Denie in Sfanta si Marea Miercuri

Denie in Sfanta si Marea Miercuri Mareste imaginea.

In Sfanta si Marea Miercuri dumnezeiestii Parinti au hotarat sa se faca pomenire de femeia cea pacatoasa, care a uns cu mir pe Domnul, pentru ca lucrul acesta s-a intamplat putin inainte de mantuitoarea patima. Ziua liturgica incepe, dupa cum aflam din Triod, marti seara cu Denia, adica Utrenia din Sfanta si Marea Miercuri.

In cadrul acestei slujbe a fost citita Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Ioan capitolul 12, vs. 17-50.

In cadrul aceleasi Denii aflam si semnificatiile din Sfanta si Marea Miercuri prin lectura Sinaxarului din care aflam: „Cand Iisus S-a suit in Ierusalim in casa lui Simon leprosul, o femeie pacatoasa s-a apropiat de El si a turnat pe capul Lui acel mir de mare pret, in valoare cam de trei sute de dinari. Ucenicii, dar mai ales Iuda, au certat-o. Hristos insa i-a luat apararea ca sa nu indeparteze gandul ei cel bun. Pe urma Hristos face pomenire de ingroparea Sa spre a intoarce pe Iuda de la vanzare si a invrednici pe femeie de marea cinste de a se propovadui pretutindeni, in toata lumea, fapta ei buna. Femeia aceasta nu este una si aceeasi la toti Evanghelistii. Dupa cum spune Sfantul Ioan Hrisostom, la cei dintai trei Evanghelisti este vorba de una si aceeasi femeie, numita indeosebi femeia cea pacatoasa. La Evanghelistul Ioan insa nu e vorba de aceasta femeie, ci de alta femeie, care are o viata curata, Maria, sora lui Lazar, care, cu sase zile inainte de Pasti, pe cand Domnul sedea la masa in casa ei din Betania, a intrebuintat mir si l-a turnat pe frumoasele Lui picioare si I le-a sters cu parul capului ei, aratand fata de Hristos un respect nespus de mare, oferindu-I mirul ca lui Dumnezeu. Ea stia bine ca la jertfe se aducea untdelemn lui Dumnezeu, preotii se sfinteau cu mir, iar Iacov altadata a uns cu untdelemn stalpul inaltat lui Dumnezeu. I-a adus Lui acest mir si l-a daruit Invatatorului ca lui Dumnezeu, pentru ca l-a sculat din morti pe fratele ei. Din pricina asta nici Domnul nu-i fagaduieste vreo rasplata. Intr-adevar, cu acest prilej numai Iuda murmura, din pricina iubirii sale de argint. Cealalta femeie, adica cea pacatoasa, dupa cum au istorisit Sfintii Evanghelisti Matei si Marcu, a turnat acel mir de pret pe capul lui Iisus cu doua zile inainte de Pasti, pe cand Iisus era tot in Ierusalim si tot pe cand statea la masa, dar in casa lui Simon leprosul. Pe aceasta femeie pacatoasa si ucenicii s-au suparat, pentru ca se gandeau bine la dorinta lui Hristos de a face milostenie. Mai mult, acestei femei pacatoase i s-a dat si rasplata de a se duce vestea despre fapta ei buna in toata lumea.

Dumnezeiescul Ioan, impreuna cu Marcu, dumnezeiestii Evanghelisti, au aratat si cum era mirul. L-au numit curat si de mare pret. Prin curat, este obiceiul sa se arate ceea ce este nefalsificat si neamestecat. Poate ca acest cuvant era numele celui mai bun mir, care curge intai. Marcu adauga ca femeia in graba a spart vasul, care era stramt la gura; un astfel de vas se numeste alabastru. Acest vas, spune Sfantul Epifaniu, este de sticla si e facut fara toarta; un astfel de vas se numeste amfora. Mirul acela era facut din mai multe materii: flori de smirna, scortisoara bine mirositoare, stanjenel, trestie aromata si untdelemn”. („Deniile din Postul Mare”, Editura TRINITAS, 1999)

Miercuri se savarseste Liturghia darurilor inainte sfintite unita cu Vecernia din Sfanta si Marea Marti in cadrul careia la Paremii se citesc textele din cartea Iesirea capitolul II, versetele 11 la 22 si cartea Iov capitolul II, versetele 1 la 10. In cadrul acestei Liturghii se citeste pericopa evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei, capitolul XXVI, versetele 6 la 16. Lecturarea textelor evanghelice este specifica Liturghiilor darurilor inainte sfintite din Saptamana Patimilor care se savarsesc in zilele de luni, marti si miercuri unite cu Vecernia zilei urmatoare.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3640

Voteaza:

Denie in Sfanta si Marea Miercuri 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE