Icoana Panagia Soumela, cea mai veche icoana cu chipul Maicii Domnului

Icoana Panagia Soumela, cea mai veche icoana cu chipul Maicii Domnului Mareste imaginea.

Icoana Panagia Soumela este cea mai veche icoana cu chipul Maicii Domnului. Icoana a fost pictata de Sfantului Apostol si Evanghelist Luca. Icoana se afla la Manastirea Panagia Soumela de la poalele Muntelui Vermion din Grecia. Manastirea Panagia Soumela se afla la aproximativ 90 de km de Tesalonic.

Icoana Panagia Soumela este o icoana facatoare de minuni. Icoana este una din cele trei icoane pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca la cererea Maicii Domnului. Potrivit Traditiei, Sfantul Luca a purtat cu el aceasta icoana peste tot pe unde a predicat Cuvantul lui Dumnezeu.

Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Evanghelist Luca, icoana ajunge pentru o vreme intr-o manastire de langa Acropole si apoi mutata in Thiva, langa Atena, in Biserica Panaghia Ateniana, Maica Domnului a dus-o in mod miraculos (cca 380) in Muntele Mela din Trapezunt, astazi Turcia.

Icoana a fost gasita de doi calugari, Barnabas si Sofronie, intr-o pestera, tot la indemnul Maicii manifestat in vis. Dupa ce au cautat-o in manastirile din Meteora, Sfantul Munte, Maronia (Tracia) si Constantinopol, in cele din urma au ajuns la Trapezunt. Pe locul unde se afla pestera, cei doi calugari au decis sa construiasca o manastire (386). In scurt timp, manastirea a devenit faimoasa in intreaga lume ortodoxa. Noua denumire a icoanei vine de la acest munte, Mela - Panagia Soumela, adica „Maica din Mela”.

Odata cu tragedia greaca din 1922, manastirea a fost distrusa de turci (1924). Si de data aceasta, Maica Domnului a facut o minune, salvand icoana. Calugarii au ingropat-o in ruinele manastirii, de unde, mai tarziu, calugarul Ambrozie a dus-o in Atena. Pastrata in Muzeul Bizantin din Atena, icoana a ajuns in anul 1951 in actuala Manastire Panagia Soumela din Grecia, construita in anul 1950.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

19 Octombrie 2023

Vizualizari: 1488

Voteaza:

Icoana Panagia Soumela, cea mai veche icoana cu chipul Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE