Slujba de resfintire a Bisericii Sf. Nicolae din Bitina, Ialomita

Slujba de resfintire a Bisericii Sf. Nicolae din Bitina, Ialomita Mareste imaginea.


Duminica 8 oct 2006 va avea loc slujba de resfintire a Bisericii Sf. Nicolae din Bitina, Ialomita de catre P.S. Episcop DAMASCHIN CORAVU, chiriarhul locului

"Pe Soseaua Bucuresti-Urziceni dupa km 38 intalnesti un drum pietruit ce se lasa in dreapta spre Satul Bitina".

asa am inceput povestea Sf. Nicolae din Bitina acum jumatate de an, de ziua Sf. Calinic, pe 11 aprilie.

Biserica a fost zidita intre anii 1852-1859 cu cheltuiala stolnicului Nicolae Creteanu si ajutorul satenilor. Are forma de corabie, fara sanuri, cu turla inchisa in fata si invelita cu tabla. Pisania se regaseste si astazi pe usa de la intrarea in naos: "In anul 1859 mai 18 s-a ridicat din temelie acest Sfant Lacas cu hramul Sfantul Nicoale si Adormirea Maicii Domnului". Aici se opreste scrisul; pisania are mai mult loc unde s-ar mai fi putut scrie, insa un conflict a izbucnit intre sateni si boier care cereau ca alaturi de numele boierului sa fie scrise si numele lor. Astfel pisania a ramas neterminata.

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

Biserica a mai fost reparata in anii 1889, 1906, 1927, 1944, 1956.

Asadar ultima restaurare a fost facuta exact acum o jumatate de secol, iar in data de 20 ianuarie 1957 a avut loc ultima resfintire. La acest moment nu a participat insa nici un ierarh, caci resfintirea a fost facuta de Pr. Alexandru Petru, Consilier al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, delegat sa-l reprezinte pe vrednicul de pomerire Pr. Patriarh Justinian. Toate datele ultimei resfintiri au fost publicate in revista Glasul Bisericii (Anul XVI, nr 2/1957, pag. 121-123). Asadar de mai bine de 50 de ani acest sfant lacas nu a mai primit picior de vladica!!!                                              

Acum am o mare bucurie in suflet. Sper sa nu fiu lipsit de modestie, dar in nici un an am reusit  prin mijlocirea Sf. Nicolae si mai ales cu ajutorul lui Dumnezeu sa facem ca sfanta biserica sa fie de nerecunoscut. Toate s-au realizat prin binecuvantarea Celui de Sus si cu sprijinul material al celor de jos.

De aceea ma simt dator sa multumesc tuturor celor care au facut investitiile cele mai valoroase din viata lor. Au investit (banii) in suflet si nu in trup. Cat de greu ne este, din pacate sa punem sufletul dinaintea trupului, si cat de incapatinati suntem si uneori parca nu vrem sa intelegem ca numai sufletul este nemuritor si va merge in viata de veci cu "bagajele" pe care i le-am pregatit aici pe pamant.

Totul a inceput in toamna trecuta cand am primit un imbold atat material dar mai ales spiritual de la un domn deosebit Florea Neculai, notar. Impreuna cu o doamna la fel de deosebita Aurelia Surubaru, tot notar, au fost primii donatori ai bisericii.

Apoi primavara intradevar a reinnoit o data cu vremea si sfantul lacas. Prin contributia deosebita a Fam. Florica Jilaveanu, fiu al satului, s-au savarsit lucrari de mare amploare. Alti crestini binevoitori - Fam. Doru Cioromela, Crisan Valer, Valentin Dunel, s.a. au fost calauziti de ingerul Domnului catre lacasul sau din Bitina.

Iata ca in aceasta lume din ce in ce mai secularizata exista si "arhangheli" care vin in sprijinul Sfintelor Altare si care stiu ca Biserica este mama neamului romanesc, cea care ne-a pastrat traditiile si obiceiurile, cea care a tinut mereu un echilibru si mai ales cea care ne-a pastrat si totodata ne-a dat identitatea de roman, caci a fi roman inseamna a fi intai de toate crestin.

Bunul Dumnezeu prin mijlocirea Sf. Nicolae m-a ales pe mine, nevrednicul slujitor sa pastoresc aceste meleaguri in aceste vremuri binecuvantate. Iar Sfantul m-a invrednicit sa vad minuni pe care nu le-am mai intalnit si pe care nu le-am mai trait. In aproape un an de zile ne-a trimis in cale oameni cu suflete de aur care au contribuit la refacerea din temelie a Sfantului Lacas. Zi de zi, vazand cu ochii, casa Domnului a devenit mai infloritoare si pregatita de praznic ales.

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

Duminica, 8 oct. 2006, Din vrerea Tatalui cu binecuvantarea Fiului si desavarsirea Sf. Duh v-a avea loc slujba de resfintirea a Bisericii Sf. Nicolae din Bitina, de catre P.S. Episcop DAMASCHIN CORAVU, Episcopul Sloboziei si Calarasilor impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Dupa mai bine de jumatate de secol intreaga suflare bitineana este pregatita sa intampine cu bucurie si traire inalta un nou eveniment remarcant din istoria comunitatii.

VA INVITAM PE TOTI SA FITI ALATURI DE NOI SI SA IMPARTASIM IMPREUNA ACEASTA DEOSEBITA BUCURIE MULTUMIND DIN SUFLET SFANTULUI NICOLAE PENTRU CA NU INCETEAZA SA FACA MINUNI!!!

Din mila lui Hristos,

Preot Stancu Bogdan

http://www.crestinortodox.ro/Slujba_de_resfintire_a_Bisericii_Sf_Nicolae_din_Bitina_Ialomita_-21-10899.html

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

Biserica Sf. Nicolae din Bitina

        

.

04 Octombrie 2006

Vizualizari: 6652

Voteaza:

Slujba de resfintire a Bisericii Sf. Nicolae din Bitina, Ialomita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE