Insula Pontikonisi

Insula Pontikonisi Mareste imaginea.

Insula Pontikonisi, in pofida faptului ca este nelocuita, se numara printre cele mai populare atractii turistice ale insulei Corfu. Putine locuri din Grecia au fost fotografiate atat de intens precum aceasta mica bucata de pamant, aflata in imediata apropiere a Peninsulei Kanoni, la aproximativ 5 km departare de centrul orasului Corfu. Vizitarea acestei insule este inclusa in mai toate programele excursiilor si pelerinajelor pe Insula Corfu.

Insula Corfu si-a primit numele dupa nimfa apelor, Corcyra, fiica zeului raului. Mitul spune ca Poseidon s-a indragostit de Corcyra (Korkyra) pe care a dus-o pana pe aceasta insula ce avea sa-si ia numele de la iubita sa (pana in zielele noastre, insula este cunoscuta grecilor cu numele Kerkyra).

Insula Pontikonisi

Potrivit mitologiei, cand Ulise a calatorit in Corfu a fost vindecat de catre Nausica, fiica lui Alkinoos, care dupa ce l-a facut bine in palatul tatalui ei, i-a dat o nava care sa-l duca inapoi in Itaca. Se spune ca acest fapt l-a maniat atat de tare pe Poseidon, incat a pietrificat nava, care a devenit o mica insula in golful Paliokastritsa, unde se afla palatul lui Alkinoos. Aceasta intamplare mitologica ar sta la baza aparitiei micii insule Pontikonisi. In orice caz, existenta sa este inregistrata in toate hartile vechi.

Insula Pontikonisi - 1897

Cea mai frumoasa panorama asupra intregului golf si asupra insulei Pontikonisi este posibila din Kanoni, una dintre cele mai cunoscute regiuni ale Insulei Corfu, numita astfel dupa un tun ridicat aici de catre francezi in 1789.

Insula Pontikonisi

Din Kanoni peisajul este minunat putand fi vazute Manastirea Vlaherne, Perama si podul care o leaga de peninsula, laguna Chalkiopoulou si insula Pontikonisi.

Insula Pontikonisi

Din Kanoni un drum conduce catre cunoscuta insula pe care se gaseste Manastirea Vlaherne. Acest asezamant monahal unic, inconjurat la propriu de apele Marii Ionice, este legat de uscat printr-un pod. Manastirea Vlaherne a fost inchinata Maicii Domnului in secolul al XVII-lea.

Manastirea Vlaherne - Corfu

De pe pontonul de langa Manastirea Vlaherne pot fi luate barcile care ne pot duce pana pe insula Pontikonisi.

Aceasta insula, al carei nume insemna in limba greaca "Insula Soarice”, este acoperita cu vegetatie mediteraneeana abundenta. Treptele scarii din piatra ce porneste de la baza insulei, privite din exterior, dau impresia cozii unui soarice. De aici si numele insulei.

Pontikonisi -Corfu

Cel mai inalt punct natural al ei are altitudinea de numai 2 m, deasupra nivelului marii.

Insula Pontikonisi este cunoscuta pentru biserica bizantina pe care o adaposteste, ce a fost construita in secolele XI-XII. Aceasta mica biserica bizantina cu hramul Schimbarea la Fata, are planul in forma de cruce inscrisa cu cupola.

Manastirea Vlaherne - Corfu

De-a lungul istoriei, insula Corfu a fost supusa la numeroase razboaie si cuceriri. Ocupata initial de romani in 229 i.Hr, secolele trecute s-a aflat  sub stapanire franceza si engleza. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insula Corfu a fost cucerita mai intai de catre italieni, apoi de germani, care au incendiat si distrus casele, monumentele istorice si arhitectonice, adevarate comori culturale. In pofida ocupatiei si invaziilor, corfiotii, locuitorii acestei insule, au reconstruit-o prin munca grea, determinare si dragoste pentru tinutul lor, facand din Corfu una dintre cele mai cosmopolite insule din Mediterana.

Radu Alexandru

Manastirea Vlaherne - Corfu

Pontikonisi -Corfu

30 Iulie 2014

Vizualizari: 4989

Voteaza:

Insula Pontikonisi 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pontikonisi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE