Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa este o veche icoana facatoare de minuni, atribuita Sfantului Evanghelist Luca, ce se pastreaza in prezent in manastirea din satul Prousa, Grecia. Aparitia acestui asezamant monahal este legata de o minune a Icoanei Maicii Domnului Prousiotissa.

Istoria acestei icoane merge pana in urma cu mai bine de un mileniu, in vremea iconoclasmului. In anul 829 icoana era pastrata intr-o biserica din orasul Proussa, Asia Mica (astazi aflat pe teritoriul Turciei). In timpul persecutiilor iconoclaste un tanar credincios din acest oras, fiul unui ofiter al curtii regale, a luat icoana si a decis sa fuga, impreuna cu cativa slujitori de incredere, pe teriotirul Greciei de astazi, unde persecutia se manifesta intr-un mod mai putin violent. In timp ce se afla pe drumul catre orasul Callipolis acesta a pierdut icoana Maicii Domnului. Cu durere in suflet, pentru ca nu-si putea explica disparitia miraculoasa a icoanei, tanarul a crezut ca Maica Domnului l-a pedepsit pentru pacatele sale. El nu s-a mai intors in locul natal, ci a hotarat sa se stabileasca in orasul Noua Patra, in Peloponez.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Dupa o perioada de timp, avea sa auda despre o minune petrecuta in regiunea Etolia din Grecia. Aceasta regiune era complet necunoscuta si inaccesibila in acel timp. Predominand relieful montan, cu stanci si prapastii, nu exista niciun sat, singurele asezari omenesti find stanele pastorilor. In acest loc salbatic se ascundeau unii crestini in perioadele de persecutie.

Minunea despre care auzise tanarul era legata chiar de Icoana Maicii Domnului. Aceasta fusese descoperita intr-o pestera de cativa pastori dupa ce, in repetate randuri, acel loc le-a atars atentia prin cantarile ce se auzeau si printr-un stalp luminos care se inalta pana la cer.

Acestia s-au inchinat icoanei si, in semn de multumire, au amenajat acel loc spre a adaposti in continuare icoana. In fiecare zi inaltau rugaciuni inaintea icoanei, aprindeau lumanari si ardeau tamaie.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Auzind vestea despre icoana facatoare de minuni tanarul ce traia in Noua Patra a pornit imediat impreuna cu slujitorii sai catre acel loc binecuvantat pentru a se inchina icoanei. Ajungand la pestera si inchinandu-se inaintea icoanei a cunoscut ca era vorba despre icoana pe care o luase cu sine din Prousa si pe care o pierduse.

Le-a povestit pastorilor cele intamplate si, in schimbul icoanei, le-a oferit acestora daruri bogate. Tanarul intentiona sa duca icoana intr-o biserica din Noua Patra. In drum spre aceasta localitate, oprind pentru odihna, dupa ce s-au trezit din somn tanarul si slujitorii care l-au insotit nu au mai gasit nicaieri icoana. Aceasta a disparut in chip minunat inca o data.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Crezand ca pastorii i-au urmarit si au furat icoana, acestia au hotarat sa se intoarca la pestera unde au aflat-o. Dar pe cand se indreptau catre acel loc tanarul a auzit glasul Maicii Domnului care i-a spus ca doreste ca icoana sa sa ramana in acest loc salbatic impreuna cu pastorii si oamenii simpli iar nu intr-un oras un se propovaduiesc erezii. Maica Domnului i-a mai spus tanarului ca daca vrea sa-i urmeze sa mearga la pestera unde a gasit icoana.

Un dor dumnezeiesc s-a aprins atunci in sufletul tanarului care i-a eliberat pe toti slujitorii sai si a impartit saracilor avutia sa. Un singur slujitor a dorit sa-i urmeze tanarului in noua sa viata. Amandoi s-au intors la pestera unde au si gasit icoana. Tanarul a construit o capela in pestera pentru a adaposti icoana facatoare de minuni, iar in apropiere a ridicat o chilie ca loc de nevointa. Atat el cat si slujitorul sau au fost tunsi in monahism de catre Ieromonahul Rafael de la Sihastira Sfantul Dimitrie, aflata in apropiere. Tanarul a primit numele Dionisie iar slujitorul sau a primit numele Timotei. Parintele Dionisie a adormit in pace in acest loc. Ucenicul sau l-a inmormantat cu cinste in biserica zidita intre timp pe acest loc. Acesta a fost practic inceputul Manastirii Maicii Domnului din Prousa (Prousiotissa).

Manastirea Maicii Domnului Prousiotissa

Manastirea Maicii Domnului Prousiotissa este una dintre putinele manastiri pastrate in Evritania. In aceasta sfanta manastire s-a pastrat pana in zilele noastre Icoana Maicii Domnului Prousiotissa.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Biserica principala a manastirii, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in pestera. Vechea icoana a ramas in pestera, inconjurata de numeroase daruri primite din partea inchinatorilor. Darurile sunt tot atatea dovezi ale minunilor petrecute in trecut si in prezent.

Manastirea Prousiotissa se afla la 31 km de Karpenisi si 53 km de Agrinio si este construita intr-un loc greu accesibil, pe stancile Muntilor Kaliakouda si Chelidona.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Manastirea Maicii Domnului Prousiotissa a fost intrebuintata ca adapost pentru civili in timpul ocupatiei turcesti. Tot in aces loc si-a avut resedinta G. Karaiskakis un reprezentant de seama al luptei antiotomane. Manastirea a fost distrusa si refacuta de numeroase ori in timpul ocupatiei turcesti. In anul 1944 asezamantul monahal a fost incendiat de germani.

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Biserica inchinata Maicii Domnului ce dateaza din 1754 are forma de cruce greaca inscrisa. In partea de vest a bisericii se afla o cripta folosita ca paraclis. Frescele interioare dateaza din 1785. I partea exterioara a paraclisului pot fi vazute fresce datand din secolul al XIII-lea. La interior paraclisul este impodobit cu un frumoasa catapeteasma ce dateaza din anul 1810.

In manastire se patreaza o cladire istorica a primei Scolii grecesti ce a functionat in timpul Ocupatiei Otomane, deschisa de Sfantul Cosma Etolul.

Radu Alexandru

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 17338

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Prousiotissa 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE