasa, in 8 febr. 1982, infatisand pe "I(isu)s H(risto)s incadrat de Maica Domnului si de Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul", aduce o raza de lumina si de culoare in interiorul vechii troite.

TROITA PUSTNICILOR

Strajuieste linistea adanca a padurii de fag, adapostind icoana stramutata de la o veche troita, la 1 septembrie 1997, intr-o constructie noua.
Troita este ridicata de catre binecredinciosii din satul Gales, prin initiativa preotului Nicolae Eftimie. Pe o masa de lemn fixata central este inscriptionata data construirii troitei.

La implinirea unui secol de la realizarea picturii icoanei, inscriptia ctitoriceasca fixeaza, in istoria troitei vechi, momenti inaltarii sale: "In numele Prea Sfintei Treimi si a Prea Sfintei a Dumnezeu, Nascatoare, sau <sic!> ridicatu acesta Sfanta Troita, de cuviosul Parintele staret al sfintei M-ri Robaia, cu hramu Inaltarea Sfintei Cruci, in zilele Prea Sf. Sale episcop al eparhiei Argesului D. Gherasim si cu ajutorul parintilor acestui sf. locasu si cu ajutorul fratilor mei: loan Preotu Filipescu, Stai Popescu, Ilie Popescu, Stancu Popescu, Dumitru Popescu Alecsandru Stan, Irodion. Si sau <sic!> sfintit de cuviosu superior Nifon Popescu, Ioan preotu Filipescu, Stan Popescu, Ilie Popescu, Stancu Popescu, Dumitru Popescu, Alecsandru Stan, Irodion. Si sau <sic!> sfintit de cuviosul superior Nifon Popescu, Ioan preotu Filipescu, esarh Agatanghel iromonah, Ioan preotu duhomnicu si cu ajutorul a celor ce vor ajuta la aceasta troita: Teofana monahia, Iulita monahia, Epistimia monahia, Anisia monahia, Isidor monahul, Neofit monahul, Ioana, Haralambie, Ioan, Joita, Gheorghe, Ioana, Paraschiva, Maria, Gheorghe, Manea, Bucur, Floarea, Nifon ieromonah, Ioan preotu, Dobra preoteasa cu fii(i) lor: Elena, Dumitru, Alecsandra cu fii(i), Stan, Rada cu fii(i), Ilie, Aritina cu fii(i), Toma, Maria cu fii(i), Constantin, Ioana cu fii(i), Iustin, Maria cu fii(i), Ioana, Gheorghe, Ion, Joita, Paraschiva cu fii(i), Maria, Sofronie monah, Nichifor monah, Genadie. Si s-au zugravit acesta Sf. Troita de Nita Posoiu din catunul Barbalatesti. 1897 septemvre 14."