Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan Mareste imaginea.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Pe langa hramul inchinat Maicii Domnului, biserica ii mai praznuieste si pe Sfintii fara-de-arginti Cosma si Damian, alaturi de Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica.

Biserica este situata la cativa pasi de Policlinica Titan, in cartierul cu acelasi nume, la aproximativ 500 de metri de statia de metrou Titan. In fata bisericii opresc si autobuzele cu numerele 101, 102 si 311.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului din Titan - scurt istoric

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului a luat fiinta in anul 2001, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, prin rezolutia Arhiepiscopiei Bucurestilor nr. 276 din 19 iunie 2001. Pentru rezolvarea problemelor privind obtinerea terenului, a documentatiei necesare a fost investit preotul Mihai Stavara.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 3 au binevoit a acorda in acest scop, spre folosinta gratuita, terenul intravilan de 2800 mp, situat la adresa Strada Prisaca Dornei, nr. 2, conform HCM PB 135 din 18 Mai 2000.

Avand toata documentatia necesara si cu binecuvantarea Prea Fericirii Sale, parintele Paroh Mihai Stavara a pus inceput bun vietii Parohiei nou infiintate, cu rugaciuni staruitoare si sfinte slujbe, care s-au tinut intr-o Biserica provizorie, alcatuita din corturi militare, acordate prin bunavointa Ministerului Apararii Nationale.

Astfel, "Cortul nostru de rugaciune" a fost pozitionat cu vedere la Bulevardul Nicolae Grigorescu, in partea stanga a Policlinicii Titan si a Parcului Titanii, iar Parohiei i s-au arondat primul rand de blocuri ce inconjoara aceste locatii.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan  Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Proiectul Bisericii noi, intocmit de arh. Alin Negoescu si ing. Radu Stefanescu, a fost pus in aplicare la 21 Mai 2002, iar Parintele Patriarh Teoctist insusi, dimpreuna cu Inalt Prea Sfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Prea Sfintitul Sebastian, atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu mare sobor de preoti si diaconi, au venit cu mare bucurie la noua Parohie la data de 29 August 2002, in ziua praznicului Sfantului Ioan Botezatorul, unde au fost intampinati de popor mult, avandu-l in frunte pe parintele paroh si pe domnul primar de atunci al Sectorului 3, Eugen Plesca. S-a savarsit sfanta slujba pentru punerea pietrei de temelie a Bisericii cu hramurile Acoperarantul Maicii Domnului si Sfintii Doctori fara de arginsi Cosma si Damian.

Pentru ridicarea noii Biserici parohiale credinciosii ortodocsi din aceasta zona a cartierului Titan au participat cu multa rugaciune si danii, si an de an Biserica s-a inaltat spre lauda lui Dumnezeu si marea bucurie a credinciosilor.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan  Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Astfel, am ajuns ca in anul 2006, la 10 martie, cand Ministerul Apararii Nationale a cerut inapoi corturile militare pentru casare, sa fim nevoiti a ne muta cu savarsirea sfintelor slujbe in Biserica cea noua, care era acoperita dar neterminata inca. Tot in acest an s-au ridicat pe langa Biserica doua cladiri anexe: una care este alcatuita dintr-un Pangar, un Lumanarar si o Capela mortuara si o alta, cu Trapeza, in curs de finisare, si Cancelarie.

Prin bunavointa actualului domn Primar, Liviu Negoita, in urma unei vizite ocazionale la biserica noastra, s-au daruit Bisericii noastre inca 500 mp, ca o prelungire a terenului pe care il avem deja in posesie.

In luna martie a anului 2007, Parohia noastra a primit un nou slujitor al Sfantului Altar in persoana Diaconului Mina - Emilian Stavara, fiul parintelui paroh Mihai Stavara, hirotonit fiind prin punerea mainilor Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Parohia noastra isi desfasoara misiunea sociala acordand o atentie speciala persoanelor varstnice, singure, cu situatii deosebite, unora oferindu-li-se la trapeza Bisericii o masa calda, altora, pachete alimentare, impartite prin voluntarii Bisericii; printre acestia avem si elevi ai scolilor din Parohia noastra cu aprobarea profesorilor si parintilor. Acest obicei il practicam la sarbatorile mari bisericesti: Nasterea Mantuitorului, Invierea Mantuitorului, la hramurile Bisericii noastre, la alte sarbatori ale Maicii Domnului si altele.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

In cuprinsul Parohiei se gasesc doua scoli generale, nr. 196 (Frederico Garcia Lorca) si nr. 200, cu care colaboram foarte bine: luam parte la fiecare sarbatoare a scolilor, binecuvantam fiecare inceput de an scolar cu sfanta slujba a Aghiasmei, primim cu bucurie desfasurarea festivitatilor de premiere a elevilor chiar in Biserica.

Biserica noastra a mai gazduit concursuri si expozitii de arta Bisericeasca si populara, de icoane, obiecte din ceramica si altele; premierea elevilor olimpici la Disciplina Religie. In cateva randuri, Biserica noastra a rasunat in acordurile corurilor Harisma si Divina Armonie, in concerte ocazionale: la Nasterea si Invierea Domnului, respectiv la sfintele slujbe, amintind credinciosilor de armoniile ceresti.

Lacasul sfintei Biserici este ridicat sub forma de cruce, cu mai multi stalpi pe interior, de pe care se inalta cele trei turle, dimensiunile numarand 38 m lungime, 18 m latime si 28 m inaltime. Catapeteasma este sculptata in lemn de stejar, sculptura executata de mesterul Marian Mircea din Alba Iulia.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Pe fatada Bisericii s-au aplicat in mozaic icoane cu hramurile bisericii, alaturi de care s-au adaugat cele ale Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ale sfintilor Apostoli Petru si Pavel, lucrare executata de compania Art Georgies din Iasi.

In prezent, sfintele slujbe se oficiaza in Biserica cea noua, nedepartandu-ne de indrumarile de factura liturgica si pastorala ale Centrului Eparhial, si astfel ne straduim a pregati Biserica pentru primirea vestmantului iconografic, iar pe credinciosii Parohiei noastre pentru aceasta mare bucurie a Tarnosirii sfantului lacas.

Pentru aceasta cerem la fiecare sfanta slujba ajutor, putere si nadejde de la Dumnezeu pentru implinirea, astfel, a gandului sfant pus la temelia acestui sfant lacas.

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan

Programul slujbelor in Biserica Acoperamantul Maicii Domnului din Titan

Luni
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in sector.
10.00 - Slujba agheasmei mici. Program administrativ.

Marti
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in sector. Program administrativ.

Miercuri
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 8.00 Servicii in parohie. Program administrativ.
18.00 - Slujba acatistului si cateheza.

Joi
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in parohie. Program administrativ.

Vineri
07.00 Deschiderea bisercii.
07.00 - 08.00 Servicii in parohie. Program administrativ. Taina Sfantului Maslu si cateheza.

Sambata
07.00 Deschiderea bisercii.
08.00 - 10.00 Santa Liturghie s Parastas.
10.00 - 13.00 Servicii in parohie.
18.00 Vecernie si cateheza.
14.00 - 15.00 Taina Sfantului Botez.
15.00 - 20.00 Taina Sfintei Cununii.

Duminica
07.00 Deschiderea bisercii.
08.00 - 12.00 Utrenie si Sfanta Liturghie. Program administrativ.
14.00 - 15.00 Taina Sfantului Botez.
15.00 - 20.00 Taina Sfintei Cununii.

Text pregatit de diaconul Mina Emilian Stavara si verificat de parintele Mihai Stavara.
Multumim domnului profesor universitar Dan Gheorghe Somnea.

Despre autor

Dan Gheorghe Somnea Dan Gheorghe Somnea

Colaborator
1 articole postate
Publica din 07 Februarie 2010

11 Iunie 2012

Vizualizari: 45304

Voteaza:

Biserica Acoperamantul Maicii Domnului - Titan 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • VLAD MIRCEA ALEXANDRESCUPostat la 2011-04-12 23:08

    Multumesc DOMNULUI ca-mi da sansa sa locuiesc atat de aproape de aceasta biserica faina unde-mi gasesc linistea sufleteasca si unde sunt inconjurat de oameni cu suflete de aur care ma iubesc si m-accepta asa cum sunt si de la care am multe de-nvatat, asa cum un copil are de-nvatat de la familie caci ei sunt familia mea adoptiva, familie datorita careia am ajuns ceea ce sunt

  • Adriana TapalagaPostat la 2010-03-16 17:45

    Daca as vrea sa ma impartasesc duminica cand as putea sa ma spovedesc la Biserica Acoperamantul Maicii Domnului?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE