Afla care este secretul longevitatii

Afla care este secretul longevitatii Mareste imaginea.

Omul, de-a lungul existentei sale, a fost obsedat de ideea intineririi sau de aceea de a ramane vesnic tanar. Asa au aparut tot felul de mituri si legende asupra potiunii care iti poate asigura "tineretea fara batranete" si "viata fara de moarte". In realitate, sunt cateva "retete" care ar putea prelungi viata omului.

Pe de o parte, exista un grup de cercetatori americani care sustine ca au descoperit miracolul intineririi in ingredientul numit resveratrol. Acesta s-ar gasi in vinul rosu si, pe langa faptul ca ar prelungi viata, intareste imunitatea organismului in lupta cu cancerul, bolile de inima si chiar obezitatea, potrivit Daily Mail.



Pe de alta parte, un alt grup de cercetatori sustin ca secretul longitivitatii l-ar constitui alimentatia bogata a organismului, in special in legume si fructe. Printre alimentele care contribuie la prelungirea vietii se numara: merele, caisele, ciupercile. Oamenii din diferite state, din zone geografice diferite care au speranta de viata dusa catre limita maxima posibila au acest element comun, consuma alimente precum mere, caise, ciuperci.

Alti specialisti sustin ca ar fi benefic pentru organism sa consumi numai legumele si fructele care se cultiva in zona geografica unde traiesti. Spre exemplu, in Japonia, numai anul acesta, peste 3600 de personae au implinit varsta de 100 de ani. Cercetatorii din domeniul psihologiei, psihiatriei si psihanalizei au constatat ca exista o legatura intre credinta persoanei in divinitate si predispunerea acesteia la o prelungire a vietii. Astfel, s-a constatat ca un preot traieste mai mult decat semenii lui cu circa 10 ani.

In aceeasi ordine de idei, sunt si oameni de stiinta care spun ca au identificat genele implicate in procesul de imbatranire si ca “privarea de mancare” pe termen scurt si lung ar putea contracara actiunea acestor gene. Ei sunt foarte aproape de a intelege modul in care abtinerea de la mancare poate face animalele si oamenii sa traiasca mai mult.
In acest sens, cercetatori de la Universitatea California, din Riverside, SUA, au facut un studiu cu o tehnologie avansata care permite examinarea modului cum opereaza genele de imbatranire. In cadrul acestui experiment, cercetatorii au descoperit faptul ca scaderea cantitatii de calorii din alimentatie pe termen lung poate duce la reducerea la jumatate a schimbarilor produse, odata cu varsta, de aceste gene.

“Restrictia calorica este singura solutie pentru a prelungi viata mamiferelor”, spune Stephen Spindler, unul dintre specialistii care au lucrat la acest studiu de cercetare. De asemenea, “este cea mai eficienta metoda de a reduce incidenta cancerului si de a face ca bolile legate de varsta si tumorile sa poata fi evitate”, precizeaza acelasi Stephen Splinder in publicatia de specialitate, “Procedings of the National Academy of Sciens”.

Pentru a-i incuraja pe cei ce spera sa poata folosi dieta pentru a-si controla imbatranirea, cercetatorii tin sa sublinieze ca pot aparea efecte miraculoase de contracarare a actiunilor acestor gene. Ramane de vazut cati oameni se incumeta sa faca efortul reducerii caloriilor din alimentatie si sa renunte la dieta proprie. Tentatia trebuie sa fie destul de mare, avand in vedere faptul ca, prin folosirea acestei oportunitati se prind doi epuri, slabirea si prelungirea vietii.

Cu toate acestea, trebuie sa amintim ca aceasta descoperire au facut-o pentru prima data calugarii, inca din cele mai vechi timpuri, practicand adeseori infometarea. Pe langa faptul ca tineau post negru, ei mai foloseau si anumite plante sau ceaiuri din acestea, obtinand rezultate miraculoase atat in procesul de imbatranire, dar si in vindecarea diferitelor boli, unele destul de grave.

In consecinta, acesta este si unul dintre scopurile pentru care Biserica recomanda postul pe termen scurt, dar si pe termen lung, fixand in calendar patru posturi mari in decursul unui an. Bineinteles ca odata cu tinerea postului se recomanda si rugaciunea zilnica, postul si rugaciunea fiind cele doua aripi spirituale ale sufletului spre desavarsirea duhovniceasca.


Asadar, conform intelepciunii populare, oamenii care au frica de Dumnezeu au o viata echilibrata si o alimentatie cumpatata mai mult ca sigur ca vor fi feriti de boli grave si, de ce nu, acestia vor fi binecuvantati si cu prelungirea vietii.

Stefan Popa
Cluj-Napoca

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

04 Octombrie 2012

Vizualizari: 2776

Voteaza:

Afla care este secretul longevitatii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE