Mormantul Ostasului Necunoscut

Mormantul Ostasului Necunoscut Mareste imaginea.

Mormantul Ostasului Necunoscut este un simbol unic al recunostintei nationale si al cinstirii pe care poporul roman o datoreaza celor care si-au dat viata pentru apararea, libertatea si demnitatea tarii noastre.

In luptele mondiale de la inceputul secolului trecut, Romania a pierdut aproape un milion de soldati si oameni de rand. Pe langa cimitirele si monumentele ridicate in orasele si satele tarii, in anul 1923, in Parcul Carol I, din Bucuresti, a fost inaugurat "Mormantul Ostasului Necunoscut". Acest lucru se datoreaza mai ales Societatii "Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", infiintata in 1919 si transformata ulterior, in anul 1927, in Societatea "Cultul Eroilor".

Mormantul Ostasului Necunoscut

In anul 1923, la indemnul Societatii Eroilor, s-a luat decizia ca jertfa tuturor eroilor necunoscuti sa fie simbolizata de un monument special: "Mormantul Ostasului Necunoscut". Drept urmare, trebuiau aduse trupurile mai multor eroi necunoscuti si identificata o persoana care sa-l aleaga pe cel care avea sa fie ingropat in noul mormant.

Mormantul Ostasului Necunoscut

In ziua de 5 mai 1923 au fost dezgropate osemintele a noua ostasi romani, din diferite zone ale tarii: Marasesti, Marasti si Grozesti, din judetul Bacau; Cimitirul Ciresoaia, din comuna Poieni, judetul Bacau; Azuga, Topraisar, din judetul Constanta; Rasovita - Arcani, din judetul Gorj; Balaria, din judetul Vlasca; Ciucea, din judetul Cojocna, Transilvania. Pentru o si mai buna simbolistica a infratirii tuturor romanilor, in ziua de 9 mai, a mai fost adus trupul unui erou necunoscut, din Chisinau - Basarabia.

In ziua de 13 mai 1923, cei zece eroi necunoscuti au fost asezati in sicrie din lemn de stejar, captusite cu tabla de zinc, si depuse in Biserica Adormirea Maicii Domnului, din localitatea Marasesti.

Urma sa fie gasita o persoana pentru alegerea unuia dintre cei zece eroi. S-a hotarat sa fie ales un orfan de razboi, elev incepator al unui liceu militar, care sa aiba cele mai bune rezultate scolare si un comportament exemplar. In ziua de 5 mai 1923, de la liceele militare din Iasi, Craiova, Chisinau si Manastirea Dealu, au fost primite patru rapoarte. In cele din urma, a fost ales elevul Amilcar Sandulescu, elev al Liceului Militar D.A.Sturdza, din Craiova.

Mormantul Ostasului Necunoscut

Despre modul in care a ales sicriul cu trupul Ostasului Necunoscut, elevul Amilcar Sandulescu avea sa-si aminteasca astfel: "M-am dus inaintea celor zece sicrie, tremurand, si stateam la indoiala pe care sa pun mana. Dar, deodata, m-am dus la sicriul al patrulea. Indemnat de constiinta, am pus mana pe el. In momentul acela, un mare fior mi-a strabatut tot sufletul si mi-au venit pe buze cuvintele: "Acesta este tatal meu!" Ingenunchind, m-am rugat: "Doamne, Dumnezeul meu, ai in paza pe toti eroii neamului, ai si pe tatal meu!"

Celelalte noua sicrie au fost duse in Cimitirul Eroilor, din localitatea Marasesti, unde, in ziua de 14 mai 1923, au fost inmormantate cu onoruri militare. Sicriul cu osemintele Eroului Necunoscut a fost purtat pe brate de o garda de cavaleri ai ordinului militar "Mihai Viteazul". A fost depus pe vagonul-platforma al unui tren special, cu destinatia Bucuresti, si a fost intampinat solemn in Gara de Nord.

Dupa oficierea slujbei religioase si onorurile militare de rigoare, sicriul a fost asezat pe un pat de tun si tras de opt cai pana la Biserica Mihai Voda, unde a stat vreme de aproape doua zile. In ziua de 17 mai 1923, in prezenta familiei regale, Ostasul Necunoscut a fost aseazat in Parcul Carol, in sunetul clopotele bisericilor. Timp de doua minute, orice activitate publica a fost intrerupta.

Mormantul Ostasului Necunoscut

Epitaful care acopera sicriul Ostasului Necunoscut spune: "Aici doarme fericit intru Domnul Ostasul Necunoscut, savarsit din viata in jertfa pentru unitatea neamului romanesc. Pe oasele lui odihneste pamantul Romaniei intregite. 1916-1919."

Ansamblul funerar din Parcul Carol a fost executat in anul 1927, dupa planurile intocmite de sculptorul Emil Willy Becker. In ziua de 28 octombrie 1934, langa mormant a fost ridicata si sfintita o cruce din piatra, iar o candela a fost aprinsa, spre a arde vesnic.

In noaptea zilei de 22 decembrie 1958, autoritatile comuniste au demontat in mare taina sicriul Ostasului Necunoscut si l-au dus in Mausoleul din Marasesti. In ziua de 20 septembrie 1991, sicriul a fost exhumat si depus in interiorul Mausoleului, langa sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, unde a stat vreme de o luna. Abia in ziua de 26 octombrie 1991, sicriul Ostasului Necunoscut a fost readus in Parcul Carol I, din Bucuresti.

Mormantul Ostasului Necunoscut

Pentru ca in mausoleu se afla inca trupul lui Petru Groza, sicriul Eroului Necunoscut a fost asezat intr-un loc provizoriu, pe o alee a parcului. Abia in ziua de 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia stramutarii Mormantului Ostasului Necunoscut la locul sau, din anul 1923, adica pe esplanada din fata actualului Memorial al Eroilor Neamului.

Teodor Danalache

Mormantul Ostasului Necunoscut

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

03 Decembrie 2013

Vizualizari: 2883

Voteaza:

Mormantul Ostasului Necunoscut 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE