Paul Evdokimov

Paul Evdokimov Mareste imaginea.

 

Paul Nicolaevici Evdokimov, marele teolog al emi­gratiei ruse, a fost una din vocile Ortodoxiei occidenta­le de la mijlocul secolului nostru. El s-a nascut intr-o familie de nobili rusi, la Sankt Petersburg, la 2 au­gust 1901. La var­sta de 6 ani a ramas orfan de tata, in urma asasinarii acestuia, fiind ingrijit numai de mama lui, care ii va insufla dragostea pentru teologie.

In Rusia absolva scoala militara si este inrolat in armata alba, luptand doi ani impotriva revolutiei bolsevice. Dupa ce bolsevicii au pus mana pe putere in Rusia, tanarul Paul, fost cadet in armata rusilor albi, avea sa ia drumul exilului, ajungand in 1923 la Paris.

Familia se refugiaza la Istanbul, apoi la Paris. In anul 1923, el vine la Paris, iar in anul 1928 este licentiat in teologie la Institutul Saint Serge din Paris - Sfantul Serghie. El va lua si o licenta in filosofie, la Sorbona.

Se casatoreste si are doi copii. In anul 1942 devine doctor in filosofie la universitatea din Aix-en-Provence. Obtine doctoratul in litere cu teza "Dostoievski si problema raului", la Facultatea de Litere din Aix-en-Provence.

Casatorit cu profesoara Natasa Brunel, cu care a avut doi copii (Mina si Michel), va ramane vaduv in 1945. Incepand cu anul 1945, Evdokimov se dedica intensiv studiului teologic.

Dupa noua ani de la decesul primei sotii, s-a recasatorit cu o distinsa tanara ortodoxa japoneza, Tornoko Sakai. In anul 1954 el se recasatoreste cu Tomoko Evdokimov, fiica unui diplomat japonez.

S-a integrat de timpuriu in misca­rea ecumenica, fiind cofondator al orga­nizatiei mondiale a tineretului ortodox Syndesmos, profesor la Comitetul de Studii de la Bossey - Elvetia, si profesor la Institutul Sfantul Serghie si la Institutul Catolic (Paris). Din anul 1962 si pana la sfarsitul vietii el va preda ca profesor de teologie la Institutul Saint Serge din Paris.

Paul Evdokimov a incetat din viata la data de 16 septembrie 1970, la Mentone.

Paul Evdokimov - scrieri

Opera lui Paul Evdokimov se inscrie in randul teologiei ruse din exil. Aceasta teologie a continuat traditia ortodoxa, alaturi de nume ca George Florovsky, Vladimir Lossky si altii asemenea. Spre sfarsitul anilor 1950 incep sa-i apara primele opere, care-l vor face cele­bru. Dintre ele amintim cateva:

- "Taina iubirii", Paris, 1942;
- "Ortodoxia", Paris, 1959;
- "Gogol si Dostoievski sau coborarea la iad", Paris, 1961;
- "Varstele vietii spirituale", Paris, 1964;
- "Rugaciunea Bisericii de Rasarit", Paris-Mulhouse, 1966;
- "Cunoasterea lui Dumnezeu in traditia rasariteana", Lyon, 1968


Alte lucrari i-au aparut postum. Dintre ele putem aminti:
- "Hristos in gandirea rusa", Paris, 1970;
- "Arta icoanei - Teo­logia Frumusetii", Paris, 1970;
- "Iubirea nebuna a lui Dumnezeu", Paris, 1973;
- "Noutatea Duhului", Abbaye de Bellefontaine, 1977;
- "Dostoievski si problema raului", Paris, 1978;
- "Femeia si mantuirea lumii", Paris, 1978.

Paul Evdokimov a publicat si numeroase studii, in diverse periodice occidentale.

04 Iulie 2012

Vizualizari: 8267

Voteaza:

Paul Evdokimov 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE