Etimasia - Tronul Etimasiei

Etimasia - Tronul Etimasiei Mareste imaginea.

Etimasia sau "tronul pregatirii", este numele "scaunului gol" pregatit lui Hristos pentru Judecata universala. Aceasta tema iconografica apare in bisericile ortodoxe, pe peretii turlei Pantocratorului (turla cea mare) reprezentand un tron gol, inconjurat de uneltele patimilor lui Hristos, pregatit pentru Mantuitorul Care va veni sa Se aseze ca Judecator al lumii, la a doua venire a Sa.

Primele reprezentari ale tronului gol apar in secolul al V-lea. Tronul gol pe care se gasesc, in combinatii diferite, Evanghelia, Crucea, sulita, buretele, coroana de spini si Porumbelul, a fost introdus in schemele iconografice in perioadele medie bizantina si tarzie bizantina. De asemenea, reprezentarea poate fi observata ca facand parte din icoana Cincizecimii si a Judecatii de Apoi, ori in icoanele ce au conotatii eshatologice.

Etimasia - Tronul Etimasiei

Pana in secolul al XI-lea reprezentarea nu este insotita de inscriptia Etimasia. Acest fapt arata ca pana in acest moment este foarte posibil sa nu fi fost pusa in legatura cu Judecata de Apoi, putand avea alte conotatii. In acest sens, icoana Etimasiei se pare ca ar fi desemnat initial Sfanta Treime. Este vorba despre un tron pe care stau Sfanta Evanghelie si porumbelul. Uneori, in spatele tronului este si crucea. Desigur, tronul este, aici, icoana Tatalui, Evanghelia si crucea icoana Fiului, iar porumbelul cu nimb, icoana a Sfantului Duh

Etimasia -Tronul Etimasiei

De exemplu, tronul reprezentat in Biserica Adormirii din Niceea, infatiseaza Evanghelia, Crucea si Porumbelul. Acesta este inconjurat de puterile ceresti tinand un labarum (steag) pe care este inscriptionat (Sfant, Sfant, Sfant).

In acest context, tronul a fost interpretat ca simbol al Sfintei Treimi, tronul insusi reprezentandu-L pe Dumnezeu Tatal, Crucea si Evanghelia pe Hristos, iar porumbelul pe Sfantul Duh. Tronul ca simbol al Sfintei Treimi a fost introdus, in mod ocazional, in reprezentarile din perioada medie bizantina si in iconografia Pogorarii Sfantului Duh.

Etimasia - Tronul Etimasiei

Numele Etimasia a fost inspirat de Psalmul Ps. 9:7-8: "Iar Domnul ramane in veac; gatit-a scaunul de judecata si El va judeca lumea, cu dreptate judeca popoarele". In acest sens, tema iconografica a Tronului Etimasiei este strans legata de Pantocrator si de reprezentarea Sfintei Treimi, caci Dumnezeu, creatorul lumii si Atottiitorul va fi totodata si Judecatorul ei.

Etimasia - Tronul Etimasiei

Numele Etimasia, se pare ca ar aparea insciptionat langa aceasta reprezentare incepand cu secolul al XI-lea. Tot de acum, tronul a fost introdus in reprezentarile Judecatii de Apoi, simbolismul acestuia trimitand in mod cert la Parusie. Acest fapt este evidentiat mai ales de incriptia Etimasia, care face explicite conotatiile eshatologice ale tronului.

Etimasia - Tronul Etimasiei

In reprezentarile Judecatii de Apoi in care apare tronul, langa acesta sunt de obicei infatisati Maica Domnului ca oranta si Sfantul Ioan Botezatorul. Aceasta reprezentare prezinta o deosebita asemanare cu Icoana Deisis. In ambele exemple, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul se roaga, mijlocind pentru iertarea celor pacatosi.

Legat de prezenta porumbelului pe Sfanta Evanghelie, in scena Etimasiei, parintele Constantin Coman subliniaza rolul ermineutic fundamental pe care il are Duhul Sfant in intelegerea Cuvantului dumnezeiesc. Interpretarea autentica a Sfintei Scripturi se face, asadar, dincolo de puterile ratiunii omenesti, in Duhul Sfant, Duhul Adevarului: "Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul. (Ioan 16,13)

Radu Alexandru

16 Iunie 2021

Vizualizari: 9534

Voteaza:

Etimasia - Tronul Etimasiei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE