Duminica Sfantului Apostol Toma

Duminica Sfantului Apostol Toma Mareste imaginea.

Cuvânt la duminica Sf. Ap. Toma

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin !

Duminica aceasta este consemnată în calendarul nostru sub numele de duminica Sf. Ap. Toma.

Am ascultat cu toții, care am venit la sfânta biserică, din citirea Sfintelor Evanghelii întâmplările legate de răstignirea Mântuitorului Hristos. Duminica trecută am sărbătorit Învierea Domnului cea mai mare sărbătoare a creștinilor.

Puțini știu însă că după ce Iisus Mântuitorul a înviat din morți S-a arătat de mai multe ori mai multor persoane pentru a arăta puterea Sa asupra morții și a-Și încuraja ucenicii să propovăduiască Evanghelia. Duminica trecută, la slujba de la ora 12, la a doua Înviere, s-a citit evanghelia care ne spune că Iisus în ziua cea dintâi a săptămânii, seara, fiind ușile încuiate S-a arătat ucenicilor zicându-le: „Pace vouă.” Le-a arătat mâinile și coasta Sa, i-a binecuvântat instituind taina spovedaniei prin cuvintele: “Luați Duh Sfânt, cărora veți ierta păcatele le vor fi iertate și în cer și cărora le veți ține, ținute vor fi.”

Însă, lipsind Toma, după ce acesta vine, ucenicii îi povestesc că Iisus a venit la ei. El nu crede spunând că dacă nu va pune degetul în semnul cuielor și palma în coasta lui Iisus, unde fusese împuns cu sulița, până atunci nu va crede. Aici se termină evanghelia din duminica trecută. Apostolului Toma pentru această necredință i se va spune și Toma necredinciosul de către generațile viitoare de creștini. De ce credeți că apostolii stăteau într-o casă cu ușile încuiate ? De frică. Era și normal. Iisus, Învățătorul lor, fusese prins, judecat, batjocorit și omorât. Le era frică de iudeii care erau porniți împotriva lui Iisus și ucenicilor Săi.

Mântuitorul le vorbise de atâtea ori de o împărăție și cum iudeii erau sub stăpânire romană apostolii credeau că Iisus Hristos va pune mâna pe sabie, îi va aduna, Se va pune în fruntea lor, vor izgoni pe romani și va întemeia o împărăție în această lume unde ei, cei 12 ca apropiați ai Mântuitorului, vor ocupa locuri importante în noul stat iudeu eliberat. Pentru acest lucru 2 apostoli I-au zis: “Doamne dă-ne să stăm unul de-a dreapta și altul de-a stânga Ta când vei veni în împărăția Ta.” Iisus le dă însă un răspuns care va fi înțeles mai târziu: “Nu știți ce cereți.” Se crede că Iuda l-ar fi vândut pe Iisus pentru a grăbi desfășurarea acestor evenimente. El credea că Iisus văzându-se încolțit va aduna iudeii în jurul Lui îndemnându-i la luptă.

Iisus Hristos cunoscându-le gândurile, după ce înviază din morți, caută să le descopere despre adevărata împărăție. Mântuitorul Se arată mai întâi la mormânt femeilor mironosițe care veneau să-I ungă trupul cu mir după cum era obiceiul. Vorbeau între ele: “Oare cine ne va prăvăli piatra de la ușa mormântului ?” Dar uitându-se au văzut că piatra, care era foarte mare, era răsturnată. Li se arată Iisus, le spune că va merge în Galileea și acolo să vină și ucenicii. Ele se înspăimântă, fug și le spun și ucenicilor. Apostolii Petru și Ioan aleargă imediat la mormânt dar nu găsesc decât giulgiurile aruncate într-un colț și se întorc acasă mirându-se de cele întâmplate. Tot în duminica de Înviere Iisus li se arată și apostolilor dar fără Toma. Opt zile mai târziu, duminica următoare, li se arată celor 11 apostoli - Iuda lipsea căci se spânzurase - și îl mustră pe Toma pentru necredința lui.

Apostolul Toma văzându-L viu rămâne aproape mut de uimire și nu poate spune decât: “Domnul meu și Dumnezeul meu.”

Mântuitorul Hristos S-a mai arătat lui Luca și Cleopa care mergeau la Emaus un sat departe de Ierusalim ca la 3-4 km. Aceștia nu-L recunosc, culmea, stau de vorbă cu El, Iisus explicându-le din Sfânta Scriptură locurile în care scria despre El. Ajung acasă la Emaus, se așează la masă, Iisus ia pâinea, o binecuvintează, o frânge și le-o dă să mănânce. Atunci li se deschid ochii - spune evanghelistul - dar Iisus Se face nevăzut. Probabil că Mântuitorul rupea pâinea la masă într-un anumit fel încât apostolii își dau seama că defapt vorbiseră cu Învățătorul lor.

Sfântul Apostol Pavel ne spune că: “Iisus S-a arătat la mai multe sute de bărbați și frați dintre care cei mai mulți trăiesc și astăzi” adică trăiau în momentul în care Sf. Ap. Pavel scria aceste cuvinte.

Iisus se mai arată lui Petru pe marea Tiberiadei când plutind pe deasupra apei îl cheamă la El. Apostolul se duce spre Iisus dar îl cuprinde frica și începe să se scufunde. Mântuitorul îl prinde de mână - deci nu era o nălucă - și îi spune: “Puțin credinciosule.”

Acestea sunt împrejurările în care Iisus Hristos S-a arătat cunoscuților Săi după ce a înviat din morți. A vrut să le arate prin aceasta că are putere asupra morții. A vrut să ne spună și nouă că vom învia într-o viață viitoare, pentru că “dacă vom crede în învierea Lui, viață vom avea în numele lui Iisus Hristos Cel înviat.”

Sf. Ap. Toma s-a îndoit de Învierea Mântuitorului, când a pipăit mâinile și coasta Lui defapt ne-a oferit un argument să credem că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și are putere asupra morții.

Salutul creștinesc care se spune de 2000 de ani, de la Înviere și până la Înălțare, să-l spunem din toată inima, cu toată credința și convingerea, Hristos a înviat !

Preot Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești


 

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

26 Aprilie 2020

Vizualizari: 5525

Voteaza:

Duminica Sfantului Apostol Toma 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE