
In zi de post, impodobim Crucea, altarul de jertfa. Da-ne, Doamne, bucuria pe care a avut-o Sfanta Elena, cand a gasit Sfanta Cruce (zice preotul la Taina Cununiei)! Pentru noi, Crucea nu este nebunie, ci puterea lui Dumnezeu.
Propovaduim pe Iisus Hristos cel Rastignit si cinstim Crucea. Ii dam multumire lui Dumnezeu, Care prin Cruce ne-a daruit castig de cauza. Nu lepadam harul lui Dumnezeu, ca Jertfa Lui sa nu fie in zadar. Ne bucuram de roadele Crucii: adevarul, dreptatea si bunatatea (si ne straduim sa le inmultim).
Ajuta-ne, Doamne, sa nu ne impovaram cu nici o grija. Aratati cererile (crucile) voastre lui Dumnezeu! La poalele Crucii lasam toate grijile. Deci, toata viata noastra (toate ostenelile si toate necazurile) Lui sa o dam!
Prin Cruce, Il coboram pe Hristos in inima. Sa recuperam Crucea (sensul ei), precum Heraclie in secolul al saptelea de la persi. Celor ce Il iubesc pe Dumnezeu, toate li se lucreaza spre bine. Iar daca Hristos e viu, inseamna ca si Biserica Lui e vie!
Bucura-te, pazitoare a lumii! Bucura-te, podoaba a Bisericii! Bucura-te, intarire a credinciosilor! Bucura-te, slava a ingerilor! Bucura-te, cinstita Cruce, marturie a adevarului! Pentru noi, Calea Crucii inseamna lupta, seriozitate si disciplina. Cel ce biruieste, Iisus Hristos, ne cheama sa fim biruitori impreuna cu el.
Mesajul este clar: neaparat, sa Ii urmam Domnului Iisus! Aici, pe Cruce, El ne invata limbajul iubirii. Aceasta este iubirea jertfelnica, care nu cade absolut niciodata. Nu doar Sfantul Pavel, ci si noi ne rastignim impreuna cu Iisus, ca sa traiasca Iisus in noi.
Semnul Crucii ne aminteste in numele Cui ne rugam. Iar unde e Crucea, acolo e si Iisus! Semnul Crucii arata ca Dumnezeu e in noi. Deci, sa mergem dupa Iisus, sa ne lepadam de noi insine, sa ne asumam Crucea si sa Ii urmam lui Iisus. Acestea sunt conditiile pentru a deveni discipolul Lui.
Patericul ne asigura ca a-ti lua Crucea inseamna a te smeri, a te lepada de superficialitate. Ne pregatim serios, pentru a intelege Crucea. Ne straduim, alungam imbuibarea, inlaturam exploatarea altora si ne jertfim din iubire. Doar Jertfa de pe Cruce ne face mai optimisti si mai bucurosi.
Numai pe Cruce, Iisus are bratele deschise pentru a ne aduna (imi plac aceste cuvinte, rostite de Marele Atanasie Alexandrinul). Crucea este imbratisarea Domnului, mangaierea Domnului, incurajarea Domnului. Domnul Iisus nu a avut unde sa Isi plece al Sau cap si L-a plecat pe Cruce. Acceptam Crucea si ne apropiem de Inviere. Sfintii sunt modelele noastre: accepta Crucea cu rabdare, sunt impodobiti cu roadele evlavie, gusta din dulceata Raiului, ne incurajeaza pe fiecare sa luam Crucea.
Priviti la vechile generatii: Cine a nadajduit in Domnul si a fost rusinat (zice Isus Sirah 2, 10-18)? Cine s-a increzut in El si a fost parasit? Cine L-a chemat si n-a fost luat in seama? Domnul este milostiv, iarta pacatele si mantuieste la vremea necazului. Dar vai celor ce cocheteaza cu moravurile pagane!
Fa-ti treburile cu modestie si te iubi Dumnezeu! Fii prudent, plin de realism duhovnicesc, ca sa nu contaminezi iar dupa vindecare. Nu te lasa tarat in pacat. Nu sovai la rugaciune. nu te numara in gloata pacatosilor. Alunga cauza bolii (pofta de castig). Elibereaza-te de grijile vietii.
Gratie Crucii, nu mai ducem viata de cersetori...
Marius MATEI
-
Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi?
Publicat in : Inaltarea Sfintei Cruci -
Semnul crucii ca rugaciune lipsita de cuvinte
Publicat in : Credinta -
Scrisoarea micului Anastasis
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.