Dialog despre har

Dialog despre har Mareste imaginea.

Am fost intr-o zi la onomastica unui prieten in Bucuresti. Am stat la masa mai multi invitati. Dupa vreo doua ore era asa multa galagie ca-mi venea sa plec acasa. Muzica, rumoare, tutun, discutii, vorbe peste masa, dar si soapte la ureche. Chiar ma concentram sa gasesc un moment potrivit sa pot pleca.

Se discuta si de religie, de spiritism, morala, istorie religioasa; erau vreo 25 de persoane; s-a discutat si despre vrajitorie. Eram total "absent", nu luam nimic in seama, nu cunosteam decat 5-6 persoane…, treaba lor. Dar… o doamna, intre doua varste, a spus "ceva" care m-a varat in discutie:

- Sa stiti - a spus doamna - ca eu am fost la o vrajitoare care avea har, domnule.

- Doamna, stiti ce este harul? am intervenit.

- Un talent, o putere magica… sau asa ceva… cred… Nu stiu prea bine… spuneti-mi dumneavoastra ca am inteles ca sunteti preot!

Parca nu mai era asa galagie sau mi se parea ca mai multe persoane erau curioase sa auda ce raspund.

- Doamna, harul este o binecuvantare care a fost data Sfintilor Apostoli de Iisus Hristos prin punerea mainilor pe capetele lor, acestia primind puterea de a sfinti preoti. Cand un episcop sfinteste un preot isi pune mainile pe capul lui si ii da harul (puterea) de a savarsi sfintele taine… de exemplu, cununia care v-a fost facuta si dumneavoastra…

- Nu sunt maritata parinte… de aia am fost la o vrajitoare sa-mi ghiceasca daca am sa ma marit.

- Ati facut un mare pacat mergand la o vrajitoare, pentru ca ati inlocuit rugaciunea catre Dumnezeu cu niste incantatii… O vrajitoare nu poate avea har pentru ca nu este sfintita de un episcop… Ati inlocuit speranta in Dumnezeu cu speranta in puterea unei vrajitoare. L-ati inlocuit pe Dumnezeu. Puteti spune despre cineva ca este geniu, talentat, sarguincios, destept sau cum vreti dumneavoastra, dar nu ca are har, pentru ca harul nu-l da decat Dumnezeu prin episcop si totodata nu se mai poate lua inapoi. Adica, un preot odata sfintit de episcop, daca savarseste abateri este pedepsit administrativ, dar daca se ascunde undeva si cununa doi tineri - sa zicem - sunt cununati. De exemplu o alta curiozitate - un preot nu poate juca un rol intr-un film, in care sa cunune doua persoane, pentru ca acele persoane ar fi cununate intr-adevar. Doar clerul este harismatic, adica purtator de har. Pe capul meu si-a pus mainile un episcop, pe capul caruia si-a pus mainile un alt episcop si tot asa intr-o inlantuire pana la Iisus Hristos, acesta este harul sau gratia divina care vine de la Mantuitorul.

Nu stiu cat a priceput din ce am explicat, dar la plecare am intrebat-o:

- Domnisoara, sunt curios, fiti sincera, cat ati dat la vrajitoare si ce v-a ghicit?

Dupa o mica ezitare, mi-a raspuns:

- I-am dat 200 de dolari si mi-a spus ca ma voi marita cu un barbat grizonat si cu mustata.


Mi-am luat la revedere de la invitati si nu stiu cata dreptate va avea vrajitoarea respectiva, dar eu am ghicit de ce domnisoara nu se maritase pana la 35 de ani.

Preot Nicolae Trusca

 

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

01 Iunie 2012

Vizualizari: 5858

Voteaza:

Dialog despre har 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

harul energiile necreate

Comentarii (2)

  • Adrian FiliipPostat la 2013-04-18 11:20

    Sfinte parinte, va apreciez credinta , dar eu consider ca Harul vine numai de la Mantuitorul ,care il da fiecaruia dupa cum considera de cuvinta, cum da si darul credintei , petru ca multi poate o integ dar putini o pot patrunde in spiritul ei...Episcopul il roaga pe Mantuitor prin harul sau primit... Dar harul Preotesc il primeste fiecare Preot dupa credinta sa si devotamentul sau fata de credinta in sine... Cu stima

  • Claudia Mihaela GheorghePostat la 2013-01-20 16:28

    Din pacate, tot mai multi oameni cred in astfel de lucruri si uita ca Cel care ii poate ajuta cu adevarat este Dumnezeu. Trebuie sa avem rabdare, sa ne rugam si cel mai important sa credem cu adevarat in Dumezeu. El ne iubeste, ne vegheaza neincetat si ne arata toate acestea atunci cand ne asteptam mai putin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE