Stiinta de a sarbatori Craciunul

Stiinta de a sarbatori Craciunul Mareste imaginea.

Craciunul, adica Nasterea Domnului, nu este o sarbatoare folclorica, ci este cea mai importanta sarbatoare a Bisericii, alaturi de Invierea Domnului. A folcloriza Craciunul, adica a-l acoperi cu simboluri golite de sens, si a ne limita la niste lucruri secundare, este o greseala de neiertat. Acest eveniment mantuitor universal nu poate fi asemanat cu nici o alta sarbare folclorica, indiferent de popularitatea si seriozitatea ei.

Pentru ca bradul impodobit si Mos Craciun, inscaunat intr-o sanie trasa de reni, ajunge sa inlocuiasca tot mai mult sarbatoarea Nasterii Domnului, putem vorbi chiar de un sacrilegiu, savarsit asupra unuia dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, cu adevarat "singurul lucru nou sub soare", adica Intruparea Fiului lui Dumnezeu, din Fecioara Maria.

Stiinta de a sarbatori Craciunul

In apropierea Nasterii Domnului, zarva exterioara cuprinde tot mai mult lumea, ca si cum diavolul ar fi constient ca nu mai are multa vreme spre a ispiti omenirea, incercand astfel sa distraga atentia cat mai multora de la ce se petrece cu adevarat in pestera din Betleem. Curatenie, cumparaturi si surprize, iar nu cunoastere a Celui nascut din Fecioara Maria.

Exista o stiinta a sarbatoririi, pe care cei tineri ar trebui sa o invete de la cei batrani. Lumea insa, pe an ce trece, uita tot mai mult sa sarbatoreasca dupa cuviinta. Astfel, aproape orice sarbatorire esueaza rapid in formalism sau imbuibare si betie. Ziua de nastere sau onomastica, ziua de casatorie, marile sarbatori crestine, serbarile sociale, ziua nationala, ziua eroilor etc sunt tot atatea ocazii in care omul ajunge sa uite pana si de sine.

Intr-o lume in care tot mai multi oameni pierd stiinta sarbatoririi Craciunului, trebuie sa nu uitam ca ziua cea sfanta in care se naste trupeste Fiul lui Dumnezeu este o sarbatoare cu un inteles adanc, precum este descrisa in Sfanta Scriptura, iar nu un prilej de distractie si imbuibare inconstienta.

Pentru ca orice sarbatoare are un continut sfant si sfintitor, slabirea in credinta aduce cu sine si pierderea stiintei de a sarbatori. Doar cel credincios va sti sa sarbatoreasca cum se cuvine Nasterea Domnului, precum si orice alta sarbatoare, netrecand cu vederea componenta ei sfanta.

Constient de imposibilitatea anularii sarbatorii Nasterii Domnului, in chip viclean, diavolul a recurs la pierderea sau falsificarea sensului de baza al acestei sarbatori. Pentru a regasi sau intari adevaratul duh al acestei sarbatori, nu este suficient sa mergem in vreun sat retras, ci trebuie sa mergem in adancul nostru, unde cauta sa se nasca Fiul lui Dumnezeu, pentru pentru noi si pentru a noastra mantire.

Comercializarea sarbatorii ramane, de departe, cel mai urat si grav aspect al secatuirii duhului acesteia. Pentru ca bradul impodobit si Mos Craciun, inscaunat intr-o sanie trasa de reni, ajunge sa inlocuiasca tot mai mult sarbatoarea Nasterii Domnului, putem vorbi chiar de un sacrilegiu, savarsit asupra unuia dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, cu adevarat "singurul lucru nou sub soare", adica Intruparea Fiului lui Dumnezeu, din Fecioara Maria.

Nici traditiile locale precrestine sau agricole, nici avantul comercial, nici chiar colindele nu trebuie sa acopere semnificatia de baza a Craciunului, adica bucuria lumii pentru intruparea Fiului lui Dumnezeu si intalnirea cu Acesta, in cuvintele Evangheliei si in Taina Impartasaniei.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Decembrie 2020

Vizualizari: 9043

Voteaza:

Stiinta de a sarbatori Craciunul 5.00 / 5 din 5 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-12-20 21:52

    Este atat de trist! Cei mai multi dintre noi, sarbatoresc, fara sarbatorit! Iarta-ne Doamne!

  • Andreea AsPostat la 2012-12-14 18:30

    Aveti cea mai mare dreptate! De cand tot astept sa citesc asa ceva! Sunt foarte uimita si eu cat de repede am trecut de la Nasterea Domnului la Mos Craciun si altele. Abia daca mai gasesti cate ceva care sa aminteasca de Domnul Hristos, Cel smerit, nascut intr-o iesle, care a crescut apoi si a murit pentru pacatele noastre. El sa ne ajute sa ne pocaim de pacatele noastre si sa Il primim in inimile, vietile si casele noastre, ca El sa ne fie Mantuitor si Domn zi de zi, nu doar de sarbatori. Imi cer scuze, nu doresc sa jignesc pe nimeni cu acest comentariu. Domnul sa ne ajute sa Il sarbatorim asa cum doreste El!Nu in chefuri si betii, nu in fapte de rusine, ci in curatia si sfintenia pe care ne-o poate da doar sangele Lui Sfant! Craciun fericit tuturor!

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2012-12-14 14:50

    Dumnezeu l-a trimis pe insusi Fiul sau sa se intrupeze ca om pentru mantuirea noastra..De acea aces eveniment trebuie sa fie un prilej de bucurie, asa cum un parinte se bucura de nasterea unui copil. Trebuie sa ne bucuram si veselim deoarece prin iubire si credinta plata noastra va fi atat in Cer cat si pe pamant..Sa nu uitam ca la Cana Galileii Dumnezeu a binecuvantat nasterea de fii si fice..si a socotit ca trebuie sa fie un prilej de bucurie si petrecere

  • costel popescu Postat la 2012-12-13 10:11

    E bine sa existe si bucurie trupeasca, dar sa nu lipseasca cea duhovniceasca. Autorul trage un semnal de alarma - devenim mai mult trup. Grijile si preocuparile noastre din aceasta perioada sunt mai mult trupesti. Iar daca ne amintim si de nasterea lui Hristos, o facem intr-un mod denaturat, fara nicio legatura cu Biserica.

  • Gabi EstasPostat la 2012-12-13 00:43

    Eu zic sa o lasam asa!!! De-a lungul anilor am asociat asa de mult nasterea Domnului cu Mos Craciun si Craciunul, incat ele merg mana in mana fara sa se excluda; Mos Craciun reprezinta bunatatea, rabdarea, iubirea, simtaminte care se impletesc cu ceea ce Scumpul copilas nascut in aceasta zi sfanta a venit sa aduca pe pamant. Craciunul vine cu masa plina si imbelsugata, cu colinde care ne amintesc de nasterea Domnului, cu zapada care inseamna puritate, asa cum fiecare vrem sa asteptam venirea unui Mic Print, care este Domnul nostru Iisus Hristos. Si cum nimic nu este intamplator sub soare, nici aceasta sarbatoare nu este intamplatoare, si nu cred ca noi romanii suntem cei care cadem intr-o extrema sau alta. Deci, Craciun fericit!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE