Anamneza liturgica

 Anamneza liturgica Mareste imaginea.

In cadrul cultului divin, noi ne aducem aminte de toate cele ce s-au facut pentru noi in trecut si le mentionam in Sfanta Liturghie. Anamneza este mai mult decat o simpla gandire la un lucru din trecut, ci exprima actualizarea si proclamarea lui. Ceea ce este comemorat in anamneza devine prezent "acum", "astazi".

Anamneza reprezinta cea de-a doua parte a momentului aducerii Jertfei euharistice. In Liturghia Sfantului Ioan, anamneza are urmatoarea formula: "Aducandu-ne aminte, asadar, de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi: de cruce, de groapa, de Invierea cea de a treia zi, de suirea la ceruri, de sederea cea de-a dreapta si de cea de a doua si slavita iarasi venire, ale Tale dintru ale Tale, Tie-Ti aducem de toate si pentru toate".

Iar in Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, textul anamnezei incepe chiar cu porunca Mantuitorului: „Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea".

Aducerea aminte liturgica, numita anamneza liturgica, nu se refera numai la evenimentele trecute, ci si la cele viitoare, cum este Infricosatoarea Judecata.

Iulian Predescu
 

.

09 Iulie 2019

Vizualizari: 821

Voteaza:

Anamneza liturgica 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

anamneza

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE