Parintele Constantin Voicescu

Parintele Constantin Voicescu Mareste imaginea.

Parintele Constantin Voicescu s-a nascut in Bucuresti, in anul 1924. Ramas orfan de la varsta de 7 ani si-a petrecut copilaria in orfelinat. Parintele Constantin Voicescu a fost trimis sa invete la Scoala Normala din Buzau. Aici intra impreuna cu alti colegi in Fratia de Cruce, motiv pentru care va fi arestat in anul 1942. A fost condamnat de Curtea Martiala a Corpului 5 Armata Ploiesti la 3 de inchisoare corectionala.

In anul 1948 a urmat cursurile Facultatii de Geografie. De la caminul studentesc al acestei facultati va fi arestat in mai 1948. A fost condamnat pentru "uneltire impotriva ordinii sociale" prin sentinta nr. 538/1949 a Tribunalului Militar Bucuresti la patru ani detentie si a fost inchis la Jilava. In a doua jumatate a anului 1949, Parintele Constantin Voicescu a fost mutat la Pitesti. Se faceau trierile: studentii - la Pitesti, intelectualii - la Aiud, muncitorii - la Gherla; elevii - la Targsor, femeile la Mislea si Miercurea Ciuc.

Ajunge la inchisoarea-spital de la Targu Ocna, in 1950, pentru ca i s-a descoperit un TBC osos la genunchi. La Targu Ocna erau adunati detinutii grav bolnavi de tuberculoza, ca sa moara. Ajuns aici, scapa de focul "reeducarilor” de la Pitesti.

Marturia parintelui Constantin Voicescu despre inchisoarea de la Targu Ocna

Iata ce marturiseste parintele Constantin Voicescu despre inchisoarea de la Targu Ocna: „intr-o seara am ajuns la Targu-Ocna - era o seara de primavara, cu miros de tei, luna pe cer. Ne asteptau niste indieni batranei, din garda veche, cu niste pusti d-alea mari. Noi, repede, invatati cu "banditule misca!", cu ighionteli.... Unul din ei ne-a zis: "Stati, taica, mai incet..." Cand am auzit cuvantul asta taica nu ne-a venit sa credem. Am vazut apoi o cladire luminata. Ne-au dus intr-o camera unde erau opt paturi, cu saltea! La Pitesti sau la Jilava aveam priciuri suprapuse, cate doua-trei, fiind noi cu mult mai mult peste limita normala.

Aici ferestrele erau fara obloane, un WC intr-o camera alaturata. Era... fericire! A doua zi am ramas inmarmuriti. Ne-au scos in curte, de neimaginat, sa ne intalnim cu ceilalti! Iarba pe jos, ne-am tavalit, era ceva grozav. N-a fost, bineinteles, tot timpul asa. Cu medicamentele am stat cel mai prost. Ofiterul politic conditiona tratamentul de primirea de a fi turnator. Si, o, doamne, cativa au cazut... Mi-aduc aminte ca, o data, patrunzand la noi niste streptomicina, un ardelean i-a dat-o lui Valeriu Gafencu, grav bolnav, insa acesta i-a dat-o pastorului Richard Wurmbrand. Cu timpul multi slabiti si grav bolnavi au inceput sa moara. La un moment dat a fost strecurata o Sfanta Scriptura. S-au invatat texte pe de rost”.

In continuare spune ca in cladirea veche a inchisorii fusese o capela, iar cei care ii pazeau le-au dat vesminte preotesti, pentru a le folosi drept carpe de sters pe jos. "Doamne, cand ne-am dat seama, le-am ascuns pe unde am putut. Prin crapaturile zidurilor, prin hainele noastre. Eu am pus mana pe un patrafir si l-am cusut in captuseala paltonului. La Targu Ocna, data fiind iminenta mortii, ne lasau sa ne invelim si cu hainele noastre. Ei, l-am ascuns eu si, peste cativa ani, am reusit sa-l scot afara. De multe ori mi-am pus intrebarea: o fi vreo legatura intre patrafirul acesta si faptul ca am lasat peste ani Geografia si m-am dus la Teologie?”

Parintele Constantin Voicescu arestat pentru a treia oara


Parintele Constantin Voicescu a fost arestat pentru a treia oara la 30 Octombrie 1958 si condamnat la munca silnica pe viata prin sentinta nr. 844/59 a Tribunalului Militar Bucuresti, apoi inchis la Aiud.

A fost eliberat in anul 1964 si s-a angajat muncitor la Uzinele 23 August. Mai tarziu, Patriarhul Justinian i-a dat un post de corector si legator la Institutul Biblic. La 11 februarie 1973 a fost hirotonisit si a slujit onorific la biserica Bucur Ciobanul. Din 1976 si pana la sfarsitul vietii a fost preot paroh la Biserica Sapientei.

Parintele Constantin Voicescu a avut trei copii: Mihai, Irina si Ileana.

A murit intr-un accident, pe 8 septembrie 1997, dupa ce savarsise slujba de pomenire pentru detinutele anticomuniste decedate in inchisoarea de femei de la Mislea.

Mormantul Parintelui Constantin Voicescu

Mormantul Parintelui Constantin Voicescu se afla in curtea Manastirii Cernica. Ajunsi in curtea manastirii, mergeti la biserica Sfantul Lazar, si din capatul aleii din fata acesteia, in partea dreapta, dupa 2-3 morminte se vede troita noua din lemn a preotesei Maria Voicescu. In dreapta mormantului ei se gaseste mormantul parintelui Voicescu.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 6939

Voteaza:

Parintele Constantin Voicescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE