Zborul spre lumina

Zborul spre lumina Mareste imaginea.

Contempland fruntea dantelata a muntilor, pilotul si a spus in sine: „ca sa trec, avionului meu i ar mai trebui 300 de metri de altitudine”. Toti aviatorii cunosc aceste miscari ale aerului, al caror ax e vertical si care ba ridica, ba coboara sensibila masinarie din mainile lor. In zonele muntoase acesti curenti dobandesc o forta si o viata cu totul aparte. Planorismul a fost conceput dupa legile lor. Astfel ca pilotul spera sa intalneasca un val de aer care, compensand insuficienta motorului, sa-l inalte cu cei 300 de metri necesari. Va sti sa foloseasca acest soc pentru a trece. O data depasit zidul compact, se va strecura printre piscuri si stanci, va luneca din vale in vale, se va juca de a v ati ascunselea cu muntele si va ajunge la tinta.

Si iata-l patruland din nou in fata giganticului meterez, pandind miscarile vazduhului. Prima dintre ondularile pe care le a simtit sub aripi a fost insuficienta si a evitat „la milimetru” ciocnirea mortala printr o rasturnare pe o aripa, dar ajunsese aproape la inaltimea unei falii. A scapat o si pe a doua, si pe a treia. La cea de a patra, mai puternica, mai densa, s a simtit de parca s ar fi sprijinit, de parca ar fi fost insurubat in capitelul unei coloane ce se inalta. A atins linia pana atunci interzisa. Intre doi pereti de gheata, in fata sa se deschidea un coridor. Bariera fusese infranta. Sarise peste ea. Trecuse.

Bucuria de a fi fortat natura, expansiunea nelimitata a fiintei, tainica si atat de necesara biruinta a cautarii - careia ii inchinase intreaga viata - l-au luminat in clipa cand disparuse din ochii sai campia, cand s-a gasit de partea cealalta a zidului muntos, cand, unduind catre rasarit, creste tot mai joase nu-i mai zagazuiau privirea. Avea sa zboare peste ele, avea…

Dar ce era aceasta brutala prabusire a aparatului de zbor impotriva careia, cu toata incordarea muschilor, cu motorul ambalat la maximum, nu putea face nimic? Ce era acest vid care-l aspira? Aceasta chemare catre hauri, monstruoasa, invincibila, care i smulgea inima din loc? „Curent descendent” s-a gandit intr-o fractiune de secunda, durata care n-avea nimic comun cu masura obisnuita a timpului. El cunostea genul acesta de palnie care-l absorbea si mai stia ca la altitudinea la care se afla nu e posibila nici o manevra. „Sunt exact deasupra grohotisului si voi fi, inevitabil, placat de peretele muntelui, si a mai spus pilotul. Sa salvam ce mai putem salva.”

S-a gandit oare cu adevarat la toate acestea intre momentul in care a fost inhatat de chemarea vazduhului si clipa, aparent imediat urmatoare, cand a atins solul? Pilotul a cabrat avionul si a taiat gazele. O cumplita izbitura a zgaltait avionul. Pilotul si mecanicul s au privit scotand un oftat adanc. In aceasta prima clipa, fericirea si uimirea de a mai fi in viata, de a trai totusi, i-a coplesit pe de a ntregul. Mult insa n-a durat. Nu cumva pilotul amanase doar cu cateva ore – si ce ore! – intoarcerea “ acasa ”?

Se gaseau pe un platou, usor inclinat, imprejmuit de prapastii. De jur imprejur, intr-o dezordine fantastica si grandioasa, piscurile scaparau. Un desert de piatra si zapada se intindea cat vedeai cu ochii. Si o tacere, o tacere far’ de nume. Aparatul de zbor era de nefolosit. Un examen sumar ii fusese mecanicului de ajuns: fuselajul spart, trenul de aterizare schilodit, bechia smulsa… Totul era imbracat intr-o mantie luminoasa: la Orizont, te intampina stralucirea orbitoare a zapezii; la Zenit abia puteai zarii razele stralucitoare ale soarelui; sufletele celor doua fiinte erau inundate de o lumina si o pace dumnezeiasca. Printre lacrimi si suspine, abia ca se mai deslusea o voce a pacii, a fericirii si a impacarii divine! “Bine ar fi sa ramanem aici si sa facem trei colibe: una pentru tine, una pentru mine si alta pentru Dumnezeu!”

Doamne, ajuta!
Stefan POPA

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
297 articole postate
Publica din 28 Septembrie 201224 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1119

Voteaza:

Zborul spre lumina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

zborul spre lumina zborul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE