Pastorala - Anul omagial al Sf. Botez si al Sf. Cununii in Patriarhia Romana

Pastorala - Anul omagial al Sf. Botez si al Sf. Cununii in Patriarhia Romana Mareste imaginea.

PASTORALA SFANTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMANE cu prilejul ANULUI OMAGIAL AL SFANTULUI BOTEZ SI AL SFINTEI CUNUNII IN PATRIARHIA ROMANA

-Se va citi in prima Duminica din postul Nasterii Domnului (20 noiembrie 2011)

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL,
PREACUCERNICULUI CLER
SI PREAIUBITILOR CREDINCIOSI
DIN CUPRINSUL PATRIARHIEI ROMANE

Har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh,
iar de la noi parintesti binecuvantari!

Preacuviosi si Preacucernici Parinti; Iubiti frati si surori in Domnul,

Anul 2011 a fost consacrat in Biserica noastra omagierii Tainei Sfantului Botez si Tainei Sfintei Cununii, avand in vedere ca atat Taina Sfantului Botez, cat si Taina Sfintei Cununii stau la baza familiei crestine. Prin nasterea de copii, familia este datatoare de viata, aratand astfel conlucrarea ei cu Dumnezeu – Izvorul Vietii –, Care doreste ca toti oamenii sa participe la fericirea Sa vesnica in Imparatia Cerurilor. In familie, copiii sunt pregatiti pentru a deveni buni cetateni ai patriei pamantesti, dar si fii duhovnicesti sau cetateni ai patriei ceresti, ai raiului.

Familia este icoana si arvuna a iubirii Preasfintei Treimi, intrucat in ea omul traieste taina filiatiei, fraternitatii si paternitatii, respectiv bucuria de a fi copil (fiu sau fiica), frate (sau sora) si parinte (tata sau mama). De la familia conjugala sfintita (crestina) copilul invata ce este familia spirituala sfintitoare, adica Biserica, ai carei membri sunt numiti fii si fiice, frati si surori, parinti si maici duhovnicesti in Hristos Domnul.

Sfintirea vietii este principalul scop al familiei. Nasterea de prunci este semnul binecuvantarii lui Dumnezeu si rodul iubirii sotilor, al dorintei lor de a avea copii si de a-i creste cu dragoste. Insa, nu numai nasterea de prunci afirma vocatia femeii ca mama si a barbatului ca tata, ci si educatia sanatoasa data copiilor, pentru ca implica iubire si rabdare, spune Sfantul Ioan Gura de Aur (Omilie la Sfintii Macabei). Copiii sunt daruiti familiei de Dumnezeu, pentru a fi calauziti spre dobandirea vietii vesnice. De aceea, parintii dupa trup si nasii, ca parinti duhovnicesti, au datoria sa se ingrijeasca de copii de la varsta frageda, sa-i creasca in credinta si sa ii ajute sa caute iubirea Tatalui ceresc. Parintii, atat cei naturali, cat si cei spirituali, care nu se ingrijesc de buna educatie a fiilor lor in credinta, ar trebui sa fie socotiti ucigasi de copii, spune acelasi Sfant Parinte.

Educatia copiilor in familie necesita multa dragoste, daruire de sine si jertfa, fiind o lucrare mai insemnata decat nasterea trupeasca a acestora. Familia crestina, binecuvantata cu nasterea de prunci, pregateste in sanul ei viitorul intregii lumi, prin sadirea in inimile curate ale copiilor a credintei in Dumnezeu, a luminii vietii curate si a faptelor bune. Cresterea sanatoasa a copiilor trebuie sa se intemeieze pe iubire, dialog si ajutor. De la parintii lor copiii trebuie sa invete sa daruiasca mai mult decat sa primeasca, sa asculte si sa ajute pe altii. De aceea, cea mai de seama mostenire pe care o pot lasa parintii copiilor este credinta in Dumnezeu si iubirea de aproapele.

Din pacate, astazi traversam o criza a familiei, consecinta a educatiei ateiste din timpul regimului comunist, dar si a secularizarii prezente. Societatea se confrunta acum cu izolarea si inrobirea omului in individualism, care se manifesta adesea in violenta domestica, divort, avort, abandonul copiilor de catre parinti si al parintilor varstnici si bolnavi de catre copii, delincventa juvenila, indiferenta fata de suferinta altora, suicid, dorinta de castig material imediat si cu orice pret, alcoolism si droguri, concubinaj etc. Dar, de fapt, egoismul sau individualismul este o lupta a omului impotriva propriei sale fiinte, care a pierdut familiaritatea cu Dumnezeu, sensul sacru al vietii si iubirea smerita fata de semeni.

Din cauza crizei morale si materiale de astazi, modelul familiei traditionale este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat. Multi copii se nasc in afara casatoriilor, pentru ca tinerii prefera sa traiasca impreuna fara binecuvantare sau unire sfanta in fata lui Dumnezeu si a Bisericii prin Taina Cununiei, fara a-si asuma toate responsabilitatile vietii conjugale si fara a cauta sfintirea vietii prin rugaciune si prin fapte bune.

De mai multa vreme, Romania se confrunta si cu fenomenul emigratiei, motivat de cautarea in alte tari a unui trai mai bun. In aceste conditii, plecarea unuia dintre soti in strainatate, pe o perioada mai lunga, a condus adesea la destramarea multor familii sau la infidelitate conjugala. Intre parintele plecat peste granite si copiii sai, legatura de iubire familiala slabeste in mod considerabil. Scosi din mediul firesc al familiei, copiii pot avea probleme de ordin afectiv sau pot suferi derapaje sociale, precum savarsirea unor infractiuni, deprinderea unor vicii sau patimi, comportamente daunatoare lor si societatii in care traiesc.

Constatam astazi, cu tristete, ca numarul divorturilor este in crestere, iar sotii care slabesc comuniunea lor conjugala adeseori saracesc sufleteste, in timp ce copiii din familiile dezbinate traiesc drama singuratatii si lipsa afectiunii ambilor parinti.

Vazand toate aceste probleme, in cursul anului acestuia, dedicat omagierii Tainei Sfantului Botez si Tainei Sfintei Cununii, Biserica noastra s-a implicat mai mult in lucrarea educativ-misionara a copiilor si familiei, fiind convinsa ca toti copiii si tinerii crescuti in credinta reprezinta prezentul si viitorul Bisericii noastre si al neamului nostru. Prin principalul sau program misionar national, numit „Hristos impartasit copiilor”, Patriarhia Romana revigoreaza cateheza parohiala pentru cresterea spirituala a copiilor in iubirea lui Hristos si a aproapelui.

In cadrul acestui program, peste 100.000 de elevi din intreaga tara au participat la Concursul National de Creatie Crestina „Copilul in familie”, cei mai talentati dintre acestia fiind premiati cu ocazia sarbatorii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, la hramul din acest an al Catedralei Patriarhale. De asemenea, 4.800 de elevi au participat gratuit la tabere de creatie in cadrul Proiectului „Alege scoala!”, derulat cu fonduri europene.

Prin aceste proiecte Biserica noastra cultiva in viata copiilor si a tinerilor duhul prieteniei si al comuniunii si trezeste interesul si preocuparea pentru educatia in scoala. Prin intermediul birourilor de cateheza parohiala si al taberelor de copii pe care le-a organizat, Biserica ii indruma pe copii spre Hristos, descopera vocatii si incurajeaza copiii sa le cultive in folosul societatii. Ea promoveaza cooperarea activa cu scoala si cu ceilalti factori educationali: familia si comunitatea locala.

Acest an omagial al Tainei Sfantului Botez si Tainei Sfintei Cununii a fost un prilej pentru eparhiile, parohiile si manastirile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane, din tara si din strainatate, de a-si intensifica misiunea si activitatile social-filantropice si educativ-culturale in randul copiilor, tinerilor si familiilor.

Astfel, s-a continuat acordarea de sprijin financiar si material celor aflati in dificultate, s-a intensificat activitatea in cele peste 450 de centre sociale ale Bisericii, dintre care 83 asezaminte pentru copii, 58 asezaminte pentru varstnici, 116 centre pentru asistenta familiilor si persoanelor aflate in dificultate, 7 centre pentru gazduirea victimelor violentei in familie, 2 centre pentru protectia victimelor traficului de fiinte umane si 10 centre educationale, s-au initiat noi programe sociale, s-au identificat noi posibilitati de colaborare cu diferite institutii publice sau private.

Prin televiziunea, radioul si publicatiile sale, Biserica noastra a evidentiat valorile familiei crestin-traditionale si le-a promovat in randul credinciosilor. In toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane au fost organizate peste 500 de evenimente cultural-educationale (simpozioane, congrese, conferinte etc.) si au fost publicate peste 100 de volume si brosuri, precum si numere speciale in revistele bisericesti si teologice, centrale si eparhiale, dedicate acestei teme.


Iubiti fii si fiice duhovnicesti in Domnul,


Cu dragoste si responsabilitate pentru mantuirea sufletelor voastre, va indemnam parinteste sa nu va lasati coplesiti de criza morala si materiala pe care o traversam ca urmare a indepartarii oamenilor de Dumnezeu si a lacomiei nemasurate dupa cele materiale.

Fiecare dintre noi trebuie sa avem o permanenta preocupare fata de familia noastra si fata de viitorul familiei crestine si al neamului romanesc, prin redescoperirea si trairea valorilor crestine in casele noastre, in parohiile de care apartinem si in marea familie a Bisericii.

Sa ne bucuram totdeauna ca zamislirea pruncilor este un dar dumnezeiesc, o binecuvantare pentru familie si pentru popor, sa ii sfatuim si sa ii sprijinim pe tinerii casatoriti sa fie roditori de copii, sa-i creasca si sa ii educe. Sa redescoperim dialogul, pretuirea si ajutorarea reciproca in familie si intre familii.

Sa nu uitam niciodata ca avortul este o crima, o ucidere a unui om nevinovat care nici nu se poate apara (copilul). De aceea, cei care-si ucid copiii nenascuti nu se pot impartasi cu Hristos, Cel ce iubeste copiii.

Familia crestina in care copiii sunt primiti cu bucurie prin nastere sau prin adoptie, si crescuti cu dragoste, educati crestineste si sprijiniti sa urmeze un drum folositor in viata este binecuvantata de Dumnezeu cu darul mantuirii si al vietii vesnice.

Situatiile dureroase ale abandonarii parintilor batrani si bolnavi de catre copii pot fi prevenite printr-o crestere si educatie crestina adecvata a copiilor si tinerilor in familie, in scoala si in biserica. Pe cei abandonati de familiile lor sa-i primim in propriile noastre familii si sa ii inconjuram cu dragoste si respect in mijlocul comunitatii parohiale. Greutatile multiple cu care se confrunta societatea romaneasca de azi, in general, si familia, in special, nu pot fi depasite decat prin ajutorare frateasca spirituala si materiala.

In acest sens, va indemnam parinteste sa oferiti, cu inima buna, ajutorul fratiilor voastre, mai ales familiilor sarace si care au copii multi sau bolnavi, copiilor si tinerilor ai caror parinti au murit sau au emigrat, precum si familiilor recent intemeiate care au nevoie de sprijin spiritual si material.

Astfel, in aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, se vor organiza la parohii, manastiri, protopopiate si la centrele eparhiale colecte de bani, alimente si haine pentru a fi distribuite familiilor sarace, copiilor orfani, batranilor bolnavi si altor persoane care au nevoie de ajutor. Totodata, se vor organiza in fiecare parohie intalniri privind problemele cu care se confrunta familia crestina astazi, mijloacele si metodele de ajutorare a familiilor aflate in dificultate.

De asemenea, indemnam pe toti copiii si tinerii din Biserica noastra sa viziteze si sa ajute oamenii singuri, bolnavi si saraci, atat acasa, cat si in asezamintele sociale, exprimand respectul lor fata de cei varstnici, prin cantari duhovnicesti si actiuni caritabile.

Parintii protopopi vor raporta centrului eparhial, iar centrele eparhiale vor raporta Patriarhiei Romane modul in care au fost organizate la nivel local activitatile in favoarea familiei crestine, precum si modul de colaborare intre comunitatile parohiale, mai ales ajutorarea frateasca intre parohiile care au o situatie materiala mai buna si cele din zone sarace, imbatranite sau cu multi copii.

Cu nadejdea ca indemnul nostru pastoral va fi o intarire in credinta si o chemare la fapta cea buna in folosul familiei, ne rugam Preamilostivului Dumnezeu sa va binecuvinteze cu darurile Sale cele bogate, sa traiti vremea Postului Craciunului in rugaciune si in fapte de milostenie, spre a va pregati duhovniceste pentru slavitul Praznic al Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti! (II Corinteni 13, 13)

PRESEDINTELE SFANTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMANE,

 

† D A N I E L

Arhiepiscopul Bucurestilor,
Mitropolitul Munteniei si Dobrogei,
Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei
si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


† Teofan
Arhiepiscopul Iasilor
si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

† Laurentiu
Arhiepiscopul Sibiului
si Mitropolitul Ardealului

† Andrei
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului
si Clujului si Mitropolitul Clujului,
Albei, Crisanei si Maramuresului

† Irineu
Arhiepiscopul Craiovei
si Mitropolitul Olteniei

† Nicolae
Arhiepiscopul Timisoarei
si Mitropolitul Banatului

† Petru
Arhiepiscopul Chisinaului,
Mitropolitul Basarabiei
si Exarh al Plaiurilor

† Iosif
Arhiepiscopul Ortodox Roman
al Europei Occidentale
si Mitropolitul Ortodox Roman al
Europei Occidentale si Meridionale

† Serafim
Arhiepiscopul Ortodox Roman
al Germaniei, Austriei
si Luxemburgului si
Mitropolitul Ortodox Roman
al Germaniei, Europei Centrale
si de Nord

† Nifon
Mitropolit onorific,
Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal

† Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului

† Pimen
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor

† Irineu
Arhiepiscopul Alba Iuliei

† Gherasim
Arhiepiscopul Ramnicului

† Eftimie
Arhiepiscopul Romanului
si Bacaului

† Epifanie
Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei

† Calinic
Arhiepiscopul Argesului
si Muscelului

† Casian
Arhiepiscopul Dunarii de Jos

† Timotei
Arhiepiscopul Aradului

† Nicolae
Arhiepiscopul Ortodox Roman
al celor doua Americi

† Justinian
Arhiepiscop onorific,
Episcopul Ortodox Roman
al Maramuresului si Satmarului

† Ioan
Arhiepiscop onorific,
Episcopul Covasnei si Harghitei

† Corneliu
Episcopul Husilor

† Lucian
Episcopul Caransebesului

† Sofronie
Episcopul Ortodox Roman
al Oradiei

† Nicodim
Episcopul Severinului si Strehaiei

† Vincentiu
Episcopul Sloboziei si Calarasilor

† Galaction
Episcopul Alexandriei
si Teleormanului

† Ambrozie
Episcopul Giurgiului

† Sebastian
Episcopul Slatinei si Romanatilor

† Visarion
Episcopul Tulcii

† Petroniu
Episcopul Salajului

† Gurie
Episcopul Devei si Hunedoarei

† Daniil
Episcop-loctiitor (administrator)
al Episcopiei Daciei Felix

† Siluan
Episcopul Ortodox Roman
al Ungariei

† Siluan
Episcopul Ortodox Roman al Italiei

† Timotei
Episcopul Ortodox Roman
al Spaniei si Portugaliei

† Macarie
Episcopul Ortodox Roman
al Europei de Nord

† Mihail
Episcopul Ortodox Roman
al Australiei si Noii Zeelande

† Ciprian Campineanul
Episcop-vicar patriarhal

† Varlaam Ploiesteanul
Episcop-vicar patriarhal

† Varsanufie Prahoveanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

† Calinic Botosaneanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor

† Andrei Fagaraseanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Sibiului

† Vasile Someseanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Vadului,
Feleacului si Clujului

† Paisie Lugojeanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Timisoarei

† Marc Nemteanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane
a Europei Occidentale

† Sofian Brasoveanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei
Ortodoxe Romane a Germaniei,
Austriei si Luxemburgului

† Emilian Lovisteanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Ramnicului

† Ioachim Bacauanul
Episcop-vicar
al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

† Ioan Casian de Vicina
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei
Ortodoxe Romane
a celor doua Americi

† Iustin Sigheteanul
Arhiereu-vicar al
Episcopiei Ortodoxe Romane
a Maramuresului si Satmarului

 

18 Noiembrie 2011

Vizualizari: 1383

Voteaza:

Pastorala - Anul omagial al Sf. Botez si al Sf. Cununii in Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE