Imunitate

Imunitate Mareste imaginea.

Exercitarea functiei publice de conducere are nevoie de o minima garantie a libertatii personale. Tocmai pentru a pune ceva in practica din ceea ce ai promis, fara sa fii amenintat, santajat, intimidat. Ce ne facem insa cand imunitatea devine scop in sine?

Inaintea parlamentarilor de dupa 1989, o alta categorie a uzat masiv de imunitate: securistii. In numele patriotismului, a faptului ca au aparat tara pe timpul lui Ceausescu, chiar daca nu si de nebunia acestuia, tovarasii au fost primii capabili sa demonstreze ca profesia este un mod de viata. Au manipulat atat de bine, incepand cu teroristii, incat s-au mentinut pana azi drept adevaratii stapani ai Romaniei.

Evident, au schimbat costumele si gusturile. De la privatizarea industriei la comertul cu aparatura medicala, ei au fost cei mai bine informati, furand startul antreprenorilor nealiniati.

Parlamentarii nostri au fost asadar a doua categorie imunizata. Obscenitatea de care dau dovada in depasirea granitei legale si a mandatului politic se vede zilnic pe ecrane. Ceea ce nu se vede suficient este lista lunga de privilegii, scutiri, gratuitati si inlesniri. Sigur, privilegiati intr-o masura sau alta sunt toti parlamentarii in lumea democratica. Diferenta dintre ei si fauna autohtona rezida in rezultat. La noi, imunitatea te fereste de procese, de intrebari incomode si, la rigoare, de puscaria binemeritata. Bun de pret, nesimtirea institutionala trebuie consolidata si, eventual, mostenita din tata in fiu.

Marii corupti reprezinta a treia categorie. Lungimea excesiva a proceselor este un alt nume al imunitatii. Simbolic, dar cu efect mediatic garantat, mai primesc o interdictie, o citatie, dau declaratii in fata camerelor de luat vederi. O asemenea practica ilustreaza o chestiune de profunzime: asistam, de fapt, la un schimb nedrept intre valoarea banilor furati si timpul in care pot face uz de ei. Isi platesc cumva chiria temporala. Iata de ce, intelegem acum, a fost atat de important ca unele fapte sa se prescrie, adica sa se ajunga ca timpul sa nu mai coste. Sa fie pe gratis. Obosita, Justitia legalizeaza in cele din urma furtul.

O alta categorie uzand de un anumit fel de imunitate o formeaza gazetarii. Acestia pot spune orice despre oricine, oricat, oricand si oricum. Realitatea romaneasca este practic in mainile lor si a patronilor care ii platesc. Seara de seara, daca nu minut de minut, cei care se numesc jurnalisti – diferenta este enorma in comparatie cu cei care sunt cu adevarat – mistifica, distorsioneaza, incita la ura, mint, manipuleaza, bagatelizeaza, exagereaza, provoaca, profereaza injurii, agreseaza invitatii incomozi si insulta pe oricine indrazneste sa aiba alta opinie. Culmea imunitatii, acestia se dovedesc insensibili la bunul simt.


Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 06 Mai 2024

Pe aceeaşi temă

14 Martie 2014

Vizualizari: 833

Voteaza:

Imunitate 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

imunitatea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE