Predica la Sfantul Nicolae

Predica la Sfantul Nicolae Mareste imaginea.

Din multimea sfintilor praznuiti in timpul anului bisericesc, cu siguranta Sf. Ierarh Nicolae ocupa un loc important in sufletul fiecarui crestin. Cand eram copii, il asteptam pe Mos Nicolae sa ne aseze un dar in ghetute. Mai tarziu, am aflat istoria Sf.

Ierarh si am inceput sa intelegem exemplul vietii lui. Exemplu de smerenie, de slujire a semenului, de aparare a credintei ortodoxe. Asa cum este descris in tropar: Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale Adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Sf. Ierarhe Nicolae roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre. Crescut intr-o familie crestina, Sfantul Nicolae a deprins din pruncie randuiala Bisericii, nu numai prin educatie, ci si printr-o alegere speciala a lui Dumnezeu, dupa cum marturiseste istoria  vietii lui despre postirea inca de la sanul mamei. Troparul spune ca insusi Domnul l-a aratat invatator al infranarii. Mai apoi a adaugat ravnei pentru cele sfinte cunostinta Scripturii si a celorlalte carti de folos. Toate sub indrumarea unchiului Nicolae, episcop in Patara in provincia Lichia.

Iar ca unul care invatase blandetea de la Cel Bland, Sf. Nicolae avea grija de toti cei care aveau nevoie de ajutor: cei lipsiti de mijloacele materiale, cei in primejdii pe marile acestei lumi, cei flamanzi, cei osteniti. Doar Cel Bland ne-a invatat ca fericiti sunt cei saraci cu inima, cei ce plang, cei ce aduc pace. Sf. Nicolae ne-a aratat prin viata lui cum sa intelegem ceea ce pare de neinteles. Ca putem fi fericiti atunci cand plangem, cand suntem saraci, cand suntem pedepsiti pentru numele Lui. Ca si ierarh al Bisericii lui Hristos a aparat dreapta invatatura despre dumnezeirea Fiului "nascut, iar nu facut, cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut.” Iar atunci cand puternicii vremii se puneau acestei drepte marturisiri si pedepseau pe cei ce cutezau sa o afirme, Sf. Nicolae a mers cu credinciosii turmei sale la inchisoare.

Vestit facator de minuni din timpul vietii, Sf. Nicolae si-a cinstit renumele si dupa trecerea la Domnul prin rugaciunea ascultata si implinita a celor ce cu lacrimi ii cereau ajutorul. Si asa, Mosul care aduce daruri copiilor a devenit Sfantul care face minuni pentru cei necajiti si intristati de prigoana vremurilor.

Sa-l rugam si noi pe Sf. Nicolae sa ne trimita un dar de folos. Si sa nu uitam apoi sa-i multumim si sa adaugam o rugaciune la rugaciunea lui pentru mantuirea sufletelor noastre.

+ NICOLAE
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi

 

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5657

Voteaza:

Predica la Sfantul Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE