Parintele Constantine Cavarnos

Parintele Constantine Cavarnos Mareste imaginea.

Parintele Constantine Cavarnos se numara printre cei mai importanti teologi ortodocsi contemporani din S.U.A. Educat la Harvard, Sorbona si la Universitatile din Atena, Cambridge si Oxford, parintele Constantine Cavarnos este un distins specialist in cultura greaca antica, medievala si moderna, reputat prin cursurile predate la universitati celebre din S.

U.A. si Grecia, si prin opera sa vasta ce cuprinde lucrari de filosofie clasica si moderna, spiritualitate crestina ortodoxa, arhitectura si arta bizantina.

Parintele Cavarnos s-a nascut in Boston in anul 1918. A absolvit Universitatea Harvard, obtinand si Doctoratul in Filosofie. A predat la cateva colegii din America si a desfasurat o intensa activitate publicistica de-a lungul anilor. In 1956, a intemeiat Institutul de Studii Bizantine si Greaca Moderna pentru a promova interesul fata de spiritualitatea ortodoxa, filosofie si cultura greaca moderna.

A conferentiat in scoli, seminarii, parohii din S.U.A. si din alte tari, unde prezentarile sale clare si lucide au fost intotdeauna bine primite. Parintele Cavarnos a scris aproape o suta de carti incluzand volume de filosofie, teologie si cunoscuta serie "Sfinti Ortodocsi Moderni". Prima sa carte, "Un dialog intre Bergson, Aristotel si Philologos”, a fost publicata in 1949. Ultima sa lucrare, "Filocalia", Vol II, a aparut la inceputul anului 2011.

Chiar daca si-a inceput cariera cu studii filosofice, a progresat catre adevarata filosofie, cea prin care Parintii Bisericii descriu monahismul. Parintele Cavarnos a admirat viata monahala si a scris cateva carti asupra acestui subiect. Chiar si atunci cand traia si lucra in calitate de mirean, parea sa fie detasat de lume. Multi din cei care l-au cunoscut l-au numit "un monah ce traieste in lume”, un om al smereniei si al rugaciunii.

In timpul vietii sale, parintele Cavarnos avea sa cunosca multi oameni importanti. A scris de altfel despre lunga sa prietenie cu scriitorul si iconarul grec Photios Kontoglou. De asemenea, parintele Constantine i-a cunoscut si pe cativa dintre marii parinti duhovnicesti contemporani ai Bisericii Ortodoxe, precum Arhimandritul Filotei Zervakos.

In cartea sa, "Ancorat in Dumnezeu”, parintele aminteste cum i-a cunoscut pe Gheron Iosif Isihastul si pe Parintele Efrem de la Filoteu. Aceasta carte cuprinde insemnarile parintelui Constantine facute intre anii 1952-1958, in urma a trei calatorii in Grecia, in perioada redescoperirii traditiei isihaste si expunerii vietii manastirilor din Sfantul Munte.

Cand parintele Cavarnos si-a pierdut vederea, a imbratisat viata monahala, primind randuiala tunderii la Manastirea Sfantul Antonie cel Mare din Arizona. Parintele  Constantine Cavarnos a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 3 martie 2011, in manastirea sa de metanie.

Dintre cartile parintelui Constantine Cavarnos traduse in limba romana amintim: "Ghid de Iconografie”, "Ancorati in Dumnezeu. Viata, arta si gandirea monahala in Sfantul Munte Athos“, "Sfintii Martiri Rafael, Nicolae si Irina din Lesvos”, "Sfantul Munte Athos”.

Radu Alexandru

.

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1300

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE