Crestin, verb

Crestin, verb Mareste imaginea.

Povestile pentru copii sunt pline de dracusori. Numai ca acestia nu mai sunt neaparat personaje negative, ci sunt eroi simpatici, victime care starnesc compasiune. Ajuta-l pe dracusorul vesel sa treaca prin labirint pana la casa lui (un exemplu). Apoi, urmeaza filmele: eroii negativi sunt demitizati. Pacatul este relativizat. E bine si asa. Ni se sugereaza. E mai asa, decat in modul invechit, medieval, cum ii zicea strabunica... Ah, da, crestin.

Sunt eforturi uriase pentru ca biserica sa devina un arhaism, la fel ca paharnic, vistiernic. Preot, arhaism care reprezinta o persoana sase zile de negasit si o zi de neinteles. Sa speram ca nu asa vor citi nepotii nostrii in editia 2080 a DEX-ului. Crestin, biserica, preot nu sunt arhaisme, ci substantive inca in uz. Si nu orice fel de substantiv, ci cu forma verbala. Invita la actiune, la exteriorizare, nu la pasivitate. Crestin, verb. Iata un titlu pentru evanghelia personala. Nu politist, adjectiv. Ci Biserica, verb pentru a Fi. Nici portile Hadesului nu vor birui Ecclesia.

Se anunta ninsori de ispite. Fara lanturi de iarna (rugaciune), masina mantuirii noastre va derapa in decor. Noi suntem atleti pentru dreptate, sportivi ai pacii. Jucam, ne implicam, nu injuram din tribuna. Antrenamentul privegherii ne va ajuta sa castigam Marea Finala si sa dobandim cununa de lauri. Primii crestini erau campioni la asta. Nu se salutau Doamne ajuta!, ci Palma et laurus! Isi recunosteau misiunea martirica, de martori ai miracolului Euharistiei si martiri asemeni Mielului.

Stirile proaste nu ne prostesc, cata vreme avem in suflet singura Veste Buna innoitoare. Derapajele morale nu ne smintesc, cata vreme iubim, iertam si priveghem. Cinstim Iubirea, uram pacatul si ne incarcam bateriile la fiecare liturghie. Pacea cereasca sa fie cu noi toti. Cu totii suntem insemnati in Jurnalul fericirii, nici unul nu e pus la colt. Zi de zi dorim fericirea vesnica. Parinte Steinhardt, nu ne uita pe noi, verbele Verbului.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1168

Voteaza:

Crestin, verb 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE