Momentul care i-a schimbat deplin pe Sfintii Petru si Pavel

Momentul care i-a schimbat deplin pe Sfintii Petru si Pavel Mareste imaginea.

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 29 iunie, pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sunt cinstiti impreuna pentru ca amandoi au fost martirizati in ziua de 29 iunie a anului 67. Inainte de chemarea la apostolie, Petru s-a numit Simon. Sfantul Apostol Pavel s-a numit la inceput Saul, iar dupa convertire a primit numele Pavel. Desi Petru a fost un simplu pescar, iar Pavel un invatator al Legii, amandoi au marturisit dragostea pentru Hristos pana la jertfa: Petru a fost crucificat cu capul in jos, iar Pavel decapitat.

In viata ambilor Apostoli a fost un moment care i-a schimbat. Petru era un pescar priceput, din aceasta lucrare isi intretinea familia. Desi era un om cu experienta, stia cand si unde trebuie sa pescuiasca, se intampla ca intr-o noapte sa nu prinda nimic. In dimineata acelei zile, Hristos ii cere sa departeze corabia de la tarm si sa arunce mrejele.

Chiar daca avea toate motivele sa nu-l asculte, caci se trudise toata noaptea si avea experienta in pescuit, nu se impotriveste si implineste cererea Domnului. In momentul in care scoate mrejele din apa pline cu pesti, isi da seama ca nu are in fata sa un om obisnuit si cade la picioarele lui Hristos, spunandu-I sa plece de la El ca e om pacatos (Lc. 5, 8). Asa ne putem explica mai usor de ce atunci cand Hristos ii cere sa-L urmeze, fagaduindu-i sa-l faca pescar de oameni, Petru lasa toate si Ii urmeaza (Lc. 5, 11).

Saul a fost prezent la martiriul arhidiaconului Stefan, pazind hainele celor care il omorau cu pietre. Era un prigonitor al crestinilor, avand credinta ca Hristos nu a inviat, iar trupul i-a fost luat din mormant de apostoli. Acesta este si motivul pentru care pleaca spre Damasc, cu gandul ca ii va gasi trupul. Insa, pe drumul Damascului, o lumina puternica l-a orbit si Hristos i s-a descoperit spunandu-i: "Saule, Saule, de ce ma prigonesti?". Parintele Gala Galaction spune in studiul - "De la mormantul gol al Golgotei la Portile Damascului", ca textul original al Faptelor Apostolilor este "Saule, Saule, de ce Ma urmaresti?" si nu "De ce Ma prigonesti". "Eu sunt Cel pe Care tu Il cauti cu inversunare“, pentru ca Saul cauta trupul Domnului. Aceasta descoperire produce o schimbare totala in viata lui. Devine un alt om.

Cele doua momente mentionate, sunt cele care au facut ca Petru si Pavel sa se daruiasca total lui Dumnezeu. Sa nu uitam ca omul nu poate sa fie ca Dumnezeu fara Dumnezeu. Inceputul cel bun in viata se pune in Biserica: "Ai pacatuit? Vino in Biserica si sterge pacatul tau. Ori de cate ori cazi pe un drum, tot de atatea ori te si ridici; astfel, ori de cate ori pacatuiesti, de atatea ori sa te si pocaiesti. Nu deznadajdui, nu fi nesarguincios, ca sa nu-ti pierzi nadejdea in bunatatile ceresti care s-au pregatit pentru noi. Si chiar daca si la batranete ai pacatuit, pocaieste-te si vino in Biserica. Aici este spital, nu tribunal. Aici se da iertare, nu ti se cere a raspunde pentru pacate. Spune-I lui Dumnezeu: "Tie unuia am gresit si rau in fata Ta am facut" (Psalmul 50, 4), si te va ierta. Arata-I pocainta si te va milui." (Sfantul Ioan Gura de Aur).

Sa ne daruiasca Dumnezeu lacrimi de pocainta pentru pacatele noastre si putere de raspuns la iubirea Lui milostiva.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2018

Vizualizari: 6088

Voteaza:

Momentul care i-a schimbat deplin pe Sfintii Petru si Pavel 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE