Catre tine

Catre tine Mareste imaginea.

Daca esti crestin botezat, te-ai rastignit impreuna cu Hristos; de acum nu mai traiesti tu, ci Hristos traieste in tine. Nu intelegi? Cum sa traieasca altcineva in tine?! Vezi-ti de treaba, probabil ca gandesti cand citesti aceste randuri. Da, sunt botezat, ca asa a vrut mama, pe mine nu m-a intrebat nimeni.

Am mers cu bunica de mana la bisericuta, dar - din nou - nu m-a intrebat nimeni daca vreau sau, chiar daca a facut-o, ce stiam eu la 5 ani despre alternative? Iata un contrast intalnit in fiecare apartament.

Cineva iubitor vrea sa locuiasca in tine, si tu il scoti afara indiferent. Nu iti pasa ca va muri de frig, tu ai centrala termica noua. Nu te intereseaza ca va muri de foame, tu tocmai te-ai intors de la supermarket. Cardul e plin, deci, suflete, mananca, bea, veseleste-te.

Mai are loc in ecuatia ta altcineva? Vecinul, colegul sau - poate - Dumnezeu? Esti tanar si vrei sa te distrezi. Mergi la discoteca si agati ca sa te lauzi prietenilor ce macho esti. Fumezi si crezi ca esti adult. Te sfadesti cu tata si crezi ca esti independent daca lucrezi part-time si ai bani de cafea.

Hello, trezeste-te ! Viata e mai mult decat atat; dar tu tot nu vrei sa auzi ca exista si solutii la problemele tale. Cine este acest Hristos pentru tine? Nu ai un raspuns pentru ca nu ti-ai pus aceasta problema. Preocuparile tale nu se intersecteaza cu Cerul, raman plate aici pe pamant.

Vrei sa ai bani multi, sa te simti bine, cum iti place sa repeti. Si totusi, Hristos locuieste in tine. Te scuzi ca nu crezi in eternitate pentru ca persoanele credincioase pe care le cunosti tu nu sunt de incredere pentru tine.

Cu siguranta, nu sunt singurele suflete ce isi cauta mantuirea si chiar e vina lor daca in loc sa oglindeasca Cerul prin ele, te-au smintit. Nu ai gasit o persoana credincioasa “vero” pentru ca nu ai cautat asa ceva sau, chiar daca ai intalnit-o, nu ai remarcat-o, ca nu avea plete, nu era star rock, nu aparuse la tv. Locuinta terestra care se va desface nu e bine sa fie totul pentru tine. Exista ceva mai mult de atat. Ceva care nu se obtine usor si pentru care nu capeti aprecierea prietenilor din gasca.

Este locuinta vesnica, de care continui sa te indepartezi, desi Cerul vrea sa te atraga in iubirea-i. Locuinta ta ai vrea sa arate altfel, cu piscina si garaj. Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa si primesti.

Nu vreau sa fiu ironic, nu vreau sa te judec. Nu ma consider mai bun, mai sfant ca tine. Nu vreau sa iti tin predici sau sa iti fac morala. Vreau doar sa iti captez interesul si - poate - sa iti pui unele intrebari.

Si eu sufar de acelasi virus ca tine si, desi sunt bun de dat din gura, de facut nu am facut mare lucru (ca postez pe bloguri crestine, e usor din tastatura) pentru a ma vindeca. Asociezi fara sa vrei cuvinte si fapte, cum face toata lumea. Dar, intr-un cuvant, nu te intereseaza subiectul, la fel cum pe mine nu ma intereseaza catusi de putin manelele sau scufundarile subacvatice.

De obicei, cand zici politician zici corupt, dar nu e bine deloc sa generalizezi, cu siguranta exista si oameni de treaba. La fel, cand zici biserica nu te gandesti la ceva pozitiv. Asa gandesti tu, poate ma insel. In realitate, comparatia nu isi are absolut deloc locul.

Vroiam numai sa iti spun ca daca ti se spune acest lucru, il crezi fara sa cercetezi. Si nu e asa deloc. Poate daca ai cerceta tainele Bisericii ai fi surprins sa afli ca nu se reduce totul la persoana in varsta care te-a apostrofat singura data cand ai intrat benevol si constient in biserica, doar pentru ca nu ii placeau blugii tai si atunci ai jurat sa nu mai treci pragul vreunei biserici. Gandeste-te ca am amintit de Tainele Bisericii.

Nu te fascineaza un mister? Poate fi ceva interesant. Oricum, sa stii ca mi-e foarte greu sa pastrez acest stil. Vreau doar sa iti castig si increderea, pe langa interes.

Sa stii ca nu iti voi cere bani. Stiu ca nu poti avea incredere in oricine, mai ales in cineva pe care nu il cunosti. Atunci, cum sa ai incredere in mine, cand nu ma cunosti, nu te intereseaza biserica si ti-am si marturisit ca sunt la fel de pacatos (si gandesti ce folos, daca tot pacatos e)? Raspunsul la aceasta retorica trebuie sa ti-l dai tu.

Stai linistit, citeste mai departe, ca nu o dau in predica.

Dar daca eu nu sunt cu nimic mai bun ca tine, inseamna ca Hristos locuieste si in tine. Logic. Deci, ai aceleasi sanse de a scapa de iad, pentru ca acelasi Hristos a inviat si pentru tine.

Mai mult, si tu faci parte din biserica. Mai ales tu faci parte din biserica. Amandoi suntem oi ratacite, pe care chiar Hristos le cauta sa le aduca inapoi in turma. Suntem bolnavi sufleteste si a venit sa ne dea tratamentul, sa nu mai agonizam.

Acum realizez ca nu in mine trebuie sa ai incredere, ci in Hristos Dumnezeu. Bun, dar tu nu credeai in existenta lui Dumnezeu. Chiar daca ai citit pana aici, tot nu s-a miscat nimic in inima ta. Eu sunt de vina, nu trebuia sa iti caut increderea, ci sa ma limitez la interes.

Ce e interesul, daca nu “Eu ce castig de aici?” Chiar asa, ce ai castigat ca in aceasta pauza nu ai dat un baschet in curtea scolii, ci ai citit gandurile mele deschise in fata ta? Ce ai tu de castigat de la biserica? ... din nou, raspunsul iti apartine.

Nu vreau sa iti servesc inca o cutuma, nici macar ceva superfluu. Ma straduiesc sa folosesc neologisme, pentru ca stiu ca liceul la care inveti e unul de prestigiu si cultura ta nu e de lepadat, deci, ma lupt sa ma ridic la nivelul tau.

Nu e bine nici sa fiu prea lung, ca pauza e gata si mai ai de repetat la istorie.

Discutia aceasta de suflet se rezuma la o singura intrebare: de ce nu Il provoci pe Dumnezeu, ca sa iti demonstreze ca exista?

Cand ma captiveaza ceva dintr-un domeniu, stau si epuizez esenta acelui domeniu, sa vad cu ce se mananca si captivatia creste. Nu o sa ai nimic de pierdut daca incerci nu sa epuizezi teologia, dar macar sa faci o introdecere in misterul Cerului.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 1190

Voteaza:

Catre tine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE