Clopotelul anunta Taina din Sfantul Altar

Clopotelul anunta Taina din Sfantul Altar Mareste imaginea.

Clopotele fac parte din cultul crestin. Exista clopote mari, asezate in clopotnite, si clopote mici, asezate pe Sfanta Masa. Clopotul din clopotnita ii cheama la rugaciune pe cei aflati inca in casele lor, in afara bisericii, iar clopotelul de pe Sfanta Masa ii cheama la rugaciune adanca pe cei deja adunati in biserica.

Clopotele crestine dau timpului o masura liturgica. Ele il ajuta pe om sa iasa din rutina lumii si sa intre intr-o realitate aflata mai presus de aceea care cade sub simturi. Prin glasul lor, clopotele anunta inceputul slujbelor si marcheaza unele momente mai importante din cadrul slujbei si din viata parohiei.

Pentru ca este un obiect de cult, clopotul se sfinteste, prin rugaciune si stropire cu apa sfintita, dupa o oranduiala cuprinsa in Molitfelnic. In rugaciunile cuprinse in "Canonul pentru binecuvantarea clopotelor" se spune: "Toti cei care pot auzi glasul lor, in zi si in noapte, sa se impartaseasca de sfintenia sfintilor."

Clopotelul din Sfantul Altar

Un clopotel este asezat pe Sfanta Masa. Se foloseste doar in cadrul Sfintei Liturghii. El atrage atentia asupra unor momente de mare importanta din cadrul slujbei.

In slujba "Liturghia Darurilor Inainte Sfintite", clopotelul suna de doua ori, de fiecare data pentru a-i indemna pe credinciosi la adancirea in tacere, pentru inaltarea unei rugaciuni tot mai curate.

Clopotelul mai este folosit si in "Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur", dupa cantarea Chinonicului sau citirea Cazaniei, cand preotul ii cheama pe credinciosi la impartasire, prin cuvintele: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va!"

"Inchina-ne-vom la locul unde au stat picioarele Lui"

In partea de inceput a slujbei "Liturghia Darurilor Inainte Sfintite", din mijlocul bisericii, se citeste Catisma a optsprezecea, din Psaltire. Cand se ajunge la versetul "Intra-vom in locasurile Lui, inchina-ne-vom la locul unde au stat picioarele Lui" (Psalmi 131, 7), care este citit sau chiar cantat, cu glas asezat, citirea se opreste. Atunci, in Sfantul Altar, preotul slujitor suna din clopotel, iar credinciosii, precum spune Liturghierul, "isi pleaca genunchii, cu mare umilinta".

Sfintele Taine se afla deja pe Sfantul Disc, asezat la randul lui pe Sfanta Masa. In deplina tacere, preotul ridica in dreptul fruntii Sfantul Disc si, ocolind Sfanta Masa prin partea de miaza-zi, merge cu el la Proscomidiar. Inaintea preotului merge un paraclisier, cu lumanarea aprinsa si cu cadelnita, tamaind incet. In tot acest timp, nici preotul, nici credinciosii nu zic nimic. Dupa ce aseaza Sfintele Taine la Proscomidiar, preotul suna din nou din clopotel, iar in biserica se continua citirea Catismei.

Tacerea invaluie in mod deplin acest moment de taina.

Vohodul cel mare

Tot in cadrul "Liturghiei Darurilor Inainte Sfintite", mai inainte de Vohodul cel mare, preotul suna din clopotel. Si de aceasta data, iesirea cu Sfintele Taine se face in tacere, "preotul nimic zicand". Inaintea lui merge paraclisierul, cu lumanarea aprinsa si cu caldelnita, tamaind.

Preotul tine Sfantul Disc in mana dreapta, ridicat in dreptul fruntii, iar Sfantul Potir in mana stanga, in dreptul pieptului. In tot acest timp, precum scrie in Liturghier, „strana inceteaza cantarea, iar credinciosii stau plecati la pamant, in adanca tacere".

Ajuns in mijlocul bisericii, preotul ii binecuvinteaza pe credinciosi cu Sfantul Disc, pe care se afla Sfintele Taine, nimic zicand. Se intoarce apoi in Sfantul Altar si, dupa asezarea Sfintelor Taine pe Sfanta Masa, el suna din nou din clopotel. Atunci, strana continua cantarea Heruvicului.

*

Tacerea este taina veacului viitor, precum spun Sfintii Parinti. Tot asa, tacerea invaluie in mod deplin momentele cele mai de taina din cadrul sfintelor slujbe. Clopotelul nu face decat sa deschida si sa inchida aceste momente deosebite. Mai ales in tacere se manifesta prezenta lui Hristos in Biserica Sa, caci nici cuvantul, nici cantarea nu sunt in stare sa-L slaveasca pe El mai bine decat starea in tacere adanca si smerita.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

17 Aprilie 2024

Vizualizari: 6448

Voteaza:

5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE