'Cine zic oamenii ca sunt Eu? Dar voi cine ziceti ca sunt?'

'Cine zic oamenii ca sunt Eu? Dar voi cine ziceti ca sunt?' Mareste imaginea.

Din Sfanta Scriptura aflam ca Hristos isi intreaba ucenicii: "Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului?" (Mt. 16, 13) si acestia raspund: "Unii au zis ca esti Ioan Botezatorul; altii Ilie; altii Ieremia sau unul dintre proroci" (Matei 16, 14). In urma acestui raspuns, Hristos ii intreaba din nou: "Dar voi cine ziceti ca sunt?" (Mt. 16, 15). Atunci Petru, inspirat de Duhul Sfant, Il marturiseste ca Domn si Dumnezeu, spunand: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Cel viu" (Mt. 16, 17).

Daca Mantuitorul ar fi fost interesat cu adevarat despre ce crede lumea, nu ar mai fi adresat o noua intrebare. De aici reise ca nu este important ce crede lumea, ci ce anume cred eu despre Hristos. Asadar, problema se pune in mod personal.

Marturia lui Petru: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu", ii este descoperita. Din acest motiv, Petru nu-L confunda pe Hristos cu un proroc, asa cum o facea lumea. Asa cum la Schimbarea la Fata a Domnului de pe Muntele Taborului, Tatal le descopera ucenicilor "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru care am binevoit; pe Acesta sa-L ascultati", la fel o face si acum cu noi toti in Biserica.

De aici trebuie sa retinem ca noi nu-L putem trai pe Dumnezeu asa cum este decat in Biserica. Dar nu e de ajuns sa avem marturia Bisericii despre Hristos, important este sa-L marturisim pe Mantuitorul prin propria viata. Iar ca sa intelegeti cat de mult valoreaza exemplul viu si nu simplele discursuri despre Hristos, voi aminti de una din apoftegmele Parintilor desertului, unde se spune ca trei monahi aveau obiceiul ca in fiecare an sa-l viziteze pe Sfantul Antonie. Doi dintre acestia ii puneau diverse intrebari legate de lupta cu patimile, in vreme ce al treilea pastra o tacerea desavarsita in fata sfantului. Dupa cativa ani, Sfantul Antonie i-a spus celui care tacea: "De mult timp vii aici si nu-mi adresezi nici o intrebare?" Iar ucenicul i-a raspuns: "Imi este de-ajuns sa te privesc, parinte!"

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2016

Vizualizari: 3463

Voteaza:

'Cine zic oamenii ca sunt Eu? Dar voi cine ziceti ca sunt?' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE