De ce S-a intrupat Fiul?

De ce S-a intrupat Fiul? Mareste imaginea.

Sunt persoane care se intreaba de ce nu S-a intrupat Tatal sau Duhul Sfant si S-a intrupat Fiul? Acestora trebuie sa le raspundem ca Fiul prin intrupare isi pastreaza insusirea ipostatica, insusire neschimbatoare. Daca S-ar fi intrupat Tatal, atunci Acesta ar fi fost cand Tata, cand Fiu. Ori in Sfanta Treime Tatal este Tata, si nu Fiu, Fiul este Fiu al lui Dumnezeu, si nu Tata, iar Sfantul Duh este Sfantul Duh, si nu Tata sau Fiu.

Pe de alta parte, daca toate s-au facut prin Fiul, se cuvenea ca si restaurarea chipului omenesc intunecat din cauza pacatului sa se faca tot prin Fiul. Din acest motiv, Dumnezeu Cuvantul a devenit cu adevarat si prin natura ceea ce iubea (adica om), dupa cum marturiseste Sfantul Maxim Marturisitorul in Ambigua.

Astfel, “prin El gura omeneasca a devenit gura lui Dumnezeu Cuvantul, ochii omenesti au devenit ochi ai lui Dumnezeu Cuvantul“ (Parintele Dumitru Staniloae).

Omul nu se mai putea ridica singur din pacat. De aceea vine Fiul si ia firea omeneasca. O indumnezeieste si o daruieste tuturor celor care doresc sa se impartaseasca de slava Sa dumnezeiasca. Din iubire face aceasta lucrare si iubirii Lui suntem datori sa raspundem cu iubirea noastra. Iata cat de minunat raspund Sfintii Parinti acestei iubire a lui Dumnezeu pentru noi: „S-a facut Fiul lui Dumnezeu Om pentru tine, fa-te si tu dumnezeu pentru El!“ (Sf. Varsanufie si Ioan).

Nu uitati ca Fiul lui Dumnezeu se face Om, pentru ca doreste sa Se faca frate cu noi. Ramane ca si noi sa sa ne unim cu El si astfel sa devenim fii ai lui Dumnezeu.

Adrian Cocosila
 

.

19 Decembrie 2014

Vizualizari: 4965

Voteaza:

De ce S-a intrupat Fiul? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE