Grigorie Protopsaltul

Grigorie Protopsaltul Mareste imaginea.

Grigorie Protopsaltul a fost un mare muzician si un maestru al muzicii bizantine. El poseda o cunoastere profunda a artei psaltice bizantine, fiind unul din cei trei reformatori care, in sec. al XIX-lea, au dat la lumina "Noua Metoda" ce s-a impus dupa reforma din 1814.

Grigorie Protopsaltul alaturi de Hrisant din Madit si Hurmuz Hartofilax, au fost autorii unei reforme a notatiei muzicii psaltice, foarte necesare. Munca acestora a constat in simplificarea semnelor muzicale. Activitatea lor reprezinta un punct de referinta in istoria Muzicii Bizantine, prin introducerea sistemului de notatie al muzicii neo-bizantine, pe care se fundamenteaza cantarile actuale.

Grigorie Protopsaltul

Potrivit traditiei, Grigorie Protopsaltul s-ar fi nascut in 1778 la Constantinopol, in ziua mortii lui Petru Lambadarie, Peloponisiul. Tatal sau, Gheorghe, era preot iar mama sa se numea Elena. Moartea sa este situata intre 1820 – 1822. Muzicologii tind sa considere ca avand loc in decembrie 1921.

Maestrii sai au fost Iacov Protopsaltul, Pentru Vizantie Protopsaltul si Gheorghe Criteanul. In vremea in care Petru Vizantie era Protopsalt, intre 1800 si 1805, Grigorie se afla de asemenea la Patriarhia Ecumenica, chiar daca nu ca Lambadar, cel putin ca Domestic. Apoi, in jurul anului 1810 Grigorie a fost Lambadarul lui Manuil Protopsaltul. Dupa moartea celui din urma, Grigorie a devenit "Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos" in 1819. El nu s-a aflat in aceasta slujire decat aproximativ doi ani si jumatate.

Notatie Veche

Aportul sau la reforma Vechii Metode a constat in transcrierea unui mare numar de cantari din cadrul repertoriului traditional. Insa aportul sau nu s-a concretizat numai in transcrierea cantarilor din vechea notatie in cea noua. Grigorie Protopsaltul a fost si un mare compozitor.

Radu Alexandru

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2192

Voteaza:

Grigorie Protopsaltul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE