Mos Nicolae

Mos Nicolae Mareste imaginea.

Sfantul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut sfant al Bisericii noastre. Indiferent pe cine intrebi, iti poate spune despre el ca este sfantul care aduce daruri. Noaptea dinaintea zilei de 6 decembrie este cunoscuta ca fiind noaptea darurilor. Este momentul in care vine "Mos Nicolae".

Cand eram copil, imi lustruiam ghetele si le puneam la fereastra ca sa fie umplute de daruri. Aveam prieteni care isi asezau incaltarile la usa, semn ca pe acolo avea sa vina Mos Nicolae. Nu m-am intrebat pe unde venea, pentru ca atat eu cat si prietenii mei ne trezeam cu daruri in ghete. Si datorita sfinteniei sale, cunostea ce iti lipseste si iti aducea ceea ce iti doreai. Datorita acestei bunatati, multi copii il confundau pe Dumnezeu cu Sfantul Nicolae.

Sfantul Ierarh Nicolae nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica. Teodor Anagnostul, autorul "Istoriei Tripartite", afirma ca Sfantul Ierarh Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Pentru ca acest autor s-a folosit de documentele provenite direct de la primul Sinod Ecumenic sau de la persoanele care au participat la acest sinod, istoricitatea Sfantului Nicolae nu trebuie pusa sub semnul intrebarii.

Amintim ca la sinodul de la Niceea, din anul 325, a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Potrivit Traditiei, atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, Nicolae i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.

Dar nu prin aceasta fapta a ajuns Sfantul Nicolae intruchiparea darniciei lui Dumnezeu. Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ofere spre desfranare. Sfantul Nicolae i-a daruit omului aflat in nevoie trei pungi cu aur, iar fiicele acestuia s-au putut casatori. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Ziua trecerii Sfantului Nicolae la cele vesnice a fost data de 6 decembrie 334, potrivit lucrarii "Legenda Aurea" ("Legenda Sanctorum") a lui Jacoppo da Voragine (+ 1298). In prezent, moastele sale se afla la Bari, din anul 1087. Mentionam ca in biserica "Sfantul Gheorghe Nou" din Bucuresti, se afla mana dreapta a Sfantului Nicolae. Exista credinta ca aceasta mana i-a fost trimisa lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, in semn de pretuire pentru lupta domnitorului impotriva paganismului.

Va indemn sa luati chipul Sfantului Nicolae, ca nimeni sa nu mai planga pentru lipsa darurilor. Nu uitati ca in viata vesnica luam cu noi doar atat cat am daruit.

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Sfantului Nicolae.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

06 Decembrie 2019

Vizualizari: 36703

Voteaza:

5.00 / 5 din 11 voturi.

Comentarii (14)

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2012-12-06 17:40

  Bucura-te Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

 • honoriu crisan Postat la 2012-12-06 08:37

  La Mulţi Ani! tuturor ce poarta numele Sf. Ierarh făcător de minuni şi să aibă parte de daruri în această zi.

 • Marina ConstantinescuPostat la 2011-12-07 19:26

  Sfantul Nicolae a fost mereu protectorul copiiilor si a fetelor in special. In copilarie si mai ales in adolescenta il chemam in ajutor si ii ceream protectia in momentele dificile. Tot lui ii multumeam pentru micile bucurii pe care le aveam si eram incredintata ca lui i le datoram.Acum il rog sa aiba grija de fetitele mele si de noi toti. Doamne Ajuta !

 • Mihaela NistorPostat la 2011-12-05 22:35

  Daca nu vom imbraca in poveste vietile Sfintilor copii nu vor sti de ce ii numim Sfinti.Nu cred ca este gresit sa-i spui copilului ca Mos Nicolae aduce daruri si nuieluse.Dar invatal pe copil ca in ziua de Mos Nicolae sa daruiasca,sa spuna o rugaciune de multumire Sfantului,sa deseneze o cruciulita. Si atuci il vei cuceri si cu trecerea anilor, el se va bucura mai mult atunci cand va darui decat atunci cand va primi.

 • Mirela NaePostat la 2011-12-05 16:11

  In biserica de la Bari(Italia), unde e inmormantat Sfântul Nicolae, se simte puternic prezenta acestuia. Ajutorul Sfântului Nicolae vine perceput ca un miracol instantaneu, ca o iluminare, creând o emotie unică, greu de descris.

 • dan berculeanPostat la 2011-12-05 13:00

  Mos Nicolae cum ne place noua sa-L numim, a fost un om cu o teologie bine pusa la punct, si DA este unul din ce-i care stau la baza credintei noastre crestine. In adevar a facut lucru foarte bun AFIRMAND ceea ce si Sf. PAVEL A AFIRMAT : DUMNEZEIREA LUI ISUS HRISTOS! Si noi cand facem semnul crucii simbolizam cele doua naturi ale lui Hristos : 1. Natura DIVINA si 2. Natura umana. Acestea le simbolizam prin cele doua degete care le tinem inchise ( inelar si cel mic). Dar sa nu uitam un adevar biblic fundamental : Doar in Hristos avem mantuire. El este singurul caruia trebuie sa ne inchinam ( singurul dintre oameni ma refer, al 2lea din TRINITATE). In cartea faptele aposlilor ni se spune : ,, Si intru nimeni altul nu este mantuirea, caci nu este sub cer nici un alt nume, dat intre oameni, in care trebuie sa ne mantuim noi." Adica El este singurul care ne poate mantui. Sfintii care ii cinstim noi ca si biserica trebuie sa ii luam ca exemplu de vietuire. Nici unul dintre ei nu a afirmat ca ei pot da mantuire ci toti parca intr-un gand au aratat spre Iisus. Doamne ajuta-ne sa ne inchinam numai Tie Preamaritule Domn si mantuitor cel de viata datator!

 • Marioara MihelePostat la 2011-12-05 12:37

  Sfintul Nicolaie sa ne fie tuturoara de mare ajutor ..

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-12-05 11:15

  Tropar: Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! ... Un Mare Sfânt al Bisericii noastre, pe care îl simt lânga mine zilnic. Rugaţi-vă Sfântului cât mai des şi o să il iubiţi şi mai mult.

 • popa mihaiPostat la 2010-12-07 20:26

  Un mare duhovnic a zis=cine vrea sa fie Ortodox trebuie sa fie ca si Sf.Ierarh NICOLAE=aparand dreapta credinta de Ereziile modernismului si a Ecumenismului,care nu fac altceva decat sa darame BISERICA LUI HRISTOS CEA DREPT MARITOARE.Noi crestinii ortodocsi serbam ziua Sf.Ierarh Nicolae mare facator de minuni si nu pe Mos Nicolae zi de comert si cadouri .

 • Magdalena SovaPostat la 2010-12-06 21:21

  Cine nu-l iubeste pe Mos Nicolae? Mai ales copiii. Cati dintre noi il iubim pe Sf Nicolae? Cei ce au auzit de minunile lui, de darnicia lui. E bine sa facem deosebirea dintre mosul comercial de azi ce ne umple magazinele si viata cu cadouri trecatoare si sfantul ce ne daruieste vesnic comori sufletesti.

 • COSTICA MALAIPostat la 2010-12-06 16:59

  Sf Nicolae sa ocroteasca pe toti cei care ii poarta numele si sa ne ajute si pe noi pacatosii. Fie ca palma lui Sf Nicolae sa se abata din nou asupra celor care ca si ereticul Arie vor sa rupa biserica de la dreapta credinta prin asa zisul ecumenism .Este un singur ADEVAR pe care la marturisit si Sf. Nicolae, iar acesta este in ORTODOXIE.

 • Sorin Postat la 2010-12-06 12:02

  Un mare sfant al Bisericii lui Hristos si un adevarat aparator al Credintei impotriva invataturilor eretice. Sfantul Ierarh Nicolae sa ne miluiasca si sa mijloceasca pentru noi!

 • Elena BoangiuPostat la 2010-12-06 10:30

  Nu stiam povestea toata insa imi place tare mult. Doamne ajuta tuturor celor nevoiasi,copiilor,batranilor si celor care nu cred cu tot sufletul!Mosul sa vina la toti numai cu bucurie si iubire in desaga.Doamne Ajuta!

 • Vali CostinPostat la 2010-12-05 23:49

  Exista o carte "Noi minuni ale Sfantului Nicolae" . Cred ca oricine a cumparat-o si-a facut un mare bine, pentru ca selectia scrierilor este foarte buna. Mos Nicolae sa va aiba in vizor!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE