Elisabeth Behr-Sigel

Elisabeth Behr-Sigel Mareste imaginea.

Elisabeth Behr-Sigel (1907 - 2005) este cea mai cunoscuta femeie-teolog a Ortodoxiei din secolul XX. Elisabeth Behr-Sigel s-a nascut in 1907, in Alsacia, intr-o familie protestanta. Initial a urmat traditia religioasa a propriei familii. A absolvit cursurile Facultatii de Teologie Protestanta din Strasbourg, numarandu-se printre primele femei de origine franceza care au studiat teologia. La varsta de 24 s-a convertit la Ortodoxie. Timp de peste 70 de ani a fost o rodnica slujitoare in domeniul invatamantului teologic, participand la numeroase conferinte. A predat la Institutul Catolic din Paris, la Institutul Ecumenic de la Tantur (in apropiere de Ierusalim), precum si la Institutul Ortodox "Saint Serge". A activat pana in momentul mortii, survenit la varsta de 98 de ani, in anul 2005.

A publicat numeroase articole de specialiate in revista ortodoxa "Contacte”, precum si cateva carti impresionante, dintre care amintim: "Rugaciune si sfintenie in Biserica rusa” (1950); "Un teolog al Bisericii Ortodoxe (Alexandre Boukarev) in dialog cu lumea moderna” (1977; "Fericita intristare (impreuna cu Olivier Clement, Boris Bobrinskoy si Myrra Lot-Borodine 1981); "Taina femeii in Biserica” (1987); "Locul inimii: introducere in spiritualitatea Bisericii Ortodoxe” (1989);  "Lev Gillet: Un monah al Bisericii Rasaritene”(1993); "Hirotonia femeilor in Biserica Ortodoxa (impreuna cu Kalistos Ware - 1998) .

Elisabeth Behr-Sigel s-a nascut pe 21 iulie 1907 in Strasbourg. A fost botezata in Biserica Luterana, de care aparinea in mod traditional tatal sau. Mama sa era evreica. Parintii sai nu erau oameni credinciosi fiind detasati de ceea ce inseamna practica religioasa. Tanara Elisabeth manifesta inca din adolescenta interes pentru aflarea unor raspunsuri la problemele existentiale.

In 1919, Elisabeth intra la un liceu francez pentru fete. Aici, deprinde limba si o cultura noi, care si-au pus in scurt timp amprenta asupra ei in pofida educatiei in limba germana (limba sa materna).

In 1921 adera la Federatia Universala a Asociatiilor Crestine Studentesti de sorginte protestanta. Este primul act prin care se angajeaza intr-o legatura cu biserica si credinta.

Organizatia i-a oferit sansa sa intalneasca personalitati religioase ale lumii protestante care i-au acentuat si mai mult dorinta de a-L cauta pe Dumenzeu.

In 1924 Elisabeth s-a la Facultatea de Filosofie din Strasbourg. A continuat sa frecventeze cercurile biblice ale Organizatiei devenind parte activa a miscarii: presedinte al unei ramuri locale cu resedinta in Strasbourg.

In 1927 odata cu deschiderea Facultatea de Teologie din Strasbourg, Elisabeth Behr-Sigel s-a numart printre primii studenti inscrisi si, tototdata printre primele femei de origine franceza care au urmat cursuri teologice. In cadrul acestei institutii de invatatmt protestanta a avut ocazia sa cunoasca trei studenti burisieri ortodocsi (doi rusi si un roman).

Prin intermediul lor va intra in contact cu teologia si spiritualitatea Biseriii Ortodoxe. Unul din bursierii rusi, Paul Fidler, a calauzita catre studiul ganditorilor rusi ai secolului al XIX-lea. Biserica drept comuniune a credintei si dragostei, realitate dezvoltata teologic de Alexis Khomiakov, a entuziasmat-o pe tanara fata.

A continuat apoi studiile teologice in Paris. Aici va lua contact cu numerosi membri ortodocsi apartinand emigratiei ruse. Ii va cunoaste pe Nicolae Berdiaev, Serghei Bulgakov, maica Maria SkobtsovVladimir LosskyPaul Evdokimov. Descopera, astfel spus, o ortodoxiee deschisa gandirii occidentale, deschisa dialogului cu alte Biserici crestine. Intalnirea decisiva a fost insa cea cu Lev Gillet, calugar benedictin convertit la Ortodoxie.

Dupa intoarcerea la Strasbourg din anul 1929 a luat hotararea sa se convereteasca la Ortodoxie. Pe 12 decembrie a primit Taina Mirungerii de la Parintele Lev Gillet, in camera unui student, Andre Behr, emigrant rus ce studia chimia, viitorul ei sot.

Anul urmator, urmeaza cursurile de masterat in Germania, prezentand teza: "Rugaciune si sfintenie in Biserica Rusa”.

In februarie 1933 s-a casatorit cu Andre Behr. Dumnezeu le-a darui trei copii (doua fete si un baiat).

Va urma o perioada mai dificila in viata familiei prilejuita se cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa razboi, reia legatura cu Parintele Lev Gillet, care o invita sa participe la o conferinta a Fratiei Sfantul Alban si Sfantul Serghie, organism ecumenic anglican-ortodox. Va deveni familiara acestei fratii.

Impreuna cu Boris Bobrinskoy, Nicolas Lossky si Olivier Clement va face parte din comitetul de redactie al reviste ortodoxe "Contacte”.

Dupa ce copiii au pornit pe propriul drum in viata si dupa trecerea la cele vesnice a sotului ei, face primele mari calatorii - in Uniunea Sovietica, unde va cunoaste realitatea Comunismului, in Grecia unde a sustinut o conferinta in cadrul Fratiei Zoi. Impreuna cu parintele Lev Gilet ajunge in Tara Sfanta (Asociatia Syndesmos) si Liban.

Incepand cu anul 1970 se stabileste definitiv in Paris in "d'Epinay sur Saine” unde, pana la moartea sa se va consacra in intregime activitatilor ecleziale.

Activitatea sa nu s-a rezumat numai la contextul pan-ortodox. De asemenea, Institutul Superior deS Studii Ecumenice a invitat-o sa predea o serie de cursuri de introducere in spiritualitatea ortodoxa.

Elisabeth Behr-Sigel a participat la prima adunare a femeilor ortodoxe organizata de Consiliul Ecumenic al Bisericilor, ce s-a desfasurat la Manastirea Agapia din tara noastra, in 1976.

Intalnirea de la Agapia a constituit pentru teolog inceputul unui nou camp de reflectii: rolul asumat de femeie in Biserica. Incurajata de Episcopii Emilianos Timiadis si Antonie de Suroj, Elisabeth Behr-Sigel a devenit "purtatorul de cuvant” al Ortodoxei asupra acestei problematici in cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

A trecut la cele vesnice pe 26 noiembrie 2005, la varsta de 98 de ani.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

23 Martie 2012

Vizualizari: 1976

Voteaza:

Elisabeth Behr-Sigel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE