Craciunul - trecerea de la paganism la crestinism

Craciunul - trecerea de la paganism la crestinism Mareste imaginea.

Sarbatoarea Nasterii Domnului, cunoscuta in popor si sub denumirea de Craciun, nu a fost praznuita de la inceput pe 25 decembrie. Pana in a doua jumatate a secolului al IV-lea, Nasterea Domnului a fost serbata in aceeasi zi cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie. Craciunul a fost sarbatorit pentru prima data separat de Botez, in jurul anului 375, pe 25 decembrie, in Biserica din Antiohia.

Ziua de 25 decembrie a fost introdusa ca data de serbare a Nasterii Domnului si in Biserica Alexandriei, apoi in cea a Ierusalimului, in prima jumatate a secolului al V-lea. Cu timpul, s-a generalizat in intreaga crestinatate. Numai armenii sarbatoresc si astazi Nasterea Domnului pe 6 ianuarie, odata cu Botezul Domnului, ca in vechime.

Prin serbarea Craciunului pe 25 decembrie, a fost posibila si inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Sarbatoarea pagana era legata de solstitiul de iarna, 22-23 decembrie, considerata a fi momentul in care se naste Soarele, numita Dies natalis Solis Invincti - Ziua de nastere a Soarelui nebiruit. Sunt istorici si liturgisti care sustin ca sarbatoarea Nasterii Domnului a existat inaintea celei pagane. Acestia afirma ca Aurelian a introdus in anul 274 sarbatoarea inchinata lui Mithra, ca o incercare de a inlocui Craciunul. Ei tin seama de marturiile provenite din arhivele romane, care indica data de 25 decembrie ca zi a recensamantului imperial la care Fecioara Maria si Dreptul Iosif au participat.

In troparul praznicului, Hristos e numit "Soarele dreptatii", "Rasaritul cel de sus": "Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii Lumina cunostintei; ca intru dansa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie".

Noi suntem obisnuiti sa vedem soarele iesind parca din pamant si apunand in acelasi fel. Dar e cazul sa privim acest rasarit altfel, caci e "Rasaritul de sus”. Prin acest rasarit, lumea primeste lumina neinserata, lumina pe care intunericul nu o mai poate cuprinde. Este cazul sa retinem ca Hristos nu este luminat, caci nu este creat. El nu simte lumina venind de la altcineva, caci El insusi este Lumina. De aceea mormantul Sau a ramas gol, semn ca firea omeneasca a fost creata sa se impartaseasca de lumina, nu de intuneric.

Nasterea Domnului nu a inlocuit doar sarbatoarea pagana inchinata lui Mithra, ci si Saturnaliile (sarbatoarea lui Saturn) si Juvenaliile (sarbatoarea tinerilor sau a copiilor), care faceau parte din sarbatorile de iarna. Initial, Saturnalia era celebrata intr-o singura zi, pe 17 decembrie. Cu timpul, sarbatoarea s-a extins, ajungand sa dureze o saptamana intreaga. La Saturnalii, orice respect fata de lege si moralitate disparea complet. Sarbatoarea era un prilej pentru sclavi sa manance, sa bea si sa se distreze impreuna cu stapanii.

Pentru ca vine sarbatoarea Craciunului, e cazul sa reamintesc ca Dumnezeu Se intrupeaza si ramane Dumnezeu. Nu a avut trup aparent si a unit in Sine firea umana cu cea divina intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit. Din iubire. Sa nu uitam ca iubirea lui Dumnezeu fata de cel mai mare pacatos, e mai mare decat iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu, dupa cum spunea Parintele Arsenie Boca.

Adrian Cocosila

24 Decembrie 2010

Vizualizari: 32318

Voteaza:

Craciunul - trecerea de la paganism la crestinism 4.50 / 5 din 2 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Pintilie VioricaPostat la 2010-12-09 22:51

    Îmi plac foarte mult toate sărbătorile religioase, căci au la bază un Adevăr trăit de Omenire.Îmi place articolul cum este prezentat, dar...sunt din Moldova, cum o mai numesc- Basarabia, care sărbătoreşte Naşterea Domnului la 7 ianuarie...nu sunt teoog, dar am înţeles, că Iisus S-a născut doar întro singură zi- şi anume la 7 ianuarie, ci nu la 25 decembrie...noi, fiecare din noi, doar avem o zi de naştere, ci nu două, aşa că aici nu sunt de acord şi niciodată nu voi fi de acord, cu sărbătorirea Naşterii Domnului fiecare după cum îi vine în cap...Dumnezeu să ne lumineze şi să sărbătorim Ziua Naşterii Lui cum e adevărat, dar Adevărat e- 7 ianuarie.Doamne ajutăne.

  • George EduardPostat la 2010-12-09 10:13

    Foarte informativ pentru cei care nu cunosc radacinile Craciunului si istoria antica ! Multumesc

  • Magdalena SovaPostat la 2010-11-25 17:29

    Frumoasa si interesanta prezentare. Imi place in mod deosebit ultima idee prezentata. Voi folosi materialul la un proiect educativ dedicat Sarbatorilor de iarna. Va multumesc!

  • Maria AndreeaPostat la 2009-12-21 16:55

    Foarte frumos articolul, va multumim! Sarbatori fericite

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE