Trei manastiri afectate de alunecarile de teren

Trei manastiri afectate de alunecarile de teren Mareste imaginea.


Dumnezeu s-a maniat?

 

Trei manastiri afectate de alunecarile de teren

 
Trei manastiri din Valcea au fost afectate de alunecarile de teren din ultimele zile. Doua dintre ele pot ramane izolate, deoarece drumurile care duc la locasurile de cult au inceput sa alunece. Localnicii din comuna valceana Francesti au facut apel la autoritatile locale deoarece localitatea lor este afectata din ce in ce mai mult de alunecarile de teren. Primarul comunei a spus ca drumul judetean care leaga orasul Babeni de Manastirea Dintr-un Lemn. Si manastirea Govora din Valcea a fost afectata in ultimele zile de alunecarile de teren potrivit conducerii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea.

De asemenea, manastirea Frasinei poate ramane si ea rupta de lume in zilele urmatoare din cauza faptului ca singurul drum de acces spre locasul de cult, din Muereasca de Sus a alunecat deja aproape in intregime la vale. Pentru ca masinile sa mai aiba inca acces in zona localnicii au fost nevoiti sa sape in malul de pamant pentru a largi drumul. 

 

Dintr-un Lemn, cea mai interesanta manastire din sudul tarii

 

Manastirea este de departe cea mai interesanta din sudul Romaniei din punctul de vedere al constructiei si atrage anual mii de turisti. Manastirea se afla la 25 de kilometric spre sud de municipiul Ramnicu Valcea, pe valea Otasaului. Potrivit unei vechi traditii locale locasul de cult a fost construit in primele decenii ale secolului al XVI-lea, dintr-un singur stejar. Manastirea a fost ridicata de altfel in cinstea Icoanei Maicii Domnului, care a fost descoperita intr-o scorbura de stejar secular si pastreaza si astazi. Icoana, de care este legata existenta manastirii este pastrata cu multa veneratie in biserica mare. Ea are dimensiuni impresionante, fiind inalta de 1,50 metri si lata de 1,10 metri. In anul 1929 Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat manastirea si, studiind icoana a identificat-o ca fiind pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia dupa un model care se spune ca ar fi apartinut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima data pe Fecioara Maria. Conform traditiei, in lume se mai pastreaza trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.

 

Icoana facatoare de minuni este in pericol

 

Icoana care a dus faima manastirii atat in tara, cat si peste hotare este din pacate in pericol din cauza faptului ca mcegaiul si ciuperca xilofaga distrug suprafetele de lemn. Icoana de la manastirea valceana este un veritabil obiect de patrimoniu national - singura de acest gen din tara. Icoana este pictata pe ambele fete, are dimensiuni mari, neintalnite la alte icoane si este printre cele mai vechi din tara. Ea a fost restaurata nu de mult timp si expusa in altarul bisericii mari. Intre timp insa a inceput sa se degradeze. Suprafata icoanei a fost acoperita cu o sticla, dar este oricum in pericol. Specialistii au luat masuri pentru dezinfectarea suprafetei si indepartarea ciupercii. In continuare este monitorizat microclimatul din zona timp de un an. Daca icoanei nu i se pot asigura conditii optime de conservare la manastire Dintr-un Lemn s-a luat in calcul si mutarea ei intr-un muzeu, urmand ca in locul ei sa fie expusa o copie. Aceasta varianta nu este insa pe placul maicutelor de la manastire si  nici a credinciosilor care se roaga la icoana pentru ca este facatoare de minuni.

 

Manastirea Frasinei poate ramane izolata de lume

 

Denumita Atosul romanesc , Manastirea Frasinei care apartine de comuna Muereasca poate ramane complet izolata din cauza alunecarilor de teren. Manastirea este una dintre cele mai cunoscute din tara si este situata in padure, la aproximativ cinci kilometri de comuna Muereasca, accesul putandu-se face doar pe un drum pietruit. Acesta a inceput sa alunece inca de anul trecut, iar acum risca sa devina impracticabil. Si familiile din Muereasca pot ramane izolati, ca si manastirea tot din cauza alunecarii drumului. Conducerea judetului nu a luat pana acum decat masuri ieftine, dar care pot fi catalogate la capitolul  ieftine , din cauza lipsei banilor. Consolidarea totala a zonei ar inghiti toate fondurile destinate infrastructurii intregului judet. Realitatea este insa ca parapetul de sustinere al Drumului Judetean 658 a fost distrus pe cateva sute de metri, in mai multe puncte din cauza apelor involburate ale paraului Muereasca. Regularizarea raului ar costa 109 miliarde de lei, in cazul in care aceasta ar fi pusa in practica. „Acum se circula in zona pe un singur fir, cu foarte mare greutate, deoarece a trebuit sa sapam in mal pentru ca masinile sa nu cada in prapastia de 10-15 metri. Ultima consolidare s-a facut anul trecut, in toamna, dar acul lucrarea a alunecat la vale. Riscam sa ramanem izolati. Am putea face o parte din lucrarile de reabilitate si cu localnicii care primesc ajutor conform Legii 416, dar avem nevoie de putin sprijin din partea autoritatilor” - a spus primarul comunei, Ion Ungureanu. Alunecarile au afectat si cateva locuinte.

Ziarul de Valcea

.

27 Martie 2006

Vizualizari: 5409

Voteaza:

Trei manastiri afectate de alunecarile de teren 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE