Scrisoarea Parintelui Felix Dubneac (15 martie 1996)

Scrisoarea Parintelui Felix Dubneac (15 martie 1996) Mareste imaginea.

Scrisoare scrisa de Parintele Felix Dubneac, la data de 15 martie 1996.

"Dragii mei nepoti, Natalia si Valeriu, cu Natasha si cu Catinca

Intrucat n-ati primit plicul cu iconitele si fotografiile trimise, eu va trimit din nou. Insa, acum va trimit icoana Sfantului Dumitru - patronul familiei, asa cum i-am promis lui Valeriu, in convorbirea telefonica ce am avut luna trecuta. Si cu expediere garantata trimit.

Va trimit trei icoane - marisoare: una din secolul al XIV-lea si alta din secolul XV; iar a treia din secolul trecut. Eu vi le recomand pe cele doua, iar pe cea cu Sfantul Dumitru calare, nu o recomand, intrucat este mai greu de explicat, cum Sfantul Dumitru pe cal strapunge pe gladiatorul preferat de imparatul roman, care a luat parte la lupta gladiatorului Lie cu tanarul crestin - Nestor, care, fiind ajutat de rugaciunile Sfantului Dumitru (care se afla intemnitat de catre imparat, pentru ca fusese general si guvernator al provinciei Antiohia din Asia Mica - Turcia de azi - si trecand la crestinism, aducea poporul pagan-roman, crestinism, ne mai inchinandu-se la idolii-zeii pagani. Iar imparatii romani se considerau ei "pontifex-maximus", adica cel mai mare preot, slujitor idolilor).

Imi pare rau ca nu am vreo fotografie potrivita de pe icoana Sfantului Dumitru, pictata de mine in Catedrala Windsor - Canada. Va alaturez cateva fotografii mici de pe catapeteasma pictata de mine (in 1970). Sa le vedeti cum as fi dorit sa trimit una.

Va trimit fotografii cu chipurile mamei mele (strabunica Nataliei) si fratele meu cel mai mare Teodor (bunelul Nataliei). Va trimit si o fotografie cu acel fost militar de 21 de ani, iar azi este de 84 de ani si merge mai incetisor.

Nu-mi pare rau de cei 84 de ani, ci pentru ca, din cauza lor, nu pot sa va vizitez pe dumneavoastra, pe Petru, Ion, Eugen, Valeriu Dubneac din Soroca, pe fratele meu Pamfil de la Celic Dere precum si cativa verisori din Arad, pe nepotii Felix si Dacia Graf din Turnu-Severin - Mehedinti.

Natalia, cand va sosi flacaul cel nazdravan, sau Fat-Frumos din povestile romanesti (pe 11 aprilie 1996 am nascut un baiat Dumitras, de el se vorbeste). Sa va fotografiati toti 5 si sa-mi trimiteti si mie o copie ca amintire-ntre rudeniile despartite de ocean si mari.

Ar fi bine sa-l duceti si la Parintele Pamfil - la Manastirea Celic Dere, sa-l vada si sa-l binecuvinteze, sa ajunga cuminte, intelept, un fiu ascultator parintilor lui, un frate iubitor si ocrotitor surorilor lui (am doua fiice Natalia - 1981 si Ecaterina - 1986), precum si un bun patriot - cum este mama si tatal lui, si cum l-au dorit.

Cand am trimis scrisoarea precedenta, nu m-am inchipuit ca va umbla in ea postasii, care minuiesc scrisorile, deacua va trimit recomandata si confirmata de posta internationala.

Imi inchipui ca Natalia este sanatoasa si asteapta cu bucurie nasterea unui fiu? Ca pe Valeriu (sotul meu) l-am auzit vorbind la telefon, cu speranta de un bun tata, de fecior doritor.

Sa-mi scriti cum ati primit icoanele mele si cum le-ati asezat in rama cu sticla.

Inchinand va imbratisez si va sarut cu pretuire si cu dragoste de rudenii.

Arhimandrit Felix Dubneac”

Natalia Dubneac-Chioru, locotenent-colonel de Politie, nepoata arhimandritului Felix Dubneac.

Eu, Natalia Dubneac-Chioru nascuta la data de 25 august anul 1958 in satul Vasilcau, raionul Soroca, fiica lui Dumitru Teodor Dubneac si a Valentinei, sunt nepoata pe linie paterna a parintelui Arhimandrit Felix Dubneac - SUA, care s-a nascut la 29 iunie 1912, in comuna Voloave, judetul Soroca, Basarabia in familia lui David si a Stefaniei Dubneac, primind la botez numele de Petru, deoarece in aceasta zi erau sarbatoriti Sfintii Apostoli Petru si Pavel. A urmat scoala primara in comuna natala. Intre 1927 si 1931 studiaza la Scoala de Cantareti bisericesti de la manastirea Dobrusa din judetul Soroca, iar intre 1935 si 1943 - la Seminarul Teologic monahal de la manastirea Cernica de langa Bucuresti.

David si Stefania Dubneac din casatoria lor au avut 4 copii: Teodor (bunelul meu), Pantelimon (Pamfil manastirea Celic Dere), Petru (Felix-SUA), Irina-Rublenita, Pamfil si Felix s-au calugarit si familie nu au avut. Teodor (bunelul meu) din casatorie cu Sofia l-a avut pe tatal meu Dumitru nascut la 03 noiembrie 1922, care la rindul sau s-a casatorit cu Valentina Turcanu nascuta la 07 mai 1918 avand din casatoria lor 5 copii: Ion-1948, Eugen-1950, Petru-1953 (numit in cinstea lui Felix-Petru Dubneac) Natalia-1958, Valeriu-1962.

Mai tarziu bunelul Teodor pleaca la Romania si la Drobeta Turnu Severin se casatoreste cu o nemtoaica Margareta Graf, avand din casnicia lor pe Graf Felix - 1950, Iozefina. Irina fiica mai mica din casatorie a avut 5 copii. Ca tatal meu Dumitru Dubneac mai are inca un frate si o sora in Romania am aflat tocmai in anul 1994 din ziarul Moldova Suverana. In acest mic reportaj eu imi doresc mai mult sa dau publicitatii o parte din scrisorile scrise de catre unchiul meu arhimandritul Felix Dubneac, familiei mele.

Parintele Arhimandrit Felix Dubneac a trecut la Domnul in ziua de Craciun, 25 decembrie 2008, intr-un asezamant rezervat ingrijirii batranilor nu departe de Detroit, Michigan, SUA. Isi doarme somnul de veci in Cimitirul „Sfanta Maria” de la Vatra Romaneasca, Grass Lake, Michigan.

Natalia Dubneac/Chioru

Despre autor

Natalia Dubneac Natalia Dubneac

Colaborator
4 articole postate
Publica din 12 Februarie 2010

23 Februarie 2010

Vizualizari: 1467

Voteaza:

Scrisoarea Parintelui Felix Dubneac (15 martie 1996) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE